“Tüm memurlara servis istiyoruz”

Türk Büro-Sen Çanakkale İl Temsilcisi Mahmut Kılıç, tüm memurlar için servis talep etti.

770
Çalışanların imzaladığı binlerce dilekçeyi TBMM Dilekçe Komisyonu’na göndererek servis talebi ve servis hizmeti sunulmayan kurumlarda ise servis ücretinin ödenmesini talep ettiklerini belirten Türk Büro-Sen Çanakkale İl Temsilcisi Mahmut Kılıç; “Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarının Merkez teşkilatlarının büyük bölümünde servis hizmeti verilmektedir. Ancak, taşra teşkilatlarında personele servis hizmeti yok denecek kadar azdır. Servis hizmeti verilmeyen kamu görevlilerine ulaşım ücreti de ödenmemektedir. Özellikle metropol illerde servisi olmayan kurumlarda personel, otobüs dolmuş gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmektedir. Trafik yoğunluğu ve nüfus kalabalıklığı sebebiyle mesai saatinden en az 1 saat evvel evlerinden çıkmak zorunda kalmakta, toplu taşıma araçlarının doluluğu sebebiyle çoğu zaman araçlara binememekte, binse bile çok zor şartlarda mesailerine yetişmektedirler. Güne başlar başlamaz yaşanan bu olumsuzluklar, personelin moral motivasyonunu düşürmekte, bu da gün içerisinde çalışmalarına olumsuz şekilde yansımaktadır. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda hem merkez teşkilatında hem de taşra teşkilatlarında (İstanbul hariç) servis hizmeti verilmemektedir. Adalet Bakanlığı (3 büyük il dışında), İçişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (birkaç il merkezi hariç) Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜİK, İŞKUR başta olmak üzere, birçok bakanlığın taşra teşkilatında servis hizmeti yoktur. Yeni yapılan Adalet Sarayları ile Gümrük Bölge Müdürlükleri gibi pek çok kamu kurumu da şehirlerin dışında hizmet vermektedir. Büyük illerde ulaşım oldukça pahalı ve en az 2 araçla sağlanabilmektedir. Sabah 2 gidiş, akşam 2 dönüş hesaplandığında ortalama olarak ayda 185 TL etmektedir. 2014 yılı için 123 TL seyyanen zam alan memur, zaten bu yılın 6. Ayından sonra kesesinden yemeye başlamıştır” dedi.
 
“Kamu işçisine var, memura yok”
“Bilindiği üzere, kamuda çalışan işçilere kurumunda servis imkanı sağlanamıyorsa, ulaşım ücreti verilmektedir” diyen Kılıç; “Ancak, kamuda çalışan memurlar servis imkanı yoksa ulaşım ücreti de alamamaktadır. Bu durum, Anayasa’nın 10. Maddesinde ifade edilen “Kanun Önünde Eşitlik”, 49. Maddesinde düzenlenen “Çalışma Hakkı ve Ödevi”, 55. Maddesindeki “Ücrette Adaletin Sağlanması” ve 128. Maddesindeki “Kamu Hizmeti Görevlileriyle İlgili Hükümler” ilkesine aykırıdır. Bu adaletsizliği Türk Büro-Sen olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Servis imkanı sağlanamayan kamu kurumlarında, memurlara da kamu işçilerinde olduğu gibi ulaşım ücreti ödenmelidir” şeklinde konuştu.
 
“Enflasyon eziyor hükümet seyrediyor”
Türk Büro-Sen olarak, TBMM`ye sundukları talebin takipçisi olacaklarını kaydeden Kılıç şu şekilde konuştu: “Ülkemizde 2014 yılı Haziran ayı ilk altı aylık enflasyon %5,7, Kasım ayında ise %9,2 olarak gerçekleşmiş, böylece Temmuz ayından itibaren memurlar enflasyon altında ücrete mahkum edilmişlerdir. Hükümetin revize ettiği ve %9,4 olarak öngördüğü 2014 yılı enflasyonu yıl sonunda bu şekilde gerçekleşirse, memurların enflasyon karşısındaki kayıpları aylık %4,2’ye yükselecektir. Yaşanan ekonomik gelişmeler üzerine enflasyon farkı ödenmesi yolundaki tüm girişimlerimiz “Toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkamayız” gerekçesiyle geri çevrildi. Doğalgaza, elektriğe, suya %9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda %11 artarken, et ve ekmek %11, ulaşım %20, meyve %38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ay içinde tam 363 lira yükseldi. Memur-Sen’in hükümetle imzaladığı toplu sözleşme neticesinde; 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisi ciddi manada ekonomik kayba uğramıştır. Kamuda çalışanlar arasında yapılan (işçi-memur) servis hizmeti ayrımcılığının ortadan kaldırılarak, her çalışanın bu hizmetten yararlandırılmasını, yararlanmayanlara ise ücretlerinin ödenmesini yıllardan beri, toplu pazarlık masalarında hükümetten talep ettik. Kurum İdari Kurullarında bu taleplerimizi gündeme getirdik. Hizmet kolumuza bağlı tüm kurumlarla yazışma ve görüşmeler yaparak, adaletsizliğin giderilmesini istedik. Gelinen noktada, bu talebimize gerek hükümetin duyarsız kalması, gerekse kurumların meseleye sahip çıkmaması üzerine, bu defa da konuyu TBMM’ye taşımaya karar verdik. 12 Kasım 2014 tarihinde başlattığımız dilekçe kampanyamız bugün sona ermiştir. Çalışanlarımızın imzaladığı binlerce dilekçeyi, TBMM Dilekçe Komisyonu’na göndererek, servis talebimizi ve servis hizmeti sunulmayan kurumlarda ise servis ücretinin ödenmesini bir kere de Meclis’e sunacağız. Umut ederiz ki, sosyal devlet olmanın gereği olan servis hizmeti sunulması veya sunulamayan yerlerde ücretin ödenmesi konusunda, TBMM Dilekçe Komisyonu öncelikli görüşülecek konular arasında talebimizi değerlendirerek, hükümete gereğinin yapılması için girişimlerde bulunur. Türk Büro-Sen olarak, TBMM nezdinde konunun takipçisi olacağız.”
Paylaş