“Soma’yı unutma Çanakkale”

Çanakkale Şiir ve Edebiyat Topluluğu`ndan yapılan açıklamada “Önce insan, her şeyden önce insan. Dini, ırkı, dili, rengi önemli değil. Kimi babasını, kimi abisini, kimi eşini, kimi evladını, kimi yeğenini kaybetti, kimi de insanlığını kaybetti. Dileyelim de bazılarımız bari bundan sonra insanlığımızı kaybetmeyelim” denildi.

743
Çanakkale Şiir ve Edebiyat Topluluğu, Soma`da yaşanan maden faciası ile ilgili açıklama yaparak, orada yaşananların unutulmaması gerektiğini ifade etti. “Yavrusu için maden ocağı kapısında umudunu yitirmeden bekleyen Anneyi Unutma!” denilen açıklamada “Cenaze tanınmaz haldeyken o gün işe oğlunun sünnet davetiyesini dağıtmaya giden madenciyi ceplerindeki davetiyeden teşhis eden yakınları Unutma! `Çizmelerimi çıkartayım mı? Sedye kirlenmesin` diyen güzel insanı Unutma! Oğlunu kurtarmak için madene giren ve birbirlerine sarılı olarak ölü bulunduklarını Unutma! Kurtulan madencinin `beni bırakın abi Mahmut çıkmadı, önce onu alın onun karısı hamile` deyişini Unutma! `Madende yeniden çalışacak mısın?` sorusuna `Mecburum, borcum var` diyen amcayı Unutma! Yakınlarını bulmak için bilgisayar ekranından cenazelere bakan yakınları Unutma! Canı acımış Soma halkına, küfür eden, şiddet uygulayabilme acziyetini sergileyen, yüzyıl öncesinin maden kazalarının rakamlarını örnek gösterip `…. ` demeye çalışan Başbakanın bu ülkeye ne kadar zarar verdiğini sakın unutma! Unutma Türkiye’m” ifadelerini yer verildi.
 
“Yanan hep madenciydi, siz yananın kömür olduğunu sandınız”
“Bakarken canın yansa da bak, bak ki ülkende bir insan canının ne kadar ucuz olduğunu hatırla” denilen açıklamada “Şili`de bir maden kazasında Başbakan, başında baret, üstünde madenci kıyafeti ile madenden çıkan işçilere sarılıyorken biz de ise koruma ordusu ile gezmeye çıkan Başbakanın ikiyüzlülüğünü unutma! Bu ülke de ölüler saklanarak soğuk hava deposuna götürülürken, Güney Kore’de ve Letonya’da gemi battı diye ülke başbakanlarının istifa ettiğini unutma! Cumhuriyet tarihi boyunca tanık olmadığımız rezilliğe tanık olduk. Mısırda yaşananlara karşı duyarlılığınıza karşılık bırakın da Soma`nın yasını tutalım. Sizin yasınız sarı siyah bırakın da ülkece kömür karası yasımızı tutalım...Önce insan, her şeyden önce insan. Dini, ırkı, dili, rengi önemli değil. Kimi babasını, kimi abisini, kimi eşini, kimi evladını, kimi yeğenini kaybetti, kimi de insanlığını kaybetti. Dileyelim de bazılarımız bari bundan sonra insanlığımızı kaybetmeyelim… Yanan hep madencilerdi, siz yananın kömür olduğunu sandınız” ifadeleri kullanıldı.
Paylaş