havadurum

“Soru sorduk, mahkum edildik”

İki ayrı davada toplam altı köylünün ceza aldığı Kurşunlu Köyü halkı, “Milattan Önce 2`inci bin yılın sonlarında Troia işgal altındaydı ve bütün Anadolu halkları Troia`yı geçilmez kılmıştı. Milattan Sonra 20 yy`ın başlarında yine aynı topraklarda, yine aynı Anadolu halkı Çanakkale`de destan yazdı. 21`inci yüzyılın Anadolu insanı; işgal altında bulunan toprağına, havasına, suyuna sahip çıkmayacak mı?” diyerek 15 Mart`ta Killik Tepe`de buluşmaya çağırdı.

739
Geçtiğimiz günlerde yörede feldspat maden faaliyetinde bulunan ilgili şirketin şikayeti üzerine açılan dava sonuçlanmış ve iki ayrı davada Köy Muhtarı Muharrem Gürel beraat ederken, 6 köylü ile ilgili çeşitli cezelar verildi. Üç kişisinin cezası paraya çevrilip hükmün açıklanmasının ertelendiği davada diğer üç kişinin aldığı ceza ise paraya çevrilerek temyiz yolu açık olmak üzere onandı. Köy halkı bir açıklama yaparak mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade ettiler. “Akıl ve vicdan sahibi her kim bu dünyada nefes alıyor ise; Kazdağı eteklerinde kendi halinde bir köydür Kurşunlu” diyen köy halkı açıklamalarında “Bayramiç baraj gölüne verimli topraklarını veren, 3000 yıllık tarihiyle antik Skepsis Kenti`nin 21. yy. sakinleri olan, küçük baş hayvancılıkla geçimlerini sağlayan insanların yaşadığı bir köydür Kurşunlu. Troia`daki Anafartalar`daki atalarının izinden giden, toprağına sahip çıkanların yaşadığı bir köydür Kurşunlu. Bizce Kurşunlu`ya sahip çıkmak demek çocuklarımızın yüzüne gururla bakabilmek demek. Üzerinde binlerce ağacımızın-ağacınızın-bulunduğu ormanımızdan, nefesimizden, emanetimizden gelen kesim motoru sesiyle başladı bizim hikaye” ifadelerini kullandılar.
 
“Soru sorduk, mahkum edildik”
köy halkı açıklamasında “Yarım asırlık bir çam ağacının yere düşerken çıkardığı sesi duyan her vicdan sahibi emanetçi gibi, bu acı feryadın geldiği yere Killik Tepe`ye gittik; bir Türk Bayrağı ve bir fotoğraf makinası vardı elimizde. Orada bulunan eli kesim motorlu işçiye; `Ağaçları neden kesiyorsun?` diye sorduk sadece, bundan 5 ay önce. Ve gelinen noktada; 3 Mart 2014`de 300 güne mahkum edildik bu soru üzerine... Milattan Önce 2`inci bin yılın sonlarında Troia işgal altındaydı ve bütün Anadolu halkları Troia`yı geçilmez kılmıştı. Milattan Sonra 20 yy`ın başlarında yine aynı topraklarda, yine aynı Anadolu halkı Çanakkale`de destan yazdı. 21`inci yüzyılın Anadolu insanı; işgal altında bulunan toprağına, havasına, suyuna sahip çıkmayacak mı? Sizler Kurşunlu halkı olarak doğa, çevre, insan ve tüm canlıların geleceği için bu mücadelenin içinde yer aldık. Bu mücadelemiz bir takım cezalar ile engellenmeye çalışıldı. Ancak bizler biliyoruz ki, gelecek mücadelesi sanıldığı kadar kolay değildir. Bu kapsamda aldığımız cezaların ötesinde, doğaya, köyümüze ve tüm Kazdağları`na sahip çıkmaya devam ediyoruz. Kurşunlu`da birlik ve mücadele yeni başlıyor. Bu kapsamda 15 Mart Cumartesi günü, bu mücadelede kaldığımız yerden, Killik Tepe`de yeniden buluşuyoruz. Kurşunlu halkının ve tüm Kazdağları köylülerinin bu mücadelesine omuz veren, güç veren herkesi de 15 Mart Cumartesi günü Kurşunlu`ya bekliyoruz” ifadeleri ile doğa ve çevre mücadelesine çağırdı.
Paylaş