havadurum

“Topluma bölünme Anayasası dayatılmaktadır”

İşçi Partisi Çanakkale İl Başkanı ve Milli Anayasa Forumu Düzenleme Komitesi Sekreteri Mennan Esener, meclisin yeni Anayasa yapma görev ve yetkisinin olmadığını belirterek; “Topluma bölünme Anayasası dayatılmaktadır” dedi.

671
İşçi Partisi Çanakkale İl Başkanı ve Milli Anayasa Forumu Düzenleme Komitesi Sekreteri Mennan Esener; konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. İşçi Partisi İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Esener; “TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun çağrısı üzerine üç toplantı yapılmıştır. Son toplantı 24 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da yapıldıktan sonra “Milli Anayasa Forum”u oluşturularak İktidar partisi ve diğer partilerin Anaysa değişikliği çalışmaları değerlendirilmiştir. Milli Anayasa Forum toplantıları İl merkezleri ile bazı ilçelerde ve yurt dışında yapılarak vatandaşlarımız aydınlatılmaktadır.
 
Bu toplantılarda ortaya çıkan görüşler, katılan yurttaşların oyuna sunularak ortak karar olarak Yetkililere, Kamuoyuna ve İlgililere duyurulmaktadır. Bu toplantılarda ortak izlenim olarak Forumumuzun yaptığı en temel tespit, yürürlükte olan Anayasaya göre seçilmiş olan bu Meclisin yeni bir Anayasa yapma görev ve yetkisi olmadığı ve bu iktidarın tek amacının 1982 Anayasasını bahane ederek BÖLÜNME ANAYASASI’nı topluma dayatacağıdır. Forumumuz, vatandaşı aydınlatarak Bölünme Anayasası girişimini önlemeyi ve ancak mevcut Anayasada değişiklik düşünülürken Türkiye’nin gerçekten ihtiyacı olan milli ve demokratik bir Anayasanın ilkelerini belirlemeyi amaçlamaktadır” dedi.
 
Esener sözlerni şu şekilde sürdürdü: “TBMM’deki yeni Anayasa çalışmalarına karşı olan ve başını İşçi Partisi’nin çektiği bir kesim, yeni Anayasanın bir bölünme Anayasası olacağını, özerkliğe hukuki bir temel sağlayacağı ve Türklük kavramının Anayasadan çıkarılacağını iddia ediyor. Bu düşüncelere sahip olanların bir araya gelmesiyle oluşturulan Milli Anayasa Forumu adlı girişim, yeni anayasanın hangi amaçla ve hangi güçlerin çıkarları çerçevesinde yapıldığı konusunda halkı uyarmaya yönelik çalışmalar yapıyor, konferans ve paneller düzenliyor. Bu girişimin ne olduğunu, neyi amaçladığını öğrenme amacıyla yaklaştığımızda, düzenlenen panel ve konferansların katılımcılarının kim olduğu önem kazanıyor. Zira bu katılımcılar, Milli Anayasa Forumu hakkında aşağı yukarı bir fikir veriyor. Bu çerçevede Milli Anayasa Forumu’nun İşçi Partisi ve Aydınlık çevresinin etkin katkısı ve desteği ile bir araya gelmiş, milli görüşteki merkez sol ve merkez sağdan kimi deneyimli siyasetçiler, tanınmış hukukçular, eski bürokratlar, eski üniversite rektörleri ile bilim adamları, yazarlar, sanatçılar ve aydınlardan oluşan bir girişim olduğu anlaşılmaktadır.”
 
Komite’den toplantı
Çanakkale halkını Anayasa konusunda bilgilendirmek amacıyla oluşturulan Çanakkale Milli Anayasa Forumu düzenleme komitesi 24 Kasım’da toplandı düzenleyecek. Komite olarak Cumartesi günü saat 14.00’da Mehmet Akif Ersoy tiyatro salonunda toplantı düzenlediklerini ifade eden Esener; toplantıyı yönetmek üzere Ulusal Strateji Merkezi (USMER) İstanbul Başkanı Haluk Dural’ın katılacağını söyledi. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Cengiz, E.Tuğamiral Türker Ertürk ve TGB Genel Başkanı İlker Yücel’in de toplantıya konuşmacı olarak katılacağını dile getiren Esener; “Çanakkale Milli Anayasa Forumu Düzenleme Komitesi olarak; Anayasa değişikliği sırasında günümüz Anayasasının aşağıda belirttiğimiz maddelerinin kesinlikle değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Cumhuriyetimizin Kuruluş felsefesinin, Asli Kurucu iradenin, Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerinin belirtildiği günümüz Anayasasının “Başlangıç bölümü ve ilk 4 maddesi, Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, Üniter ve Ulus Devlet yapısı kesinlikle tartışılamaz. Bu anlayış doğrultusunda; mevcut Anayasanın 5, 14, 28, 58, 68, 81, 118 ve 130 maddelerinde Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı değişiklik düşünülemez. Türk Milleti kavramı; Atatürk’ün dediği gibi “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” anlayışı içinde mevcut Anayasanın 5, 6, 7, 9, 59, 62, 66, 67, 69, 70, 72, 76, 90, 92, 101, 103, 104, 132 ve 134 maddelerinde Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı değişiklik yapılamaz. Milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılmalıdır. Yargı bağımsız, tarafsız ve adil olmalıdır. Vatandaşlık; din, mezhep ve etnik kökene bağlı olmamalıdır. Laiklik ilkesi tartışmaya açılmamalıdır. Bu anlayışla, mevcut Anayasanın 14, 24, 68, 81, 103 ve 136. maddeleri yine Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı değiştirilemez. Basın özgürlüğü üzerindeki tüm engeller, yasaklar ve baskılar kaldırılmalıdır. İşçiler, memurlar ve tüm emekçilerin sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özel yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır. Uluslar arası ilişkilerde Karşılıklılık koşulu (Mütekabiliyet Şartı) mutlaka anayasada yer almalıdır. Günümüz Anayasasının 174. (İnkılap kanunlarının korunması), 175. (Anayasanın Değiştirilmesi) ve 176. (Başlangıç ve kenar başlıklar) maddeleri hiçbir şekilde değiştirilmemelidir” dedi.
Paylaş