“Vicdani red hakkını tanımayan devlet vicdansız devlettir…”

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Vicdani Ret Günü`nde Barış Anıtı`nda yaptıkları açıklama ile vicdani ret hakkının yasal olarak tanınması gerektiğini ifade ettiler.

982
15 Mayıs Dünya Vicdani Ret Günü nedeniyle Barış Anıtı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Pişkin; “Ulus devletlerin bitiş sürecine girdiği bu çağda, geçmiş çağın ürünü olan zorunlu askerlik hala vicdanları kanatmaya devam ediyor. Avrupa konseyi kurucu üyesi sıfatı taşıyan ülkemiz; konseyin vicdani red’din yasal olması yönündeki bağlayıcı kararına rağmen, hala bu karara direnmeye devam ediyor. Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan insan hakları bağlamında vicdani red’de bir insan hakkıdır. Bu hak acilen yasal hak olarak tanınmalıdır. Biz insan hakları savunucuları olarak vicdani reddin tanınması ve zorunlu askerliğin kaldırılması yönündeki mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
 
“Yaşasın sınırsız insan hakları”
“2013 yılının 15 mayısında Barış sürecinin devam ettiği bu günlerde, Savaşı destekleyenler kadar Barış’ı destekleyenler de aynı cesareti göstermediği sürece ülkemize barış gelmez” diyen Pişkin; “Bu nedenle kalıcı barış için Vicdani Red hakkı tanınmalı ve zorunlu askerlik kaldırılmalıdır. Ortadoğunun militarist egemenlerinin geçmiş yüzyılda taşeron yöntemi ile yaptıkları kitle katliamları maalesef Reyhanlıda bir kez daha yüzünü göstermiştir. Militarizmin beslendiği kaynak zorunlu askerliktir. Vicdani red hakkını tanımayan devlet vicdansız devlettir. Yaşasın sınırsız insan hakları” şeklinde konuştu.
Paylaş