havadurum

Afiş tartışmasında tansiyon yükseldi

Vali Tuna “Bazı şeyler gözden kaçabilir. Programlara baktığımızda herkes işin içinde” diyerek kendini savundu.

1238
18 Mart kutlamalarına iki gün kala, Valiliğin ‘Atatürk’süz ve bayraksız’ afişine karşı tepkiler devam ediyor. Dün Vali Tuna’nın yaptığı basın açıklamasının yanında, başta Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP’li vekiller ile İl Başkanı’da tartışmaya dahil oldu.
 
Gökhan; “Yok sayın”
18 Mart Törenleri ve proğramını anlatan afiş ve kitapçığa tepkiler sürüyor. Çanakkale’nin çeşitli yerlerine asılan, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almamasına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sert tepki gösterdi. Başkan Gökhan, Atatürk’ün olmadığı afişin 18 Mart afişi olarak sergilenemeyeceğini ifade etti. Başkan Gökhan, “Çanakkale Belediyesi`nin böyle bir afişe destek vermesi söz konusu değildir. O afişteki logoyu Çanakkale halkı yok varsaysın. Atatürk’ün olmadığı afişe Çanakkale Belediye logosunun konmasına müsaade etmeyiz. Logo bizim iznimiz dışında konuldu. Gerekli tepkimi vali yardımcısına bildirdim. Böyle bir afişi yok sayıyoruz. Konu Atatürk’ün afişte olmamasıdır. Konuyu saptırmasınlar Başbakanla alakası yoktur” dedi.
 
Vali Tuna, "Eksiklikler olabilir." dedi..
Vali  Tuna da düzenlediği basın toplantısında gelişmeleri değerlendirdi. Vali Tuna “Birileri suni kriz yaratıyor. Kriz yok. Çok iş yapıyoruz. Bazı şeyler gözden kaçabilir. Boğaz Komutanlığı afişinde Atatürk yok diye kimse boğaz komutanlığına bir şey demiyor. Niyet okumaya kalkışmasın. Programlara baktığımızda herkes işin içinde. Belediyenin işin içinde olmadığını söylemek abesle iştigaldir. Devlet büyüklerimizle Cumhuriyetimizin kurucusu ile ilgili kimsenin kafasında bir şey de yok. Ama burada sanki farklı kötü niyetli olarak bir çifte standart oluşturma gayreti var. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz” dedi.
 
Sarıbaş TBMM kürsüsünde konuştu
Çanakkale 18 Mart Deniz zaferi ile ilgili hazırlanan üzerinde Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Bayrağının olmaması nedeniyle eleştirilen afiş krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş mecliste yaptığı konuşmada “Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferinin 97. Yılı kutlama törenleri hiçbir zaman için hiçbir siyasi partinin gösteri alanı olmamalıdır” dedi.
 
Soydan; “Başbakan’a yağcılık yapılıyor”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Başbakan’a yağcılık yapacağız diye tarihimizi yok sayamayız” dedi. Soydan; “Çanakkale yakışan bir afiş değildir. Çanakkale geçmişini hiç kimse örtemez. Çanakkale toprakları Mustafa Kemal’in Atatürk olduğu yerdir. Cumhuriyetin ön sözü yazılmıştır. Hiçbir afiş Mustafa Kemal’i bize unutturamaz. Başbakan varsa neden Cumhurbaşkanı yok?” diye konuştu.
 
18 Mart Törenleri öncesi yayınlanan afişte Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almamasına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sert tepki gösterdi. Başkan Gökhan, Atatürk’ün olmadığı afişin 18 Mart afişi olarak sergilenemeyeceğini ifade etti. Çanakkale Valiliği tarafından 18 Mart törenleri için basılan kutlama afişinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yer almamasına vatandaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Atatürk’ün olmadığı afişe Çanakkale Belediye logosunun konmasına müsaade etmeyiz” derken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da; “Başbakan’a yağcılık yapacağız diye tarihimizi yok sayamayız” dedi. Kriz yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Vali Güngör Azim Tuna ise; “Belediyenin işin içinde olmadığını söylemek abesle iştigaldir. Boğaz komutanlığının afişinde Atatürk yok diye boğaz komutanlığına kimse bir şey demiyor” şeklinde konuştu. Vali Tuna’nın Suni kriz yaratılmaya çalışıldığı şeklindeki ifadelerine de CHP İl Başkanı Hamza Karagöz’den cevap geldi.
 
Gökhan; “Afişe destek vermiyoruz”
Atatürk’ün olmadığı afişin 18 Mart afişi olarak sergilenemeyeceğini belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale belediyesini böyle bir afişe destek vermesi söz konusu değildir. O afişteki logoyu Çanakkale halkı yok varsaysın. Atatürk’ün olmadığı afişe Çanakkale Belediye logosunun konmasına müsaade etmeyiz. Logo bizim iznimiz dışında konuldu. Gerekli tepkimi vali yardımcısına bildirdim. Böyle bir afişi yok sayıyoruz. Konu Atatürk’ün afişte olmamasıdır. Konuyu saptırmasınlar Başbakanla alakası yoktur” dedi.
 
 
Tuna; “Boğaz Komutanlığına kimse ses çıkarmıyor”
Vali Güngör Azim Tuna da düzenlediği basın toplantısında gelişmeleri değerlendirdi. Vali Tuna “Birileri suni kriz yaratıyor. Kriz yok. Çok iş yapıyoruz. Bazı şeyler gözden kaçabilir. Boğaz Komutanlığı afişinde Atatürk yok diye kimse boğaz komutanlığına bir şey demiyor. Niyet okumaya kalkışmasın. Programlara baktığımızda herkes işin içinde. Belediyenin işin içinde olmadığını söylemek abesle iştigaldir. Devlet büyüklerimizle Cumhuriyetimizin kurucusu ile ilgili kimsenin kafasında bir şey de yok. Ama burada sanki farklı kötü niyetli olarak bir çifte oluşturma gayreti var. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz” dedi.
 
 
Vali Tuna şunları söyledi; “Gelişmeler iyi niyetli biri şey değil. Afiş krizi yok. Böyle bir kriz yok. Bunu birileri sorun olarak çıkartmaya çalışıyor. Bu şekilde böyle davranışlar yapmayalım. Biz burada yerel basını gözetmeye çalışıyoruz. Yaptığımız işlerde buradaki insanlar sebeplensin diyoruz. Çok iş yapıyoruz. Bazı şeyler gözden kaçabilir. Çok kaliteli işler çıkamayabilir. Adam hazırlayıp getiriyor. Onun tasarımı mizanpajı ona ait. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şunu yapabiliriz. İşi büyük tutalım. İhaleye çıkalım dışarıdan biri gelip alsın profesyonelce yapsın. Böyle de olabilir. Belki böyle olması daha iyi. O zaman böyle sorunlar da olmaz. Şimdi bu da çifte standart oluyor. Başka afiş bastırılıyor. Boğaz komutanlığının afişi bu da gayet güzel hazırlanmış burada Atatürk yok diye boğaz komutanlığına kimse bir şey demiyor. Kimse niyet okumaya kalkışmasın. Bu da bizim yaptıklarımız da belli bir senedir. Devlet büyüklerimizle Cumhuriyetimizin kurucusu ile ilgili kimsenin kafasında bir şey de yok. Ama bu da sanki farklı kötü niyetli olarak bir çifte oluşturma gayreti var. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz. Tabiî ki bizim yaptıklarımıza baksınlar. İşlerimize baksınlar. Kimse suni kriz yaratmaya çalışmasın. Kriz yok.”
 
Soydan; “Başbakan’a yağcılık yapılıyor”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Başbakan’a yağcılık yapacağız diye tarihimizi yok sayamayız” dedi. Soydan; “Çanakkale yakışan bir afiş değildir. Çanakkale geçmişini hiç kimse örtemez. Çanakkale toprakları Mustafa Kemal’in Atatürk olduğu yerdir. Cumhuriyetin ön sözü yazılmıştır. Hiç afiş Mustafa Kemal’i bize unutturamaz. Başbakan varsa neden Cumhurbaşkanı yok?” diye konuştu.
 
Karagöz; “Suni kriz diye bir şey yok. Afiş ortada”
Vali Tuna’nın suni kriz yaratılmaya çalışıldığı şeklindeki ifadelerine cevap veren CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Suni kriz diye bir şey yok. Çanakkale’de asılan afiş ortada. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hem cumhuriyetimizin kurucusu hem de Çanakkale Zaferi’nde imzası olan devlet büyüğümüzdür. Atatürk`ün fotoğrafının afişte olmaması Çanakkale halkı için üzüntü verici bir durum yaratmıştır. Partimiz de bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip, tepkisini dile getirmiştir. Suni kriz diye bir şey varsa, Çanakkale sokaklarını bir dolaşalım ve vatandaşa soralım. Suni kriz mi yoksa Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgi mi?” dedi.
 
Sarıbaş; “Afişler Toplatılsın”
Çanakkale 18 Mart Deniz zaferi ile ilgili hazırlanan üzerinde Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Bayrağının olmaması nedeniyle eleştirilen afiş krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş mecliste yaptığı konuşmada “Çanakkale 18 Mart deniz zaferinin 97. Yılı kutlama törenleri hiçbir zaman için hiçbir siyasi partinin gösteri alanı olmamalıdır” dedi.
 
“Atatürk’ün başarısını kimse gölgeleyemez”
Türkiye büyük Millet Meclisinde konuşma yapan ve Çanakkale de yaşanan afiş krizine değinen CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Devletin parası ile bu tür bir afişin yapılması ne etik kurallara ne de siyasete yakışmamaktadır. Çanakkale 18 Mart deniz zaferinin 97. Yılı kutlama törenleri hiçbir zaman için hiçbir siyasi partinin gösteri alanı olmamalıdır. Burası Türk ulusunun dünya ya barışı getirmek için kol kola savaştığı kadınların, çocukların mermi taşıyarak binlerce insanımızın şehit olduğu bir savaştır. Bu zaferin önderliğini de Mustafa Kemal yapmıştır. Onun için öncelikle o afişte Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı olmalıdır. Tüm ülkemizin kurucu lideri kurtuluş savaşımızı başlatan ve barışı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün mutlaka orada fotoğrafı olmalıdır” dedi.
 
Sarıbaş şunları söyledi; “Oradaki afişte siyaset üstü bir yaklaşım tarzı olmalıdır. Birilerinin reklamından çok törenleri kucaklayan insanlarımızı ilgilendiren konular olmalıdır. Bu anlamda da afişi yaptıranları kınıyorum ve bir an önce o afişlerin oradan toplatılmasının doğru olacağına inanıyorum. Devletin, halkın parasının ulu orta her şeye değil tüm ülkeyi kucaklayacak insanlar adına harcanmasının doğru olacağına inanıyorum. Afişi yapanları esefle kınıyorum. Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı, milletvekili olarak bu afişin barışın kentine yakışmadığını tüm dünyanın kabul ettiği bu savaşın bu başarının üstüne kimsenin gölge düşüremeyeceğini başkalarının da bundan kendilerine paye çıkaramayacağını belirtmek istiyorum.”
Paylaş