“Tam gün yasası beklentisi aldatmacadır”

SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’nin iptali ile karşılaşan “Tam Gün Yasası” ile ilgili açıklama yaparak, “Sadece ‘söylenti’ biçimindeki bir taslak hakkında beklenti yaratılmaktadır. Bu beklenti, sadece Tıp Fakültesi öğretim üyelerine mesai saatleri dışında hastane ortamında ‘paralı muayene’ yapma hakkı sağlanacağına ilişkin olmaktan ibarettir” dedi.

713
Tam gün yasası ile ilgili açıklamada bulunan KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Eftal Yıldırım, yasanın beklenti yarattığını ifade ederek aldatmaca olarak değerlendirdi. Yıldırım, “Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin tam gün yasa maddesi’ni iptal etmesi ve yeni bir düzenlemeye hükmetmesi sonucunda Sağlık Bakanı ve Başbakan tarafından 14 Mart Sağlık Haftası içinde yaptıkları açıklamalar hiç bir netlik ifade etmemektedir. Sadece ‘söylenti’ biçimindeki bir taslak hakkında beklenti yaratılmaktadır. Bu beklenti, sadece Tıp Fakültesi öğretim üyelerine mesai saatleri dışında hastane ortamında ‘paralı muayene’ yapma hakkı sağlanacağına ilişkin olmaktan ibarettir. Kaldı ki bu amaca yönelik herhangi bir ‘yasa taslağı’ da ortada yoktur” dedi.
 
“Hocalara paralı muayene hakkı”
SES Şube Başkanı Eftal Yıldırım, açıklamasında tıp fakültelerinde performans nedeni ile eğitim için yeterli zaman ayrılamayacağını ifade etti. Yıldırım, “Sağlıkta dönüşüm sürecinin sağlık alanının hizmet sunumunda yarattığı tahribat, salt üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan tıp fakültelerindeki olumsuzluklarla sınırlı olmamakla birlikte, sorun hükümet tarafından sadece, ‘Hoca’ların paralı muayene yapma hakkı düzeyine indirgenmeye çalışılmaktadır. Asıl üzerinde durulması gereken ise, nitelikli bir tıp eğitiminin sağlanmasından sorumlu yaklaşık bin kadar öğretim üyesinin, bu eğitimi verebilecek koşullardan yoksun bırakılması sorunudur. Performans kaygısıyla sadece sağlık hizmeti sunumu yapması için ‘teşvik edilen’ öğretim üyeleri, asistan ve öğrenci eğitimi için yeterli zaman ayıramamaktadır” dedi.
 
“Sorunun çözümü böyle mümkün değil”
SES Başkanı Eftal Yıldırım, yasanın sorunların çözümüne uygun bir amaca hizmet etmediğini ifade etti. Yıldırım, “Sorunun çözümü ‘hocalara paralı muayene ortamı sağlanması’ değil, tüm öğretim üyelerinin ‘tam süre’ tıp eğitimiyle ilgilenecekleri, özgün ameliyatlar yapabilecekleri, iş güvencesi içeren bir sağlık ortamı ve emekliliklerine yansıyacak olan yeterli bir ‘temel ücret’ karşılığı huzurlu bir çalışma ortamında hizmet üretebilecekleri olanakların yaratılmasıdır. Bu amaca da mevcut Hükümet’in Sağlıkta Dönüşüm süreci kapsamında uygulamakta olduğu yönetim anlayışıyla ulaşılması mümkün değildir” dedi.
Paylaş