“Toprağı kaybederseniz, özgürlüğünüzü kaybedersiniz”

11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan Toprak Bayramı nedeniyle Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde toprağın önemi anlatıldı. Panelde konuşan ÇOMÜ Ziraat Mühendisliği Toprak Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan Özcan; “Toprağı kaybederseniz, özgürlüğünüzü kaybedersiniz” dedi.

1119
 
Toprak bayramı etkinlikleri kapsamında Köy Hizmetleri Toplantı salonunda “Toprak, arazi kullanımı ve toprak koruma" konulu konferans gerçekleştirildi. Ünlü Halk ozanı Aşık Veysel`in anılmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş, toprağın bütün biyolojik canlılar için vazgeçilmez bir yaşam ortamı olduğunu belirterek milyonlarca canlıya barınma olanağı yarattığını ve her türlü gıdanın da ana kaynağı olduğunu belirtti. Akkuş, Çanakkale`de, 330 bin 337 hektar tarım arazisinin 111 bin 950 hektarının, yüzde 34’ünün sulanabildiğini belirterek, tarım alanlarının amacına uygun olarak korunmasının ve basınçlı sulama sistemleri ile tarım arazilerinden maksimum verimi elde etmenin önemine değindi. Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, toprağın kara, su ve hava bileşenleri içinde temel önem teşkil ettiğine dikkati çekerek, son 100 yılda insanlığın yerleşik düzene geçmesiyle bulunduğu topraklardan daha fazla yararlanır hale geldiğini belirtti. Toprağın bütün toplumlarda kutsal kabul edildiğini belirten Yıldızer, toprakta verimlilik ve bitkisel üretimde kaliteyi artırmak için aşırı kimyasal kullanımının, bilinçsiz sulamanın ve aşırı işlemenin toprağın değişime uğramasına neden olduğunu belirterek: “ ‘Toprak yorgun düştü ve takatim kalmadı’ diyor” şeklinde konuştu.
 
Toprak küserse bir şey vermez”
ÇOMÜ Ziraat Mühendisliği Toprak Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan Özcan ise Toprak Bayramı nedeniyle sunum eşliğinde konferans verdi. Özcan toprağın canlı olduğunu belirterek: “Toprak küserse Bir şey vermez. Toprak aslında anadır ve tüm canlılara yaşam ortamı sunarak analık yapar” dedi. Topraksız yaşamın dünyanın sonunu getireceğini belirten Özcan, toprağın yok olmasının etkin mikroorganizmaların yok olması anlamına geldiğini belirterek, aksi durumda dünyanın çöplüğe dönüşeceğini ve dönüşümün gerçekleşemeyeceğini kaydetti. Özcan, toprakta en verimli katmanın 0.7 cm olduğunu vurgulayarak, yanlış sulama ve erozyon gibi nedenlerden toprağın üst katmanının üretkenliğinin azaldığını söyledi. Zarar vermeden ve toprağın döngüsünü bozmadan yaşamanın önemine değinen Özcan: “Toprağı kaybederseniz, özgürlüğünüzü kaybedersiniz” dedi.
Paylaş