havadurum

“Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var”

Çanakkale Kadınlar Birliği Derneği Başkanı Reyhan Erdem, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile yaptığı açıklamasında, kadın sömürüsüne dikkat çekerek, her günün 8 Mart olması gerektiğini ifade etti.

944
Çanakkale Kadınlar Birliği Derneği Başkanı Reyhan Erdem, dün açıklama yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`ne değindi. Kadının evde ve iş yerinde sömürüldüğüne dikkat çeken Erdem, kadına yönelik, şiddet, tecavüz, mobbing ve cinayet suçlarının her geçen gün arttığına dikkat çekti. “Kadınların yaşadığı tüm sorunları görünür kılmak için tüm dünyada kadınlar her 8 Mart’ta alanlarda taleplerini haykırıyor” diyen Erdem, “8 Mart, dünya emekçi kadınları için bir mücadele günüdür. Biz kadınlar her günü, 8 Mart gibi mücadele gününe çevirmeliyiz. Biz kadınlar evde, işte iki işverenli çalışıyoruz, emeğimiz yok sayılıyor, düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz, ekonomik kriz dönemlerinde önce biz işten atılıyoruz, karar mekanizmalarında yer alamıyoruz. Çocuk, yaşlı bakımı da kadınların üzerinde. Kadının sosyal, ekonomik yaşama katılmasının önündeki engellerin kaldırılması için, kadın istihdamının arttırılması için gerekli politikalar oluşturulup, uygulanmıyor. Kadına yönelik, şiddet, mobbing, tecavüz, kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Yasalar yetersiz ve etkisiz” ifadelerini kullandı.
 
Taleplerini sıraladı
Çanakkale Kadınlar Birliği Derneği Başkanı Reyhan Erdem, kadınlar için Çanakkale`deki taleplerini sıraladı. “Bugün kentte yaşayan herkesin kent yönetimine, kent ile ilgili kararlara katılımı için gerekli mekanizmalar oluşturulmalıdır” diyen Erdem, “Her mahalleye kreş ve anaokulu, kadın ve çocuk kültür evleri, spor alanları istiyoruz. Okul öncesi eğitim her çocuk için ücretsiz, zorunlu, ulaşılabilir olmalıdır. Ücretli doğum öncesi ve sonrası izinleri arttırılmalıdır. Her gün işe/okula gidiş ve dönüş saatlerinde belediye otobüsleri ücretsiz olmalıdır. Altın ve diğer maden işletmeleri tarafından tehdit edilen İçme suyu kaynağımız Atikhisar Barajının korunması için her türlü önlem alınmalıdır. Temiz, içilebilir, sağlıklı içme suyu istiyoruz. Kadınlar karar mekanizmalarında yer almaları için desteklenmelidir. Ev işleri toplumsallaştırılmalı, huzur evleri ve yaşlı gündüz bakımevleri açılmalıdır. Yerel yönetimler bünyesinde kadınlara, sosyal, ekonomik, hukuki destekler sunacak olan kadın merkezleri kurulmalıdır” şeklinde konuştu.
 
“Mitinge biz de katılıyoruz”
“Her gün 8 Mart, her gün mücadele anlayışı ile 8 Mart’ta ülkemizin tüm kentlerinde olduğu gibi, tüm dünyada olduğu gibi Çanakkale’ de de yine alanlarda olacağız” diyen Erdem, “8 Mart Cumartesi günü saat 13.00’ de Eski Salı Pazarından yürüyüşle başlayan ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenecek olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mitingine katılıyoruz, tüm kadınlarımızı da mitinge katılmaya, bizimle birlikte mücadeleye davet ediyoruz” ifadeleri ile Cumartesi günü gerçekleştirilecek yürüyüşe herkesi davet etti.
Paylaş