Acar’dan Vural’a kınama

Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında AK Parti Meclis Üyesi Hakan Vural’ın geoteknik raporlarında şaibe iddiası olduğunu ortaya atmasına İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar tepki gösterdi.

771
AKP Meclis Üyesi Hakan Vural’ın Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısında Geoteknik raporlarında şaibe iddiası olduğunu ileri sürmesi ve Çanakkale Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokol sonrası zemin etüdü çalışmalarının ve geoteknik raporlarının inşaat mühendislerinin sorumluluğuna verilmesinden sonra rapor ve değerlendirmeler ile ilgili eleştiri getirmesini İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar kınadı. Vural’ın Belediye Meclisi’nde dolgu üstüne yapı yapıldığını ve zemin sağlam raporu verildiğini ileri sürmesi ve “Ya zemin sağlam, rapor çürük, ya zemin çürük, ya da tetkik eden arkadaşlar çürük” diyerek geoteknik raporlarının sağlıklı olmadığını ve yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya atarak sistemde aksaklıklar olduğunu söylemesi üzerine İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar gazetemize yaptığı açıklamada, “Vural’ın yaklaşımı teknik değerlendirmeden uzak, eleştiri biçimi de son derece yanlıştır”dedi.
 
Birinci derecede deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de binaların sağlamlığı için atılan adımlar sonrasında Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokolden sonra belediyenin denetleyeceği projeleri, odanın ve geoteknik mühendislerinin denetlemesi ve onay vermesi ile sorumluluk alan İnşaat Mühendisleri Odası’nın bünyesinde geoteknik uzmanı istihdam edilmesi sürecinde Ekim Ayı Belediye Meclis Toplantısında inşaatlara verilen raporların şaibeli olduğu görüşünü ortaya atan AKP Meclis Üyesi Hakan Vural’ın eleştirisini yakışıksız bulan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar: “Rapor değerlendirmelerini gözle ve teknik bir altyapıyı oluşturmadan değerlendirmek son derece yanlış. O zaman geoteknik uzmanına ne gerek var? Böyle bir eleştiriyi ortaya atıyorsanız, mevcut geoteknik uzmanının verdiği raporun başka bir geoteknik uzmanı, hatta uzmanlarınca değerlendirilerek varsa bir hata ona göre değerlendirme yapılması gerekirdi. Teknik olmayan bir açıklamayı ve eleştiri şeklini kınıyorum. Karşıdan bakarak teknik bir mesele hakkında olmamış, yanlış var, şaibe var denilemez. Buna inşaat mühendisi bile karar veremez, geoteknik uzmanlığı ayrı bir alandır. Ben bile değerlendirme yapamam, çünkü uzman değilim. Vural neye göre eleştiri getirmiştir? Başka uzmanlarla mı görüşmüştür, elinde farklı sonuçlar mı vardır? Net bir sorun tespit edilirse elbette değerlendirilir, afaki söylemler ve mecliste eleştirme şekli yanlıştır” dedi.
Paylaş