havadurum

“Yeni Yaşam’ı barışın, özgürlüğün kentinden yayalım”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2`inci sıra adayı Mihriban Şah, gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sorularını yanıtladı. Adaylık süreci ve genel seçimlere ilişkin görüşlerini paylaşan Şah, Çanakkalelilere seslenerek; “Gelin birlik olalım. Çanakkale`yi de ülkemizi de beraber cennet haline getirelim. Çanakkale için özgürlüklerin, barışın kenti diyoruz. Bu barış elini, özgürlüğün adımlarını Çanakkale`den Türkiye`ye yayalım. `Yeni Yaşam`ı birlikte, Çanakkale`den yayalım” diye belirtti.

663
 
 
7 Haziran`da yapılacak olan genel seçimlere parti olarak girecek olan HDP, kamuoyunda ciddi bir gündem ve umut yaratmış durumda. Seçim bildirgesinin açıklanmasının ardından, toplumun bir çok kesimi tarafından, HDP`ye yönelik ilginin daha fazla arttığı, yapılan seçim anketlerinde barajı geçtiği gözüküyor. `Yeni yaşam`a çağrısıyla Türkiye`nin bütün illerinde seçim çalışmasını yürüten HDP, Çanakkale`de de 3`ü kadın olmak üzere, 4 adayla seçime giriyor. Daha önce Kürt siyasi hareketinin içinde çalışmalar yapmış, HDP ile birlikte yine siyasette aktif rol alan HDP Çanakkale 2`inci sıra Milletvekili Adayı Mihriban Şah, gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sorularını yanıtladı.
 
“Kadınlar karar ve söz aşamasında pek yok”
Çanakkale`de kadınların, kentin yaşamına, günlük akışına dahil olmasına rağmen, karar ve söz aşamasında yeteri kadar olamadığını ifade eden Şah; “Çanakkale`de kadınlar çarşıda olsun pazarda olsun görünür durumda. Ama karar ve söz aşamasında kadın pek yok. Bu seçim süreci bunu gösterdi aslında. Diğer partilerde kadın adayların olmayışı, sadece AKP`de bir kadın adayının oluşu, onunda 3`üncü sıradan gösterilmesi bunu gösteriyor. Özgürlüklerin kenti Çanakkale`den kadın adayların çıkmaması kötü bir durum. HDP eşit temsiliyeti savunan bir parti. Vatandaşlarla buluştuğumuzda, karşılarında üç kadın aday gördüklerinde, HDP`nin söylediğinin arkasında durduğunu, bunu gerçekleştirdiğini söylüyorlar. HDP`nin söylemlerinin pratikte de karşılığını bulduğunu görüyorlar” diye belirtti.
“HDP`nin barajı aşmasının AKP`yi zayıflatacağını görüyorlar”
Seçim çalışmalarında vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını belirten Şah, “Hep diyoruz ya umudun partisiyiz, ama bu kez biz o umudu halktan aldık. Hiç beklemediğimiz kadar olumlu tepkilerle karşılaştık. Bugüne kadar oluşturulan algı, oluşan önyargıları bekliyorduk açıkçası. Ama tam tersi oldu. Halklar sağduyulu. Vatandaşlarla buluştuğumuzda seçim beyannamemizi aktarırken `Aa öyle mi? Keşke daha önceden tanımış olsaydık. Keşke daha önceden bunlar bize böyle aktarılsaydı` gibi olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz. Çanakkale`ye baktığımız zaman vatandaşlar parlamentoya girmemizi istiyorlar. HDP`nin barajı aşmasının AKP`yi daha da zayıflatacağını görüyorlar. HDP`nin kilit parti olduğunun farkındalar” ifadelerini kullandı.
 
İşte HDP Çanakkale Milletvekili Adayı Mihriban Şah`ın gazetemiz OLAY`a yaptığı açıklamaları;
OLAY: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Mihriban Şah: Van`ın Erciş ilçesi doğumluyum. İlkokul ve lise dönemimi Erciş`te tamamladım. Üniversite hayatıma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde başladım. Bağcılık Meslek Yüksekokulu`ndan mezun oldum. Ev hanımıyım. DEHAP döneminden bu yana siyasetin içindeyim. Partinin çeşitli kademelerinde görev yaptım. En son HDP`de delegeydim. Bugün de HDP Çanakkale Milletvekili adayıyım.
OLAY: Uzun yıllar Kürt siyasi hareketinin içerisinde yer aldığınızı biliyoruz. HDP ile birlikte toplumun ezilen bir çok kesiminden insanlar biraraya geldi. Siz de şimdi HDP hareketinin içerisindesiniz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mihriban Şah: Kimlik mücadelemiz üzerinden buralara geldik. Ama umutlarımız, hayallerimiz halklarla beraber hareket etmek, halkaların kardeşliğini sağlamaktı. Eski dönemde de söylemlerimiz aynıydı aslında. Ama Fırat`ın batısına bu durumu anlatamıyorduk. HDP ile Fırat`ın batısına da kendimizi anlatmaya başladık. HDP de bu imkanı yarattı. Sıkıntımızın sadece kimlik sorunu olmadığını, Türkiye`de demokrasi meselesi olduğunu söylüyoruz. HDP`yi çok güzel, umut verici bir oluşum olarak değerlendiriyorum.
OLAY: 7 Haziran seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mihriban Şah: 7 Haziran seçimlerini Türkiye için bir umut olarak değerlendiriyorum. Halklar için bir umut olarak değerlendiriyorum. Kimlik mücadelesi, inanç mücadelesi açısından bir umut olarak görüyorum. Artık ben olmaktan çıktık, bizler olduk. 7 Haziran seçimleri de barajı aşarsak Türkiye için bir umut olacak.
OLAY: Çanakkale`de seçim çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Şuana kadar Çanakkalelilerle buluşmalarınızda nasıl karşılandınız? Yerelde HDP`ye, sizlere olan ilgi nasıl?
Mihriban Şah: Hep diyoruz ya umudun partisiyiz, ama bu kez biz o umudu halktan aldık. Hiç beklemediğimiz kadar olumlu tepkilerle karşılaştık. Bugüne kadar oluşturulan algı, oluşan önyargıları bekliyorduk açıkçası. Ama tam tersi oldu. Halklar sağduyulu. Vatandaşlarla buluştuğumuzda seçim beyannamemizi aktarırken `Aa öyle mi? Keşke daha önceden tanımış olsaydık. Keşke daha önceden bunlar bize böyle aktarılsaydı` gibi olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz. Çanakkale`ye baktığımız zaman vatandaşlar parlementoya girmemizi istiyorlar. HDP`nin barajı aşmasının AKP`yi daha da zayıflatacağını görüyorlar. HDP`nin kilit parti olduğunun farkındalar. Çanakkale`de halkla buluştuğumuz zaman şunu fark ediyoruz. 30 yıllık savaş artık çok kurcalanmıyor. Bu yarayı çok kaşımıyorlar. Buna dair sorular pek sormuyorlar. Bunu da şöyle yorumluyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok karmaşık bir ortam oluşmadı. Seçime partilerle girilmedi. Haliyle Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş partimizin ilkelerini bu süreçte açık ve net şekilde anlattı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden gelen olumlu bir hava var HDP`ye karşı. Tabi bunda çatışmasızlık ortamının da etkisi var.
OLAY: Seçim çalışmalarınızda vatandaşlar en çok hangi sorunlarını dile getiriyorlar?
Mihriban Şah: Türkiye genelinde yaşanan sorunların yansıması Çanakkale`de de var. Çanakkale`de genel sorun işsizlik. İşsizliğin temel sebebi de istihdam yaratılmaması. Türkiye dünyanın en stratejik bölgeleri arasında yer alıyor. Dört mevsimi olan bir ülke. Üç tarafı denizlerle kaplı. Yani tarım da, turizm de daha fazla geliştirilebilecek durumda. Özellikle tarımda bu imkanlar yaratılabilir. Ama mevcut iktidar, bilinçli bir şekilde halkı işsizleştirerek kendilerine muhtaç ettirme politikası izliyor. Aslında Türkiye`deki olanaklar çok fazla. Ben 1995 yılında Çanakkale`ye geldiğimde 2-3 fabrika vardı. Bu fabrikalar niye kapatıldı? Yine baktığımız zaman, üniversite öğrencileri okudukları bölümde kendilerini akademik olarak geliştirmesi gerekirken, bugün ucuz işçi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Geleceği nasıl olacak bu öğrencilerin? Kendilerini geliştirme imkanını mı yakalayacaklar, yoksa ucuz iş gücü olarak görülmeye devam mı edilecekler? Şehirlerin kontrolsüz bir şekilde daha fazla büyümesindense, köylerde iyi bir yaşam imkanı yaratılarak, şehirlerden köylere bir dönüş sağlanmalıdır. Şehirler büyürken, aynı zamanda bir işsiz ordusunu da beraberinde getiriyor. İşsiz ordusu yaratılırken, ucuz iş gücü de ortaya çıkıyor. Bugün işçilerin madenlerde, inşaatlarda ölmesi onların umurlarında değil. Soma`da gördük. `Madenci`nin fıtratında var` diyor. HDP ise `hayır fıtratında bu yok. Gerekli önlemler alındığı taktirde bu katliamlar gerçekleşmez` diyor. İşsizlik bir çok sorunu beraberinde getiriyor. Bugün kadın katliamlarının bir çoğunun nedeni de ekonomiktir. Çocuk cezaevlerinin olması, çocuğu suça iten sebepler, ekonomik sorundan kaynaklanıyor. Türkiye`de halkın bir çok sorunu var. Bu sorunlar karşısında da verilen tepkiler ve mücadeleler var. Ama buradaki sorun, birleşememek, örgütlü hareket edememek. HDP işte tam da bunun için var. Toplumun bütün kesimlerinin sorunlarını, birlikte ortak bir mücadele hattında çözmek için var. Yine Çanakkale`ye baktığımız zaman, Çanakkaleliler iktidarın yaşam alanlarına müdahale etmesinden rahatsız. Özgürlüklerine müdahale edilmesinden rahatsız. Bunu gözlemledim. Gözlemlediğim bir nokta da, Çanakkale`de kadınlar çarşıda olsun pazarda olsun görünür durumda. Ama karar ve söz aşamasında kadın pek yok. Bu seçim süreci bunu gösterdi aslında. Diğer partilerde kadın adayların olmayışı, sadece AKP` de bir kadın adayının oluşu, onunda 3`üncü sıradan gösterilmesi bunu gösteriyor. Özgürlüklerin kenti Çanakkkale`den kadın adayların çıkmaması kötü bir durum. HDP eşit temsiliyeti savunan bir parti. Vatandaşlarla buluştuğumuzda, karşılarında üç kadın aday gördüklerinde, `HDP` nin söylediğinin arkasında durduğunu, bunu gerçekleştirdiğini söylüyorlar. HDP`nin söylemlerinin pratikte de karşılığını bulduğunu görüyorlar.
OLAY: Son olarak Çanakkalelilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Mihriban Şah: Gelin birlik olalım. Çanakkale`yi de ülkemizi de beraber cennet haline getirelim. Çanakkale için özgürlüklerin, barışın kenti diyoruz. Bu barış elini, özgürlüğün adımlarını Çanakkale`den Türkiye`ye yayalım. `Yeni Yaşam`ı birlikte, Çanakkale`den yayalım.
Paylaş