“Yaşananlar hukuku arkadan dolanmaktır”

Karabiga`daki CENAL Enerji tarafından yapılmak istenen termik santralinin ÇED`i Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu, mahkeme kararını beklemeden şirketin yeni ÇED alarak çalışmalarına devam ettiğini bu nedenle yeni ÇED veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nı hukuka saygılı olmaya çağırdı.

697
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Nihat Gülhan, yeni ÇED`i veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nı hukuka saygılı olmaya çağırdı. Alınan yeni ÇED raporu aleyhine yürürlüğün durdurulması ve iptal davasının yeniden açıldığını belirten Gülhan; “Yeni davanın telafisi imkansız zararlar doğurmadan sonuçlanmasını diliyoruz. Başta siyasi iktidar olmak üzere tüm yetkilileri Türkiye’nin hukuk devleti olduğuna olan inancımızı yitirmemek amacıyla göreve davet ediyoruz” dedi.
 
“Yetkililer hizmet kusuru işliyor”
“Kamuoyunun da bildiği gibi Karabiga beldesinde kurulma çalışmaları sürdürülen CENAL Enerji Santrali hakkında açılan CED iptal davasında Çanakkale İdare Mahkemesi yürürlüğün durdurulmasına karar vermiş, ilgili firmanın Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına yaptığı itirazda red edilmiştir” diyen Gülhan; “Sonuçta Çanakkale İdare Mahkemesi 30.12.2013 gün ve 2013/973 karar sayılı kararı ile “tesisin etki alanı içerisinde bulunan; tarım arazilerine, doğal yaşama, yerleşim yerlerine ve insanlara, denizden alınacak olan deniz suyunun tekrar denize verilmesi nedeni ile deniz ve dolayısıyla deniz içerisindeki yaşama ve genel olarak çevreye olumsuz etkilerinin olacağı ve bunların ÇED raporunda yeterli ölçüde öngörülmediği, bu etkilerin bertarafı için gerekli taahhütlerin bilimsel veÊÊverilere dayanmadığı, tesiste kömürün boşaltılması ve kırılması sırasında çevre açısından önemli olumsuzluklar oluşacağı anlaşıldığından ÇED’in hukukaÊ olmadığına” karar vererek Cenal Enerji Santralinin ÇED’inin iptal edilmesine karar vermiştir. Yürürlüğün durdurulmasına karar verildiği 19.07.2013 gününden günümüze kadar adı geçen şirket Çanakkale İdare Mahkemesi kararına uymamış, yetkili makamlara yapılan suç duyuruları da bir işe yaramamış, şirket hiçbir şey olmamış gibi çalışmalarını sürdürmüştür. Burada yetkililerin hizmet kusuru işlediklerini üzülerek belirtmek zorundayız” şeklinde konuştu.
 
“Göreve çağırıyoruz”
Başta siyasi iktidar olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet eden Gülhan şu şekilde konuştu: “Gelinen noktada mahkeme kararı beklenmeden şirket yeni CED alarak çalışmalarına devam etmektedir. Bizler bu filmin benzerini Bekirli Termik Santralinde de izlemiştik. Yaşananlar açıkça hukuku arkadan dolanmaktır. Buradan yeni CED veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığını hukuka saygılı olmaya çağırıyoruz. Alınan yeni CED raporu aleyhine yürürlüğün durdurulması ve iptal davası yeniden açılmıştır. Yeni davanın telafisi imkansız zararlar doğurmadan sonuçlanmasını diliyoruz. Başta siyasi iktidar olmak üzere tüm yetkilileri Türkiye’nin hukuk devleti olduğuna olan inancımızı yitirmemek amacıyla göreve davet ediyoruz.”
Paylaş