“Umudun” yolcuları!

Avrupa ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin ana duraklarından biri olan Türkiye`de, her yıl ortalama 100 mülteci yaşamını yitirirken, Ege Sahil Güvenlik Komutanlığı`nın açıklamalarına göre, 2014 yılının ilk sekiz ayında Ege Denizi`nde 5 bin 673 mülteci yakalandı. Bilindiği gibi mültecilerin geçiş güzergahları arasında Çanakkale de bulunuyor.

664

Ülkelerindeki savaştan dolayı Türkiye`ye gelen mültecilerin son yıllarda sayıları hızla artıyor. Son dönemde özellikle Ortadoğu ülkelerindeki zorlu savaş koşulları nedeniyle birçok insan ülkelerini geride bırakıp göç etmek zorunda kalıyor. Türkiye`ye göç eden mültecilerin en önemli sorunların başında beslenme, sağlık, ilaç temini, giyim ve eğitim geliyor. Yasal sorunlar sığınma başvurusunda gecikme, Türkiye`de kalma sürecinin belirsizliği, statü alıp alamayacağı gibi konularda yaşanan belirsizlikler de, Türkiye`deki mültecileri yeni bir umut arayışı ile başka ülkelere göç etmeye zorluyor. Bu nedenle de Türkiye`de her yıl insan tacirleri tarafından umut verilen 100 mülteci yaşamını yitiriyor.

Avrupa ile kolay bağlantı sağlanabiliyor
Mültecilerin Türkiye`yi tercih etme sebeplerinden bir tanesi ise, Avrupa ülkeleri ile bağlantı kolaylığının sağlanabilmesi ve bir geçiş noktası durumunda olması. Birçok mülteci Türkiye`nin kıyı şeridindeki il ve ilçelere gelerek sahilden genellikle fiber tekne, jetski, lastik bot ve özel tekne gibi deniz araçlarla yurtdışına çıkmaya çalışıyor. Genellikle Marmara ve Ege Denizi`nden yurt dışına çıkmaya çalışan mültecilerin bazıları ise yük gemileri veya tır konteynırları gibi kısa süreli de olsa yaşamsal özelliklerin çok zor sağlandığı yerlerde yakalanıyor.

Mültecilerden kişi başı bin 500 dolar isteniyor
Avrupa`ya geçmek isteyen mültecilerin büyük çoğunluğu Sahil Güvenlik engeline takılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı`nın verilerine göre, Türkiye`den Avrupa`ya geçmek isteyen mültecilerin sayısındaki ciddi artış gözleniyor. Geçiş yerlerinde veya denizde yakalanan mülteciler Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alınarak genellikle bulundukları ilin Emniyet Müdürlüğü`ndeki Yabancılar Şubesi`ne teslim ediliyor. Önce ifadeleri alınan mülteciler sonrasında "Sağlık Kontrolü"nden geçirilerek sınır dışı ediliyor. Genellikle Ege Denizi üzerinden Yunanistan`a bağlı olan adalara geçmek isteyen mülteciler, insan kaçakçılığı yapan organizatörlere başvuruyor. İnsan kaçakçılığında transit ülke olan Türkiye`de insan tacirleri ise mültecileri Midilli Adası`na götürmek için insan hayatı için ciddi riskler taşıyan yolları kullanarak mültecilerden kişi başı bin 500 dolar ile iki bin dolar para istiyor.

Yakalanan mültecilerden bin 506`sı Afgan, bin 780`i suriyeli
Ege Sahil Güvenlik Komutanlığı`nın açıklamalarına göre, 2014 yılının ilk sekiz ayında, Ege Denizi`nde 241 geçiş olayında, 5 bin 673 mültecinin yakalandı. Yakalanan mültecilerin bin 506 Afgan asıllı ve bin 780 Suriyeli olduğu öğrenildi. Yine Türkiye`ye gelen 304 Eritre vatandaşı da Avrupa`ya geçerken yakalandı. Myanmar`da iki yıl önce patlak veren, Müslümanlara karşı şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 112 Myanmar vatandaşı ve ülkesi açlık sınırında olan 42 Somalili mülteci Sahil Güvenlik Komutanlığı`nca yakalandı. Yakalanan mültecilerin arasında ayrıca 2 Faslı, 7 İranlı, 3 Ganalı, 2 Çadlı, 2 Sudanlı, 6 Yemenli, 3 Cezayirli, 1 Etiyopyalı da bulunuyor. Yine yapılan açıklamalara göre, 8 ayda 30`u aşkın organizatör de yakalandı.

Paylaş