havadurum

“Yargıda çifte standartlara son verilmelidir”

Emek Partisi Çanakkale İl örgütünden yapılan açıklamada “Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde uzun tutukluluk süresini sınırlayan ve milletvekillerinin dokunulmazlığı kuralına uygun olarak tutuklanamayacağı doğrultusunda yasalarda uygun değişiklikler yapılmalıdır. Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan bütün mahpuslar serbest bırakılmalıdır” dendi.

894
Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, tutuklu vekiller konusuna değinerek, yargının Kürt vekillere ayrımcılık yaptığını iddia etti. Yapılan açıklamada “Yargı bir kere daha Kürtler aleyhine çifte standart uyguladı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Anayasa Mahkemesi kararına dayanılarak tahliye edilirken, BDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş`ın tahliye talepleri ret edildi. Anayasa Mahkemesi’nin, uzun tutukluluk nedeniyle seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vermesinin ardından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay tahliye edilmiş, aynı hukuki durumda olan BDP’li tutuklu milletvekillerinin de tahliyeleri için avukatları mahkemelere başvurmuştu. Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi`ne verilen tahliye dilekçesini değerlendiren savcılık, Anayasa Mahkemesi’nin kararını da dikkate alarak, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın tahliyesi yönünde görüş bildirmesine karşın, mahkeme avukatların istemini reddetti” dendi.
 
“Çifte standart uygulandı”
“BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın tahliye edilmeleri için yapılan başvuruyu değerlendiren savcı ise, Balbay’ın Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğunu, dolayısıyla mahkemenin verdiği kararın sadece Balbay’a ilişkin olduğunu savunarak, Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş’ın tahliye istemlerinin reddedilmesini istedi” denilen açıklamada “Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılarının bu eşitlik ilkesini ve Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan hukuk dışı görüşüne uyarak, Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş’ın tahliye istemlerini reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’la ilgili verdiği karar tartışmasız tüm mahkemeleri bağlayıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu karar tüm tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını emretmektedir. İdare ve yargı organları bu karara koşulsuz uymak zorundadır. Anayasa’nın 153/son maddesi gereği, Anayasa Mahkemesi tarafından Mustafa Balbay’la ilgili verilen karar tüm yargıyı bağlamaktadır. Yargı, Kürtlere ayrı bir hukuk uygulayarak, bir kere daha çifte standart uygulamıştır” ifadeleri kullanıldı.
 
“Vekiller serbest bırakılmalı”
Emek Partisi`nden yapılan açıklamada “Kürt Milletvekillerine farklı hukuk uygulamak aynı zamanda ırkçılıktır. AKP Hükümeti yargının ırkçı, çifte standart uygulayan bu kararını etkisiz kılmak için derhal gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdır. Özel yetkili mahkemelerin yargılama faaliyetini sürdürmesine derhal son verilmelidir. Bu mahkemelerin bütün karara çıkmış dosyaları da yeniden ele alınmalıdır. Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde uzun tutukluluk süresini sınırlayan ve milletvekillerinin dokunulmazlığı kuralına uygun olarak tutuklanamayacağı doğrultusunda yasalarda uygun değişiklikler yapılmalıdır. Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan bütün mahpuslar serbest bırakılmalıdır” dendi.
Paylaş