“Soruşturmaya son, kaybettiklerimiz kazanacağız”

ÇOMÜ Rektör adayı Prof. Dr. Arzu Mirici, ÇOMÜ`deki kadro mağduriyetlerine ve soruşturmalara değinerek, “Yasalar çerçevesinde bu sorunların çözüleceğine eminiz” dedi. ÇOMÜ`den ayrılmak zorunda kalan akademisyenler için ise; “ÇOMÜ’den tekrar bir kopuş yaşanacağını sanmıyorum; çünkü öyle bir anlayışa sahip, aynı zihniyete sahip bir kişinin ÇOMÜ’ye atanacağını sanmıyorum. Giden arkadaşlarımızın yasal olarak geri dönme hakları var” dedi.

838
 
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde yapılacak rektörlük seçimleri için adaylığını açıklayan, seçim seçim sürecine girdiğinden bu yana, hukuk, adalet, özgürlük ve huzur kavramları üzerinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Arzu Mirici, hafta sonu kent basını ile kahvaltıda buluştu. Burada yaptığı açıklamasında “Üniversitenin gerçek işlevi bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve bu sonuçları insanlığın faydasına sunmaktır. Bunu yaparken toplumun tüm kesimlerini gözeterek uygulanabilir, ekonomik ve hızlı bir yaklaşım sergilemelidir. Bu nedenle proje başlıklarımızın birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Tümünü bir zincir oluşturacak şekilde gerçekleştireceğiz. Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin artırılması için çalışanların ihtiyaç duyduğu hizmet içi eğitim, fiziki mekân ve mali kaynaklar konusunda ekip olarak sahip olduğumuz tüm bilgiyi üniversitemizle paylaşacağız. Bu amaçla akademisyenlerin gereksinimlerinin karşılandığı, yurtiçinde ve yurtdışında üniversitelerle kurumsal bağlantı kurduğu ve eğiticilerin üniversitemizin personelinden oluşan bir bilim merkezini hayata geçirmek konusunda kararlıyız. Önümüzdeki 5 yıl içinde Esenler Karacaören civarında sağlık tesisi kalmayacağı anlaşılmaktadır. Bu nedenle bu bölgeye bir semt polikliniği açılması planlanmaktadır. Hastanenin en çok hasta sevk eden bölümleri olan kalp-damar cerrahisi ve onkoloji birimleri geliştirilecektir. Güzel Sanatlar Fakültesi ihtiyaç ve önerileri ile sanat kampusu oluşturulacak, kente yeni sergi alanları kazandırılacaktır. Üniversitemizin nitelikli uzman kadrosunun katkılarıyla, hafta sonu bilgi ve beceri kazandırma kursları düzenlenecektir. Bu kursların konuları isteklere ve gerekliliklere göre, özellikle istihdama yönelik olarak belirlenecektir. Bu kapsamda meslek erbabı, hüner sahibi ya da fikir lideri olan saygın kişilerle birlikte çalışmayı amaçlıyoruz. Nedime Hanım Çarşı poliklinikleri biriminin Bilim Merkezi olarak değerlendirilmesi, daha verimli bir çözüm olacaktır. Bu alanda sergi salonları oluşturulacak ve kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Kentte bütünleşme anlamındaki tüm çalışmalar buradan sunulacaktır. Kestanbol kaplıcaları, Turizm, Fizik Tedavi Rehabilitasyon bölümlerimizin desteği ile sağlık hizmeti vermek üzere düzenlenecektir. Çevre yerleşkelerde kısa süreli ve devamlı konaklama için kuruma ait konukevi ve benzeri barınma olanakları geliştirilecektir” dedi.
 
 
“Akademisyenlerin iradelerini etkilemeye çalışıyorlar”
“Seçileceğimi gören bazı adaylar atanmam konusundaki asılsız ve dayanaksız tespitleri ile akademisyenlerin iradelerini etkilemekten kaçınmamaktadır” diyen Mirici, “Atama sürecini bilmedikleri ya da açıkça yanıltıcı bilgiler verdikleri anlaşılmaktadır. Paralel yapılanma, sadece üniversitemizin değil tüm ülkenin sorunudur. Bu konuda mevcut yasalar çerçevesinde mücadele etmek dışında bir vaatte bulunmak suç niteliğindedir. Ancak yasalara göre suç niteliğindeki hiçbir davranışın savunulması ya da göz yumulması söz konusu olamaz. Ülkemizin bütünlüğünü ve geleceğini tehdit eden unsurların temizlenmesi konusunda devletimizin kararlığı kesin olarak ortadadır. Göreve başladığımızda bugüne kadar uygulanan işlemlerin kapsamlı bir denetiminin yapılması ve sorumlularının tespit edilmesi için güvenlik güçleri ile işbirliği içinde olunacaktır. Bu mücadele kavgacı ve saldırgan olmak yerine bahar temizliği havasında olacaklar. Yanlış, eskimiş ve zarar veren unsurlar temizlenecek ve yararlı olanlarla yola devam edilecektir. Dün olduğu gibi bugün de devletimizin bekası ve milletimizin âli menfaatleri için görev yapmaktan onur duyacağız” dedi.
 
 
“Kadro mağduriyeti giderilecek”
Mirici, kadro mağduriyeti ve liyakatsiz atamalara da değinerek, “İki temel sorunumuz var birisi kadro mağduriyeti ve özlük hakları diğeri de liyakatsız atamalar. Bu iki sorunun çözülmesi ilk adım olmalı. Çok sıradan nedenlerle, bazen düzmece kanıtlarla açılan soruşturmalar var. Üniversite, toplu travmaya uğramış gözüküyor. Bir panik halinde, saldırgan bir biçimde sorunları çözeceğini vadedenler suç işlemektedir. Biz yasalar çerçevesinde bu sorunların çözüleceğine eminiz. Çünkü mevzuatı bildiğiniz zaman, üniversite yönetiminde yanlışları gördüğünüz zaman bu kişileri tespit etmekte hiçbir sıkıntımız olmayacak. Bugün adaylar sürekli katılımcı demokratik, şeffaf olmak gibi bir kaç aynı kelimeyi tekrar ediyorlar. Benim içinde önemlidir bu kelimeler. Ama gerçek katılımcılık, kurulların toplanmasıdır. Bunu bildiğiniz zaman kimlerle nasıl mücadele edeceğinizin yolu bellidir. Yoksa bir savaşçı edasıyla mücadele etmek akademisyenlere uymaz. Bir rektör, ataması yapılacak, terfi ettirilecek bir personelde tek karar verici olmamalıdır. Üniversite yönetiminde yönetim adına yetki kullanan herkes o yönetime bir şekilde katılmalıdır. Ben bugünkü yanlış kabul ettiğimiz sonuçların yönetenler kadar yönetilenlerin sürece katılma konusundaki isteksizliğinden ve durgunluğundan da kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.
 
“Hocalarımızın tekrar ÇOMÜ`ye dönme hakları var”
Mirici, baskı ve soruşturmalar nedeni ile ÇOMÜ`den ayrılmak zorunda kalan akademisyenlere de değinerek, “ÇOMÜ’den tekrar bir kopuş yaşanacağını sanmıyorum; çünkü öyle bir anlayışa sahip, aynı zihniyete sahip bir kişinin ÇOMÜ’ye atanacağını sanmıyorum. Benimde çok yakından tanıdığım, nitelikli bilim adamları ÇOMÜ’den ayrılmak zorunda kaldılar. Açıkça gitmeleri istendi, kendilerine söylendi. Bunlar bizim kayıplarımızdır, kent bu bilim insanlarını kaybetmiştir. Kanunen bu hocalarımızın tekrar ÇOMÜ’ye dönme hakları mevcuttur. Arzu ettikleri takdirde kendileri ile iletişime geçeceğiz, gelmek isteyen herkesi tekrar geriye davet edeceğiz. Giden tüm arkadaşlarımızın bilgilerinden, emeklerinden faydalanmak isteriz” dedi.
Paylaş