86 bin 400’de bir ihtimal!

Çanakkale`nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ilde 31 Mart tarihinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili açıklamada bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “10:36`da başlayan yapı saniyeler içinde sistemi çökertti. Bu olasılık 86 bin 400`de 1 ihtimale sahip. Uzmanlar böyle bir şeyin olmasının zor olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

726
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Salı günü yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili olarak yaptığı konuşmasında “Önceki gün meydana gelen elektrik kesintileri ile ilgili bir teşhis koyduk. Vakayı okuyoruz ama kesinti ile ilgili araştırmalarımız sürüyor. Kesintinin hangi nedenlerden dolayı olabileceğine dair araştırmamız devam ediyor. 10:36`da başlayan yapı saniyeler içinde sistemi çökertti. Bu olasılık 86 bin 400`de 1 ihtimale sahip. Uzmanlar böyle bir şeyin olmasının zor olduğunu söylüyor. 3 tane olasılık üzerinde duruyoruz" dedi.
 
 
“Avrupai bir sistemimiz var”
“Türkiye`nin enerji iletim sistemi Avrupa Birliği tarafından kabul görmüş sistemdir. O yüzdene ekibimize güveniyoruz. İnşallah böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmayacağını söylemek istiyorum” diyen Yıldız, “Bunları konuşmak için hala erken ama siber saldırı ihtimal haricinde değildir. Sonuç böyle çıkmayabilir. Bu teknik bir gerekçede olabilir." - Siber saldırı cümlesini kullanmam için henüz çok erken. Bu bir ihtimal dahilindedir. Çünkü bir yerde bir şifre ve kripto varsa bunlar mümkün. Bu sistemin koruması için ayrı bir ekip çalışıyor. Bakanlığımızda bütün konuları şeffaf bir şekilde ele alıyoruz. O yüzden böyle bir şey söylersem kamuoyunu yanlış yönlendirmiş olurum. 3 santralin 1`er saniye arayla devreden çıkıyor olmasının teknik mi yoksa siber saldırıdan mı kaynaklanıyor bunu söylemek için erken. Saliselerin belirleyici olduğu bir süreç söz konusu. Sakin olup doğruyu açıklayacağız. Kesintinin maliyeti ile ilgili bir şey söyleyemeyeceğim bizim için şu an öncelikli olan sistemin toparlanmasıdır. Bu konu yalnızca bizim Bakanlığımız ile ilgili bir konu değildir. Amerika`da 2003`de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu bizde de olur demiyorum. Ama atmosfere açık işletmelerde bu durumların olabileceğini ve bu durumun Batılı ülkelerde de karşılaşılabileceğini söylüyorum. Türkiye`de son 3 yılda arz tüketimden daha fazladır. Bu sistem çöküşünün üretim arzı ile bir sıkıntısı yoktur, tam tersi arz fazlamız vardır” ifadelerini kullandı.
Paylaş