“Vatandaş mağdur olacak”

1 Ocak’tan itibaren tüm Türkiye’de zorunlu hale gelecek olan e-reçete uygulaması ile kağıt reçeteler tarih olurken sistemi çalıştıracak olan Medula programının çökmesi eczacıları düşündürüyor.

346
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata Türkiye’de -reçete uygulamasının 1-1,5 seneden beri devam ettiğini, Temmuz 2012 tarihinden itibaren yaygınlaştığını ifade ederek bu süreçte her reçetenin e-reçete olmadığını, manuel reçeteler ile de işlem yapıldığını kaydederek, yılbaşından itibaren zorunluluk getirilmesi durumunda altyapısı sağlıklı çalışmayan sistem yüzünden vatandaşın büyük sıkıntılar yaşayabileceğini ifade etti.
 
“Islak imzalı reçeteler devam etmeli”
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata 1,5 senedir e-reçete uygulaması ile ilgili eczacıların yaşadıkları sıkıntıları Sosyal Sigortalar Kurumu ile paylaştıklarını ve sorunların giderilmesine çalışıldığını kaydederek, yine de sorunlar olduğunu ve bir haftadan beri ilaç takip sisteminin çökmesi nedeniyle hastaların mağduriyet yaşadığını söyledi.
 
Karaata: “E-reçete sisteminin uygulanacağına pek inanmıyorum. Hastanın ilacı acil olabilir, elimizde bir şifreden başka hiçbir şey yok, eczacılar olarak doktorun hangi ilacı yazdığını göremiyoruz. Bu hastanın ilaca ulaşamaması demektir. E-reçete uygulamasına geçilse bile doktorların yine de yanında hastaya ıslak imzalı reçete vermesi gerekir ki, olası bir aksaklık durumunda eczacı ilacın ne olduğunu okuyabilsin. Bu durumda ne hasta hangi ilacı alacağını, ne de eczacı hangi ilacı vereceğini bilemez. Bu sistemin altyapı oturmadan hayata geçirilmesi ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Sürenin uzatılacağını düşünüyoruz. Biz eczacılar olarak artık mağduriyete alıştık. Kendi yaşadığımız mağduriyetleri, ilaçları nasıl satacağımızı düşünmeyi bir kenara bıraktık, en acil gereksinim olan hastanın ilaca ulaşması durumunda yaşanacak çaresizlik konusunda ne yaparız onu düşünüyoruz” diye konuştu.
Paylaş