“Tek kişilik bilirkişi olmaz”

İl Genel Meclisi’nin gündemine çok tartışılan kömür ihalesi bilirkişi raporu damgayı vurdu. İl Genel Meclisi’nin hafta sonu gerçekleşen birleşim gündeminde kömür ihalesi ile ilgili 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilen Bilirkişi Raporu okundu. Rapora karşı çıkan CHP Grubu Meclis Üyesi Hakkı Öztürk; “Analizin doğru olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Tek kişilik bilirkişi olmaz. İTÜ ve Trakya Üniversitesi’nden sonuç istemiştik. Bu suçu kapatmaktan başka şey değil” dedi.

621
 
İl Genel Meclisi’nin hafta sonu gerçekleşen birleşim gündeminde kömür ihalesi ile ilgili 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilen Bilirkişi Raporu okundu. Rapora karşı çıkan CHP Grubu Meclis Üyesi Hakkı Öztürk; “Analizin doğru olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Tek kişilik bilirkişi olmaz. İTÜ ve Trakya Üniversitesi’nden sonuç istemiştik. Bu suçu kapatmaktan başka şey değil” dedi. CHP Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün girişimleriyle okul kömürlerinin yeniden yollandığı analiz raporlarının meclisle paylaşılmamasına konusuna yapılan itirazlar sonucunda hafta sonu gerçekleşen birleşimde Kömür İhalesi ile ilgili Trakya Üniversitesi’nden gelen bilirkişi raporu okundu. Raporda okul kömürlerinin şartnameye uygun olduğu belirtilirken, CHP’li üyeler bu rapora karşı çıktı.
 
Konuya ilişkin ilk söz alan Hakkı Öztürk, uzun süredir yazının ne kendisine ne de meclis üyelerine açıklanmadığını belirterek, “75 gündür valilikten buraya yazı gelemedi. Biz burada sesimizi yükseltince mi vali beyin aklı başına geldi. Dün isyan edince vali bey göndermek zorunda mı kaldı yoksa gönderdi de siz mi vermediniz? Ben bu sonuçları kabul etmiyorum. Böyle kalori olmaz” diye konuştu. Raporda okullardan alınan kömür numuneleri ile yapılan ölçümlerden sonra kömür kalorilerinin 5267 kalori çıktığı belirtildi.
 
“Kömürcüler bu rapora güler”
Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Kolancılar imzasıyla gelen raporda şu ifadeler yer aldı; “19 Ekim 2012 tarihinde Çanakkale ilinde faaliyet gösteren Barbaros İlköğretim Okulu, Kepez Atatürk İlköğretim Okulu, Kepez Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu, Vali Fahrettin Akkutlu İlköğretim Okulu, Gazi İlköğretim Okulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Arıburnu İlköğretim Okulu gibi resen seçilen 7 değişik ilköğretim okullarından daha önceden Derya Madencilik Nakliye Petrol ve Orman Ür. İnş. Mal. San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından okullara çuvallar içinde teslim edilen kömürlerden rastgele seçilen çuvalların açılmasıyla çuvalın her tarafından olacak şekilde numuneler mahkeme heyeti önünde alındı. Okullara gönderilen kömürler harmanlanarak hazırlandıkları için numune alınmasında sadece iyi kömürlerden veya sadece kötü kömürlerden numune alınmaması için büyük parçalar kırılarak her bir parçadan küçük küçük kömür numuneleri alındı. Her bir numuneden bu şekilde alınan kömürler öğütüldü ve homojenlik sağlanması için kendi içlerinde karıştırıldı. Karıştırılmış her bir numuneden 5 gram alınarak bir yere kondu ve bu 35 gram öğütülmüş kömür numunesi homojenlik sağlamak için yine karıştırıldı ve bunun içinden 1 gram alınarak, kalorimetri cihazında analiz yapıldı. Analiz sonucu kömürün orijinal bazdaki kalorisi 5267 Kcal/kg olarak bulundu. Derya Madencilik Nakliye Petrol ve Orman Ür. İnş. Mal. San. Ve Tic. Ltd. Şti tarafından ilköğretim okullarına çuvallar içinde teslim edilen kömürlerin orijinal bazda kalori değeri 5267 Kcal / kg göz önüne alındığında ihale şartlarında belirtilen kömürlerin orijinal bazda en az 4800 Kcal / kg olma şartını sağladığı görülmektedir” denildi.
 
CHP Çan Meclis Üyesi İsmail Doğan da rapora itiraz ederek; “Kalorifercilere sorsunlar. Bu kalori değerine kömürcüler bile güler. Bilirkişi kimse meclise gelsin” derken CHP Ezine Meclis Üyesi Halil Kaymak ise: “ Açık hava soba şöleni düzenleyeceğim. Kömür yanmıyor. Beyaz çıkıyor” diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Metin Öztürk ise kömürlerin kalori hesabının uydurulduğuna dikkati çekerek; “Hayırlı olsun” dedi.
 
Meclis bütçesine ek ödenek
Öte yandan mecliste konuşan Başkan Ali Rıza Tekin, Ankara’dan İl Özel İdaresi bütçesine aktarılmak üzere 3 milyon TL’lik ek ödenek aldıklarını söyledi. Tekin, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevreye ilişkin proje kapsamında 500 bin TL ödenek aktarılacağını da kaydetti. İlçelerin de bakanlığın ek ödenek müjdesinden yararlanacağını belirten Tekin, Biga Gümüşçay Belediyesi’ne 75 bin TL, Kavakköy Belediyesi’ne 30 bin TL, Eceabat Belediyesi’ne bir tır için 400 bin TL ve harici çevre kirliliği projesi için 50 bin TL, Ayvacık Belediyesi’ne 50 bin TL ve Biga Belediyesi’ne 150 bin TL ödenek aktarılacağını da sözlerine ekledi. Mecliste bir gazetede yapılan seçmenin memnuniyet anketini meclis üyeleri ile paylaşan AKP Grup Başkanvekili Nurkan Şanda’nın: “Seçmen memnun” açıklamasına CHP Ezine Meclis Üyesi Halil Kaymak ise sert tepki göstererek: “Yandaş medyanın anket sonuçlarını paylaşıyorsunuz. OECD içinde en mutsuz ülke Türkiye” diyerek ayrıca AKP’nin APO ile pazarlık masasına oturmasına da karşı çıktı.
Paylaş