havadurum

A'dan Z'ye uzmanından güneş gözlüğü rehberi

Çanakkale'nin tanınmış optik firmalarından Blue Optik yetkilisi Sedat Karaduman, Faruk Optik sahibi Faruk İnceyaprak ve Optik17'den Çetin Bayraktar ile güneş gözlüğü hakkında bilinmesi gerekenleri konuştuk.

1613

Son yıllarda yalnızca yaz aylarında değil, kış günlerinde de gözümüzden eksik etmediğimiz güneş gözlükleri hakkında bilinmesi gerekenleri Çanakkale'nin tanınmış optik firmalarının yetkililerine sorduk. Blue Optik yetkilisi Sedat Karaduman, Faruk Optik sahibi Faruk İnceyaprak ve Optik17'den Çetin Bayraktar güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenlerden, kullanım ömrüne kadar pek çok konuda sorularımızı yanıtladı.

BLUE OPTİK YETKİLİSİ SEDAT KARADUMAN

Güneş gözlüğü alırken önceliğimiz ne olmalı?

Güneş gözlüğü alırken belli noktaları dikkate almak zorundayız. Gözümüz bizim çok önemli. Dolayısıyla sağlığını riske atacak tercihlerden kaçınmalıyız. Bir gözlüğün stilinin bize yakışması onun bizim için doğru tercih olduğu anlamına gelmez. UV koruması olmayan bir gözlüğü satın alarak göz sağlığımızı ciddi ölçüde riske atabiliriz.

Aynı gözlüğü ömür boyu kullanabilir miyiz?

Her ürünün bir ömrü olduğu gibi güneş gözlüklerinin de bir ömrü vardır. Güneş gözlüklerindeki UV koruması zamanla azalır. Bu nedenle en az iki yılda bir gözlüğünüzü yenilemenizi öneriyoruz.

Güneş gözlüğü 12 ay boyunca kullanılır mı?

Evet, Güneşten gelen zararlı ışınlar kış aylarında azalsa da devam ediyor. Dolayısıyla gözlerini bu tür olumsuz etkilerden korumak isteyenler yaz-kış ayrımı yapmadan güneş gözlüğü kullanıyor. Açık camlarda da UV koruma özelliği bulunuyor.

Polorize güneş gözlüğü neden tercih ediliyor?

Özellikle araç kullanan müşterilerimiz yansımayı azalttığı için polorize gözlükleri tercih ediyorlar. Tabii ki bütün gözlüklerde UV400 koruması olduğu için polorize cam haricindeki camlara sahip güneş gözlükleri de tercih ediliyor.

Çanakkale yerelinde en çok hangi modeller tercih ediliyor?

Özellikle yaz aylarında yüzü saran ve hafif modeller tercih ediliyor. Bu yıl özelinde ise açık renk gözlüklerin daha çok satıldığını söyleyebiliriz.

Alışverişte bütçe mi stil mi daha büyük etken?

Her alışverişte olduğu gibi gözlük alışverişinde de müşterilerimiz kendilerine yakışan tarzı bütçelerine uygun seçenekler arasından tercih ediyor. 35 yaş ve üzeri müşterilerimiz daha çok modası kolay kolay geçmeyecek klasik modellere yönelirken; daha genç alıcılar tercihlerini spor modellerden yana kullanıyor.

FARUK OPTİK SAHİBİ FARUK İNCEYAPRAK

Güneş gözlüğü satın alırken vatandaşların en sık yaptığı hata nedir?

Güneş gözlüğü seçiminde yaptığımız işe uygun ürünü seçmek büyük önem taşıyor. Eğer yoğun olarak araç kullanan biriyseniz ya da gemi kaptanlığı gibi yüzeyden gelen yansımalara çok maruz kaldığınız bir işiniz varsa polorize camlı gözlükleri tercih etmelisiniz. Böylece hem gözünüzü UV ışınlarından korumuş hem de yansıma kaynaklı sıkıntılardan da uzak durmuş olursunuz. Gözlüğünüzün yüzüne iyi oturduğundan ve ihtiyacınız olan korumayı size sağladığından da emin olmalısınız.

Sıradan bir müşteri sahte ürün ile hakikisini birbirinden ayırabilir mi?

Piyasaya sürülen öyle ürünler var ki bizler yıllardır bu sektörde olmanın verdiği tecrübeye rağmen aradaki farkı anlayamayabiliyoruz. Bundan kaçınmanın yolu gözlüğünüzü optik firmalarından, güvenilir markalardan almak. Bizlerin sattığı gözlüklerin iki yıllık garanti belgeleri var. Bu sayede müşterimize aldığı ürünün standartları karşıladığını da garantilemiş oluyoruz.

OPTİK 17 YETKİLİSİ ÇETİN BAYRAKTAR

Neden güneş gözlüğü kullanmalıyız?

Güneş gözlüğü gözlerinizi yalnıza güneşten korumaz. Aynı zamanda rüzgarla birlikte havada uçuşan ve gözünüze kaçabilecek cisimlerden de korur. Siz siz olun yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da güneşin tehditlerini dikkate alın ve güneş gözlüğünüzü yanınızdan ayırmayın. Göz çevresi ince bir cilt tabakasıyla kaplı olduğu için güneş ışınlarından daha fazla etkilenir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanarak hem göz hem de cilt sağlığını korumuş oluruz. Uzmanlara göre kar yağışının olduğu kış aylarında da güneş gözlüğü tercih edilmeli ve güneşe çıplak gözle bakılmamalı. Kış aylarında kar ile yansıyan ışınlar çok zararlı olabiliyor. Bu göz sağlığınız için doğru bir tercih olacaktır.

Güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Güneş gözlükleri, yapımlarında kullanılan materyaller dolayısıyla pahalı ürünler kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla benzinliklerde, yol kenarlarında satılan gözlüklerde koruyucu hiçbir özellik yoktur. Biz gözlükçülerden seçecek olduğunuz tüm gözlüklerde 400 nanometreye kadar olan ultraviyole ışınlarını filtreleyen güzel ürünlerimizle sağlıklı bir şekilde yaşantınıza devam edebilirsiniz.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş