“Umudun yolcularıyız”

7 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek 2015 genel seçimleri için aday listelerini önceki gün teslim eden partilerden HDP, dün Çanakkale`de seçim startını verdi. Yüzde 10 seçim barajının aşılması ile birlikte, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin TBMM çatısı altında daha aktif yürütülebilmesi noktasında seçimlere hazırlanan HDP`liler, “Umudun yolcularıyız” dediler.

818
 
 
 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de kadın adaylarının ağırlığı ile seçime giriyor. 7 Haziran tarihinde gerçekleşecek 2015 genel seçimleri için seçim startını dün kent basını ile bir araya gelerek veren HDP adayları, yüzde 10 barajının aşılacağına inandıklarını dile getirdiler. HDP İl Eşbaşkanları Rahime Kanılga ve Şehmus Aslan, Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız, Halkevi Yöneticisi İbrahim Gül, İHD Şube Yöneticisi Hayrettin Pişkin`in de katıldığı basın toplantısında HDP Çanakkale adayları, Özlem Ergun Açanal, Mihriban Şah, Ergin Fidan ve Leyla Yavuz da hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını HDP Çanakkale Basın Sözcüsü Ragıp İncesağır “Çanakkale`deki adaylarımızı belirledik. Bize hep söyleniyordu, `Türkiye partisi olun` diye, ama şuan görünen şu ki bizden başka Türkiye partisi yok gibi. Bu yüzden mutluyuz ve gururluyuz.Bu seçim Türkiye için önemli bir seçim. Bu yüzden Türkiye`nin geleceğini belirleyecek olan bu seçim içinde gereken çalışmayı ve özveriyi göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“Gece gündüz çalışacağız”
HDP İl Eşbaşkanı Rahime Kanılga, “Bu seçim sadece bugünümüzü değil, geleceğimizide etkileyecek. Önümüzde yüzde 10 barajı gibi bir sorun var. Bu baraj sadece bizim değil demokrasinin bir sorunudur. Bu seçimlerde bu barajı da yıkacağız. Bunun için gece gündüz çalışacağız. 8 Haziran sabahı yeni bir yaşama uyanacağız” derken, İl Eşbaşkanı Şehmus Aslan, “7 Haziran seçimleri Türkiye`nin kaderini belirleyecek bir seçimdir. Bu seçimlerde asıl yarış HDP ile AKP arasında gerçekleşecektir. Bu seçimde önümüzde iki yol var. Birincisi tek adam rejimine götürecek olan karanlık bir yol, diğer yol ise bizi eşitlikçi, özgürlükçe, kardeşçe bir yeni yaşama taşıyacak olan yoldur. Hiçbir aday adayımız sıralamada bir öncelik talebinde bulunmadı” ifadelerini kullandı.
 
“HDP verdiği ilk sözü tuttu”
HDP Çanakkale Milletvekili adaylarından Özlem Ergun Açanal, “Yaşamım boyunca aldığım en önemli, en doğru kararlardan birisi HDP içinde siyaset yapmak oldu. Biz 9 aday adayı olarak girdik ve 4 aday seçildik. Ama hiç birimizin bir koltuk sevdası yok. HDP verdiği ilk sözü tutmuştur. AKP, CHP ve MHP`nin toplam kadın adaylarından fazla kadın adayı çıkarmıştır. Çanakkale` deki diğer partilere bakın, hala birinci sıradan bir adayları yok. Eğer bugün meclisteki üç parti, kadın adaylarının sayısı artırmışsa, bu da HDP`nin kadınlara verdiği önemi gören, buradan bir hareket çıkacağını düşündüğü için bu kadın aday sayıları artmıştır. HDP`nin bundan sonraki verdiği sözlere de dikkat edin, hepsini tutacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“Umudun yolcularıyız”
HDP Çanakkale adaylarından Leyla Yavuz, umutla yola çıktıklarını ifade ederek, “Biz renklerimizle, dilimizle, kültürümüzle çok güzel bir toplumuz. Bizi tek tipleştirmeye çalışan bir siyasi anlayışa karşı çıkıyorum. Seçimimizi ya demokrasiden yana yapacağız yada faşizme giden bir yola gireceğiz. Bu artık bir seçim değil, bir rejim yoklamasıdır. Kurmak istediğimiz yeni yaşam zorlu bir mücadele gerektiriyor. HDP` de siyaset yapmak istememin sebebi de bu zorluğu göze almak oldu. HDP diğer partilerden farklı bir şey söylüyor. Birlikte, daha insanca, bu toprakların haysiyetli vatandaşları olarak yeniden eşit, ayrımcılık yapmadan ve de sosyal bir devlet olmanın gerekliliklerini yerine getireceğinin garantisini veriyor. Bu demektir ki, böyle bir yaşam yarına daha güvenle bakacağımız bir yaşam yaratılacak. Halkımızın bize oy vermesinin sebebi, güzel bir gelecek için umutla yola çıkmış olmamız olacaktır. Bizler umudun yolcularıyız” şeklinde konuştu.
 
Doğa vurgusu
Adaylarından Ergin Fidan ise; “Ben bu bölgenin insanıyım. Hükümetin Çanakkale`de Boğaz Köprüsü yapma projesi var, ama biz Çanakkale`de barışın köprüsünü kurduk. Biz sadece sol oylarına talip değiliz. Çanakkale`nin yapısını iyi biliyoruz. Devletin kendi sınırları içinde dayattığı bir yaşam biçimini asla kabul etmiyoruz. Biz seçim çalışmaları kapsamında kırsal kesimlere de ulaşacağız. Çanakkale`ye baktığımız zaman hizmet sektörü ağırlıklı olması gereken bir il yapımız var. Burada doğamızı bir kaç tane termik santral kurulması uğruna feda ediyoruz. Buna `dur` demek zorundayız. Ama bakıyorsunuz o bölgede, termik santrallerde çalışan binlerce insan var. Şimdi o insanlar; `Kardeşim siz bunu istemiyorsunuz ama biz de buradan ekmek yiyoruz. Buna karşı çözümünüz ne?` dediğinde bir alternatif sunmalısınız. Bu güzelim topraklarda her türlü tarım ve hayvancılık yapılabilir. O insanları oraya götüren sebepleri ortadan kaldırırsak, o zaman daha güzel bir Çanakkale yaratırız. Bu politikaları da geliştireceğiz” dedi.
 
“Ortak bir yaşamı amaçlayan demokratik bir Türkiye”
“Ortak yaşamı amaçlayan, demokratik bir ülkeyi temel alıyoruz” diyen adaylarından Mihriban Şah ise, “Bu, halklar olarak yıllardır beklediğimiz bir şeydi. Bugün Kürtler`in demokrasi ihtiyacı kadar, Türkler`in de demokrasiye ihtiyacı var. Biz her zaman derdik `bir ayağımız eksik` diye. İkinci ayağımızı da Türk halkımızla oluşturacağız. Evet, bugün bir kimlik sorunu var ama aynı zamanda batıdaki işçilerin, emekçilerin sorunları da var. İşte bunun için birleşip ortak mücadele edeceğiz. İş cinayetinin olduğu bir yerde işçi, kadına yönelik şiddetin olduğu yerde kadın, doğası katledilen bir köylü olacağız. Ortak yaşam dediğimiz işte bu” ifadelerini kullandı.
 
EMEP`ten; “Oylarınıza sahip çıkın” çağrısı
Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız ise oylara sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, “Emek Partisi olarak en geniş demokrasi cephesiyle seçime girilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çanakkale`de bu seçim sürecinde Emek Partisi olarak HDP ile beraber bu demokrasi mücadelesini sosyal ve ekonomik anlamda vereceğiz. Bu seçim gerçekten çok önemli. Oyların çalınmaması içinde, Çanakkale halkını sandık başında oylarına sahip çıkmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Halkevi`nden destek
Çanakkale Halkevi Yöneticisi İbrahim Gül ise, “Biz bir seçim partisi değiliz. Bugüne kadar herhangi bir partiyi de destekleme kararımız olmamıştı. Bugün geldiğimiz noktada, AKP`nin bir diktatörlük rejimine doğru geçişini görüyoruz. Bu yüzden AKP`yi sandıkta da, sokakta da geriletmenin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden de HDP`nin desteklenmesi kararını aldık. CHP`nin alacağı yüzde 2, yüzde beş gibi bir oy. Bu seçimi çok etkilemeyecek. Ama HDP`nin barajı geçmesi durumunda, AKP ciddi bir milletvekili kaybına uğrayacaktır. Bu da AKP içindeki var olan krizleri daha da derinleştirecektir” şeklinde konuştu.
Paylaş