havadurum

“Üniversiteler özgür olmalı”

Üniversite Konseyleri Derneği tarafından Çanakkale’de düzenlenen aylık toplantısında yeni YÖK yasası eleştirilirken, ÇOMÜ’de yaşanılan hukuksuzluklar da ele alındı. Çanakkale’de ÜKD’nin gerçekleştirdiği toplantının yankıları sürüyor. Yeni YÖK yasasına tepki gösteren CHP’li vekiller, üniversitelerin özerk olması gerektiğinin altını çizerek; “CHP ile birlikte üniversiteler gerçek kimliğine kavuşacak” dediler.

409
CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, toplantıda ÜKD Başkanı Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu’nun üniversitelerin ölüm fermanı olarak nitelendirdiği yeni YÖK yasasını değerlendirdi. Bir ülkenin gelişmesi için üniversitelerin özerk ve özgür olması gerektiğine dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, CHP iktidarı ile birlikte YÖK’ün kaldırılarak üniversitelerin gerçek kimliğine kavuşacağını söyledi. YÖK’ü savunan AKP’nin tek amacının üniversiteleri baskı altında tutmak olduğuna dikkat çeken Soydan; “Bizim hedefimizde YÖK’ü kaldırmak var. Üniversiteleri özerk hale getirmek var. Üniversiteleri daha özgür bir hale getirmek var. Üniversiteleri baskıdan kurtarmak var. AKP, hükümet olmadan önce YÖK’e karşıydı. YÖK gibi bir çok kuruma da karşıydı. Ama iktidar olduktan sonra YÖK ve benzeri kuruluşları elinde tutarak bir baskı unsuru oluşturmaktadır. AKP başta YÖK’e karşıydı şimdi YÖK’ü savunuyor. Buradaki tek amaçları, üniversiteleri baskı altında tutmaktır. Kendi kontrolü altında tutmaktır. CHP iktidar olduğunda YÖK’ü kaldıracak. Üniversiteler gerçek kimliğine kavuşacak. Zaten böyle olması gerekir. Bir ülkenin gelişmesi için üniversitelerin özerk ve özgür olması lazım. Üniversitelerde herkes konuşabilmeli. CHP iktidarında bunlar gerçekleşecektir” dedi.
 
Sarıbaş; “Özgür ve özerk üniversiteden yanayız”
Yeni YÖK Yasası’nı bilim yuvalarının özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir girişim olarak nitelendiren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, özgür ve özerk üniversiteden yana olduklarını ifade ederek; “Konu daha meclise gelmedi. Ancak, YÖK Türkiye’de üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldıran bir kuruldur. 12 Eylül Anayasası’ndan kalan bir kurumdur. Bu anlamda 12 Eylül’ün yüz karası olan bu yönetim tarzının bir an önce kalkması gerekir. Özellikle yeni YÖK yasa taslağı ile bilim yuvalarının kendi kendini yönetme ve özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir girişim organize edilmeketedir. Bu anlamda tamamen üniversitelerin bağımlı hale getirilmesi, devletten koparılması ve özelleştirmenin ya da bir başka deyişle sermayenin güdümüne girmesi anlamı taşır. YÖK, mutlaka kaldırılmalıdır. YÖK’ün kaldırılmasıyla üniversitelerin kendi kendine seçecekleri ve kendilerinin oluşturacakları demokratik bir seçim olmasını ve kendi özerk üniversite anlayışının yerleşmesini destekliyoruz. Bu anlamda da özgür üniversitelerin demokratik bir kurum olarak ayakta kalmaları sağlanması gerekir.
Paylaş