havadurum

“Tehlikenin farkında mısınız?”

Yaz aylarının gelmesi ile başta köy hayırları olmak üzere düğün, mevlit ve mezuniyet törenlerinde ikram edilen pilavların belgeli olmayan işletmelere yaptırılması zehirlenmeleri de beraberinde getirebilir. Sektörün duayen isimleri halkı uyararak “Ucuz diye merdiven altında yapılanlara rağbet etmeyin, denetlenen, belgeli olan işletmelere yaptırın. Özel gününüz zehir olmasın” dediler.

1074
Çanakkale’de yemek sektörü hareketli günler yaşamaya başladı. Yaklaşan hayırlar, düğünler ve mezuniyet törenlerinde ikram edilen pilavların ne kadar sağlıklı olduğu da gündeme geldi. Sektörün önde gelen isimleri vatandaşları hazır yemek konusunda uyardı. Düğünler, hayırlar, mezuniyet törenlerinde zehirlenmemek özel günlerin mahvolmaması için işi uzmanlarına yaptırın çağrısında bulundular. Ucuz olsun diyerek merdiven altı işletmelerine yaptırılan düğün, hayır, mevlit, mezuniyet törenlerinde ikram edilen pilavların zehirlenmelere neden olabileceğini ifade eden Gazinocular ve Lokantacılar Odası Başkanı Selahattin İş ve İşler Lokantası Sahibi Esat İş, İnsan sağlığı ile oynamak isteyen bodrum ya da merdiven altı üreticilerine geçit verilmemesi gerektiğini, belgeli, denetim altında olan firmalara rağbet edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
“İşin ehli firmalar desteklenmelidir”
Vatandaşların belgeli olanlara rağbet etmesi gerektiğini bildiren İşler Lokantası Sahibi Esat İş; “Taze mal, markalı ürünler kullanmayanlar hijyen ve kaliteye önem vermeyenler tespit edilmelidir. Özel günler için hazırlanan bu tür yemekler belli yerlere, kayıt altında, denetimi yapılan işletmelere yaptırılmalıdır” dedi.
 
İş, şunları söyledi;  “Gelişen teknoloji de her şey hazır yemeğe döndüğü için insanların rahata güzele olan alışkanlığı bu devirde özel günlerde yapılan hizmetler en doğru şekilde alınması için sektörde görev yapanlara düşen görevler bulunmaktadır. Düğün ve hayır yemekleri ehli kişilere kurumlara yaptırılmalıdır. Düğün, mevlit, hayır sezonu yaklaşıyor. Yaklaşan mevsimde yapılacak yemekler gıda kontrol uzmanları tarafından denetlenmeli, şartlara uygun yapılması, herhangi bir zehirlenme gıda bozukluğuna karşı önlem alınmalıdır. İncelendiği zaman bu işlerin büyük katma değer sağladığı görülecektir.  Bu özel günler bilhassa köy hayırları, aynı zamanda mini bir fuardır. Özellikle köy hayırları bütün köylerde ehli firmalara verilmelidir. Kontrol yapılmalıdır. Vatandaşlar belgeli olanlara rağbet etmeli, turizm haftasında gıda işi yapanlara da tanıtım imkanı sağlanmalıdır.  Ticaret odaları, esnaf odaları firmalara yardımcı olmalı, insan sağlığı için bu işleri organize edenler dikkat etmelidir. İşin ehli firmalar desteklenmelidir.”
 
 
“Yaz ayları yaklaştıkça kayıt dışılıkta artıyor”
İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetime tabi tutulmuş ve alınan numuneleri temiz çıktığı raporla belirtilen işletmelere bu tür yemeklerin yaptırılması gerektiğini bildiren Çanakkale Gazinocular ve Lokantacılar Odası Başkanı Selahattin İş; “Hayırlar, düğünler için pilavlar belli yerlere lokantalara, aşçılara yaptırılsın. Belgeli olanlara yaptırılsın, belgesiz olanlara kimse yaptırmasın. Bodrumlar da, merdiven altında yapılanlara rağbet edilmesin” dedi.
 
Başkan İş, şunları söyledi; “Ruhsatlı olanlar, oda kaydı olanlar, devlete istihdam sağlayan iş yerleri, belgeli olanlar, devamlı numune alınan, kontrol altına olan iş yerlerine, lokantalara bu pilavlar yaptırılsın. İşin ehli olanlara yaptırılmasında halkımızın sağlığı için büyük fayda vardır. Dışarıdan gelen aşçılar, merdiven altında yapılanlara rağbet edilmesin. Bunlar hakkında halkımızda uyanık olsun. Gerekli şikayetlerde bulunsun. Eğer bu tip merdiven altı işletmecilerine yaptırılırsa yarın zehirlenmeler olabilir. O zaman kimse sorumlu olmaz. Ama belgeli olan işletmeler yaparsa sağlık anlamında hiçbir sıkıntı olmaz. Maalesef yaz ayları yaklaştıkça kayıt dışılıkta artıyor. Kayıt altında bu işi yapanlar var. Vergisini ödüyor ama kayıt dışı olanlar daha ucuz fiyat veriyor. Bu da esnafa darbe vuruyor. Yaz geliyor işi bilende bilmeyende bunu yapacak. Ama halkımız dikkatli olsun belgeli işletmelere bunları yaptırsın.”
Paylaş