“Türk şarapçılığı Avrupa ile yarışıyor”

Rotary Kulübün düzenlediği yüzme yarışmalarına katılmak için 37 yıl sonra Çanakkale’ye gelen şarap uzmanı Alev Tetik şarapçılık konusunda umutlu konuştu. Çocukluğunun geçtiği evi de ziyaret eden Tetik, Çanakkale’de bir işletme açmaya karar verdi.

892
Türk şarap üreticilerinin birleşip içinde Türk şaraplarının içildiği ve Türk peynirlerinin yer aldığı ve Çanakkale merkezde yer alacak bir kav şarap butik’in önemli olduğunu belirten Tetik: “Bugün Türk şarapçılığı Avrupa şarapçılığı ile yarışıyor. Aslında bakarsanız şarap Anadolu topraklarında doğmuş, sonradan gelişmiş. Şarabı doğduğu yere döndürmek gerek” diyor. Çanakkaleli ünlü marka danışmanı, yoga öğretmeni ve yüzücü Alev Tetik yıllar peynir helvası tutkunu olduğunu belirtirken” Yıllar sonra memleketine gelir gelmez Saat Kulesi’ni görmek istedim ve peynir helvası aradım” dedi.
 
Olay: Kendinizi tanıtır mısınız?
Alev Tetik: “Çocukluğum Çanakkale’de geçti. Annem ve babam İstanbul’da çalıştıkları için beni belli bir yaşa kadar anneannem ve dedem büyüttü. Dedem taş ustasıydı. Bu evi de kendi elleriyle yapmıştı. Her sabah beni alır, Halk Bahçesi’ne götürür, birlikte kordon’da yürüyüşe çıkardık. 7 yaşımdan sonra İstanbul’a gittim. Lise bitene kadar İstanbul’da okudum. İzmir 9 Eylül Hukuk Fakültesi Adalet Yüksekokulu’nu bitirdim. Okul bittikten sonra Avusturya’da İnsburg Üniversitesi’nde Almanca eğitimi aldım. İstanbul’a dönünce bir Alman şirketinde dış ticaret bölümünde çalıştım. Geçimimi proje bazında yaptığım işlerden kazanıyorum. Marka danışmanı ve yoga hocasıyım.”
 
Olay: Yoga ile nasıl tanıştınız?
Alev Tetik; “Bir gezi için Tayland’a gittim ve orada yoga ile tanıştım. Yoga ve meditasyon konusuna eğildim bu geliştirmek için İspanya ve Katmanduya gittim. Çeşitli yoga kamplarına katıldım. Amerika’da yaşadım. Aşran’da bir manastırda dünyadan uzaklaşıp inzibaya çekildim. “Eat Pray Love / Ye Dua Et Sev”in başkahramanı Liz Gilbert (Julia Roberts) gibi yaşadım.”
 
Olay: Marka danışmanıyım dediniz marka danışmanı nedir, neler yapar?
Alev Tetik: “Bize proje gelir ve bu proje ile ilgili piar yaparız. Web sitesinde neyin yer alacağından, broşürüne kadar o markayı yükseltmek ve yukarıya çekmek için çalışırız. Marka danışmanının misyonu o markayı yüceltmektir.”
 
Olay: Marka danışmanlığı ile ilgili birkaç çalışmanızdan bahseder misiniz?
Alev Tetik: “Bakü’de bir tekstil firması için bir önce fizibilite çalışması yaptım. Waggon isimli bir yer açtık. Hem butik, hem cafeydi. Markanın hem ürettiği tekstil ürünleri yer alıyor, hem de cafe olarak hizmet veriyordu. Yarattığımız model çok beğenildi ve bu da markaya bir ivme kazandırdı. Daha sonra Kuşadası’nda 7 Bilgeler Şarapevi’ni açtım. Halen koordinatörlüğünü yapıyorum. Burası Türkiye’nin ilk şarap oteli.”
 
Olay: Şarap oteli ne demek?
Alev Tetik: “Selçuk`ta açılan Türkiye’nin ilk şarap oteli Yedibilgeler’in koordinatörlüğünü yapıyorum. Burası Önünde bağ olan, arkasında otelin ve restaurantın bulunduğu üretim yapılırken aynı zamanda konaklamanın mümkün olduğu ve üretimin her aşamalarını gözlemleyebileceğiniz bir yer. Otelin sahipleri Hacettepeli iki hekim Bilge ve Gülgün Yamen çifti. Bu projede bir anlamda bağcılık ve şarapçılık tutkusu ile butik otel fikrini birleştirdik. Çok ilgi çekti. Düşünün odanızın pencerelerinden üzüm bağlarını seyrederek şarapları tatmak ve sabahları muhteşem bir kahvaltıyla güne başlamak için doğru yer.”
 
Olay: Çanakkale’ye yıllar sonra gelme nedeniniz nedir? Nasıl buldunuz, Çanakkale değişmiş mi?
Alev Tetik: “İzmir’de Rotary Kulübü Başkanı Barbaros Bey’le tanıştım. Bana Çanakkaleli olduğumu söylediğimde Rotary’nin düzenlediği yüzme yarışmasından bahsetti. Yüzmeyi çok seviyorum, tereddüt etmeden katılabilirim diye düşündüm. Dalgıçlık eğitimi aldım ve uzun mesafe yüzmeyi seviyorum. 3 yıl da Haliç’te kürek yarışmalarına katıldım. Kürekte takım olarak birçok madalya aldık. Çanakkale’ye yıllar sonra Rotary’nin yüzme yarışması için geldim. En son 7 yaşımda gelmiştim, yıllar geçmiş. Buraya gelir gelmez ilk iş Saat Kulesi’nin olduğu yere gittim, peynir helvası aldım. Çocukluğumun geçtiği evi, dedemin evini ziyaret ettim. Cafe olmuş, ben bu sokakta oynardım. Çok duygulandım. İlkokul arkadaşlarımı aradım ve bulmaya çalıştım. Çanakkale inanılmaz değişmiş. Hem vizyon olarak, hem düşünce olarak. Eskiden bu kadar cafe yoktu, sadece kahveler vardı. Şimdi sokakta kadınlar, erkekler oturuyor. Daha bir özgür, daha bir rahat gördüm.”
 
Olay: Çanakkale ile ilgili bir projede çalışmayı düşünüyor musunuz?
Alev Tetik: “Çanakkale’de butik kav açabilirim. Türk şarap üreticilerinin birleşip içinde Türk şaraplarının içildiği ve Türk peynirlerinin yer aldığı ve belki de menüde ek olarak makarnanın da olacağı bir şarap butik kavı. Türk şarapçılığı Avrupa şarapçılığı ile yarışıyor. Aslında bakarsanız şarap Anadolu topraklarında doğmuş, sonradan gelişmiş. Şarabı doğduğu yere döndürmek gerek.”
 
Olay: Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler
Alev Tetik: “Ben teşekkür ederim, işlerinizde başarılar dilerim.”
Paylaş