havadurum

Açık Liseye Geçiş Kaldırıldı mı? 2023-2024 Eğitim Yılında AÖL’ye Kimler Girebilecek?

Açık liseye geçiş kaldırıldı mı sorusu, okulların açılış tarihi yaklaşırken öğrenciler ve veliler tarafından merak ediliyor. Peki açık liseye geçiş kaldırıldı mı, 2023-2024 eğitim yılında AÖL’ye kimler girebilecek? İşte detaylar…

1254

Açık liseye geçiş kaldırıldı mı sorusu, okulların açılış tarihi yaklaşırken öğrenciler ve veliler tarafından merak ediliyor. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle birlikte açık liseye geçişlerde önemli değişiklikler yapıldı. Peki açık liseye geçiş kaldırıldı mı, 2023-2024 eğitim yılında AÖL’ye kimler girebilecek? İşte detaylar…

Açık Lise Nedir?

Açık lise, örgün eğitimden ayrılan veya örgün eğitime devam edemeyen öğrencilere lise diploması alma imkânı sunan bir eğitim sistemidir. Açık lise, Açık Öğretim Lisesi (AÖL), Mesleki Açık Öğretim Lisesi (MAÖL) ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi (AÖİHL) olmak üzere üç farklı kurumdan oluşur. Açık liselerde öğrenciler, ders seçimi, sınava giriş ve mezuniyet gibi konularda esnekliklere sahiptir. Ayrıca açık liselerde örgün eğitimdeki gibi ders zorunluluğu, devamsızlık ve sınıf tekrarı gibi sorunlar yaşanmaz.

Açık Liseye Geçiş Kaldırıldı mı?

Açık liseye geçiş kaldırılmadı ancak kısıtlandı. Yeni yönetmelikle birlikte açık liseye geçiş yapmak isteyen öğrencilerin belirli şartları taşıması gerekecek. Bu şartlar şöyle:

  • Orta öğrenim süresince hazırlık sınıfı hariç sınıf tekrarı en fazla bir defa yapılacak. Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılacak.
  • Millî sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılamayacak.

Açık Liseye Geçiş Nasıl Yapılacak?

Açık liseye geçiş yapmak isteyen öğrencilerin aşağıdaki adımları izlemesi gerekecek:

  • Öncelikle açık liseye geçiş yapmaya hak kazanan öğrencilerin velilerinin okul müdürlüğüne dilekçe vermesi gerekecek.
  • Dilekçe verildikten sonra okul müdürlüğü tarafından örgün eğitimden ayrılma işlemi yapılacak.
  • Örgün eğitimden ayrılma işlemi tamamlandığında, öğrencinin açık lise kaydının yapılması için e-Okul sistemi üzerinden başvuru yapılacak.
  • Başvuru onaylandıktan sonra, öğrencinin açık liseye kaydı tamamlanacak.
  • Açık liseye kayıt olan öğrenciler, ders seçimi, kayıt yenileme ve sınava giriş gibi işlemlerini Açık Öğretim Lisesi web sitesi üzerinden yapabilecek.(Şerife Turhanlı)
Paylaş