“Suyu gönül rahatlığıyla içebilirsiniz”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de bulanık akan su nedeniyle tedirgin olan vatandaşlara müjdeli haberi verdi. Su değerlerinin normale dönmesiyle birlikte basının karşısına geçen Başkan Gökhan, bir haftadır bulanık akan ve her geçen gün değerleri normale dönen sudan alınan örnekler ile kamuoyunu bilgilendirdi. Her geçen gün suyun kalitesinin iyeleştiğine dikkat çeken Başkan Gökhan, en son alınan su numunelerinin olumlu çıktığını belirterek; “Halkımız, suyu gönül rahatlığıyla içebilir” dedi.

550
Makamında basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, iki hafta önce kent geneli ile bazı bölgelerde etkili olan kuvvetli yağıştan, başta il merkezi olmak üzere ilçelerin de olumsuz etkilendiğini anımsattı. Yağışların ardından Atikhisar Barajı havzasına akan çamurlu suyun belediye arıtma tesisinde de bazı sıkıntılara yol açtığını ve kente verilen şebeke suyunda bulanıklık bulunduğunu anlatan Başkan Gökhan, normal değerlere ulaşan çeşme suyunun tekrar kullanılabileceğini söyledi. Son alınan numunelerin olumlu çıkması sonucunda yeni bir açıklama yaparak kentlinin çeşme suyunu sağlıklı olarak tekrar tüketebileceği yönünde açıklama yapma gereği duyduklarına işaret eden Başkan Gökhan; “Geçen hafta içerisinde yoğun yağışlar sonucunda arıtma tesisimize gelen suyun kalitesinin önemli ölçüde bozulması ile arıtmadan çıkan suyun bulanık olarak şehre verilme zorunluluğu oluşmuştu. O aşamada da halkımıza suyu kullanma olarak kullanınız ama içme suyu olarak kullanmayınız demiştik. O günden bugüne gelen suyun kalitesi giderek iyileşti. Bugün (dün) son alınan su numunelerin olumlu çıkması ve gelen suyunda niteliğinin iyileşmesini kent halkına duyurmak istedik. Yani suyumuz, eskiden olduğu gibi içilebilir, rahatlıkla kullanılabilir. Hem mikrobiyolojik veriler açısından hem de içerdiği alüminyum değerleri açısından tüketilmesi uygun hale geri dönmüştür. Bütün değerler son derece uygun hale geldi” dedi.
 
“Suyumuz gönül rahatlığıyla tüketilebilir”
Arıtma Tesisi’nin laboratuarlarında yapılan incelemelerde suyun mikrobiyolojik değerlerinin 1 ve 1`in altında 0,65 gibi oranlarda çıkmasını sevindirici bir durum olarak değerlendiren Başkan Gökhan; “Yağışların ardından Atikhisar Barajı`ndan arıtma tesisimize gelen su, kente bulanık olarak verilmek zorunda kalınmıştı ve bunun üzerine `suyun kullanma suyu olarak kullanılabileceği, ancak içme suyu olarak kullanmayınız` şeklinde açıklama yapmıştık. Şuanda arıtma tesisimizin laboratuarlarında yapılan incelemelerde suyun mikrobiyolojik değerlerinin 1 ve 1`in altında 0,65 gibi oranlarda çıktığını gördük. Bu sevindirici bir durum. Bugün artık, barajdan gelen suyun da niteliğinin iyileşmesi sonucu, yeni bir risk oluşturmayacak olması nedeniyle ve bunun sürdürülebilir bir temizlik olacağından dolayı durumu kentliyle paylaşıyoruz. Suyumuz eskiden olduğu gibi içilebilir, rahatlıkla kullanılabilir, hem mikrobiyolojik veriler açısından hemde içerdiği alüminyum değerleri açısından tüketilmesi uygun hale geri dönmüştür. Dolayısıyla pH değerleri de normale dönen suyumuz gönül rahatlığıyla tüketilebilir” diye konuştu.
 
“Tedbiri elden bırakmıyoruz”
Suyun yeniden bulanık akabilme riskinin olduğunu ve bu nedenle belediye olarak tedbiri elden bırakmayacaklarını vurgulayan Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Bulanıklığın yeniden oluşacağını unutmamız gerekir. Bu nedenle tedbir almak durumundayız. Çünkü, bu bulanıklık yine başımıza gelebilir. Çünkü, barajımızda kirli. Yani barajımızda ilk defa çamur deryası haline geldi. Bunun da nedeni araştırılacaktır. Suyun geldiği taraftaki maden ocaklarında, bu tehlikeye dikkat çektik. Bu altın madeni riskini hep söylerken, bunları kastediyorduk. Topraklar süzülüp geldiğinde işte bu riskler dışında bir de üstüne siyanür riskiyle karşılaşacağız. Biz derinden suyu alıyorduk. Artık bundan sonra, bulanık hale gelmesi ile ilgili riski engellemek için yüzeyden su alacağız. Bunu da bir tedbir olarak almış oluyoruz. Arıtma tesisimiz devamlı kontrol altında. Bu arada sağlık müdürlüğü tarafından da denetleniyor. Her gün numuneler alınıyor.”
Paylaş