“Siz kimsiniz?” tartışması büyüyor

Çanakkale’de halkı bilgilendirmek amacıyla ÇTSO tarafından organize edilen Yat Limanı Projesi toplantısında yaşanan ‘Siz kimsiniz’ tartışması kenti gerdi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş’ın toplantıda sarf ettiği “Siz kimsiniz” sözlerine karşı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Kimsenin bunu söylemeye hakkı yoktur” şeklinde tepki verirken, Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ise “Ya siz kimsiniz?” diyerek cevap verdi.

1169
Öte yandan ÇASİAD’ın 20. olağan genel kurulunda, çevrecilerin büyük tepkisine neden olan Yat Limanı Projesi için destek amacıyla işadamlarından imza toplanırken, ‘Çanakkale Yat Limanı Proje’sini destekliyoruz’ ifadelerinin yer aldığı liste işadamlarına imzaya açıldı. ÇASİAD olağan genel kuruluna katılan işadamları, Yat Limanı Projesi’nde yaşanan ‘Siz kimsiniz’ olayı için yorum yapmaktan kaçınırken, bu arada Yat Limanı için toplanan imza konusuna da üyeler ilgi göstermedi.
 
“Ya siz kimsiniz?”
Çanakkale Yat Limanı Projesi ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nda işadamı Kemal Karakaş’ın ‘Siz kimsiniz’ şeklindeki sözüne yanıt veren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Yat Limanı Projesi’nin yapılmasına karşı olmadıklarını ve sadece proje için yanlış yer seçimi yapıldığını söyledi. Bu görüşte oldukları halde toplantıda bazı sorumsuz kişilerin çevrecileri uyarmaya kalktığını belirten Nalbant, bazılarının da daha ileri giderek ‘Siz kimsiniz?’ demesine bir anlam veremediklerini ifade etti. Karakaş’a ‘Ya siz kimsiniz’ diyerek cevap veren Nalbant; “Biz tam bağımsız Türkiye sevdalısı, yaşam alanlarımıza, ormanlarımıza, tarım topraklarımıza, su kaynaklarımıza sahip çıkan halkız” dedi.
 
ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Karakaş’ın toplantıda sarf ettiği “Siz kimsiniz” sözlerine karşı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Kimsenin bunu söylemeye hakkı yoktur” şeklinde tepki verdi. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü hicri Nalbant ise “Ya siz kim siniz?” diyerek cevap verdi. ÇASİAD’ın 20. olağan genel kurulunda, çevrecilerin büyük tepkisine neden olan Yat Limanı Projesi için destek amacıyla işadamlarından imza toplanırken, ‘Çanakkale Yat Limanı Proje’sini destekliyoruz’ ifadelerinin yer aldığı liste işadamlarına imzaya açıldı. ÇASİAD olağan genel kuruluna katılan işadamları, Yat Limanı Projesi’nde yaşanan ‘Siz kimsiniz’ olayı için yorum yapmaktan kaçınırken, bu arada Yat Limanı için toplanan imza konusuna da üyeler ilgi göstermedi.
 
“Ya siz kimsiniz?”
Çanakkale Yat Limanı Projesi ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nda işadamı Kemal Karakaş’ın ‘Siz kimsiniz’ şeklindeki sözüne yanıt veren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Yat Limanı Projesi’nin yapılmasına karşı olmadıklarını ve sadece proje için yanlış yer seçimi yapıldığını söyledi. Bu görüşte oldukları halde toplantıda bazı sorumsuz kişilerin çevrecileri uyarmaya kalktığını belirten Nalbant, bazılarının da daha ileri giderek ‘Siz kimsiniz? Demesine bir anlam veremediklerini ifade etti. Karakaş’a ‘Ya siz kimsiniz’ diyerek cevap veren Nalbant; “Biz tam bağımsız Türkiye sevdalısı, yaşam alanlarımıza, ormanlarımıza, tarım topraklarımıza, su kaynaklarımıza sahip çıkan halkız” dedi.
 
Nalbant şu şekilde konuştu: “16 Şubat Perşembe günü Çanakkale Yat Limanı Projesi ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi Çanakkale Çevre Platformu olarak düzenlediğimiz basın açıklamasında özetle; hazırlanan Yat Limanı Projesinin çok küçük bir azınlığın çıkarına olduğunu, yanlış yer seçimi yapıldığını, kentlilerle deniz arasındaki bağın koparılacağını belirtik. Ancak açıklamanın hiçbir yerinde Çanakkale’ye Yat Limanı yapılmasın demedik. Hal böyle iken bazı sorumsuz kişilerin bizi uyarmaya kalktığını, bazılarının da daha ileri giderek siz kimsiniz? dediklerini üzülerek öğrendik. Biz tam bağımsız Türkiye sevdalısı, yaşam alanlarımıza, ormanlarımıza, tarım topraklarımıza, su kaynaklarımıza sahip çıkan halkız. Şimdi buradan halka sormadan karar alanlara, ortaklık kuranlara, çok küçük bir azınlığın çıkarı için çırpınanlara, taşeronlara ve iş birlikçilere sesleniyoruz. YA SİZ KİMSİNİZ?”
 
Gökhan; “Kimsenin bunu söylemeye hakkı yoktur”
ÇED toplantısında yaşanan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Karakaş’ın çevrecilere karşı söylediği “siz kimsiniz” sözlerini Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da şaşkınlıkla karşıladığını bildirdi. Gökhan; “Hiç kimsenin kimseye böyle bir şey söylemesi söz konusu olamaz” dedi.
 
Barbaros Mahallesine yapılması düşünülen Yat Limanı ile ilgili ÇED toplantısında yaşanan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Karakaş’ın çevrecilere karşı sarf ettiği “siz kimsiniz” sözleri Çanakkale gündemine damgasını vurdu. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kimse kimseye bu kentte sen kimsin sen niye karışıyorsun demeye hakkı yoktur. Ben de Belediye Başkanı olarak bunu deme yetkisini kendimde bulmuyorum. Seçimle gelmiş olmama rağmen her zaman muhalefetin sesinin önemli olduğunu savunmuşumdur. Bunu hiç kimse söyleyemez. Umarım, bir yanlış anlama olmuştur” dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “ÇED toplantısı halkın görüşleri alınmak üzere yapılır. Burada görüş bildiren herkesin görüşleri önemlidir. Mühim olan burada çoğunluğun görüşünü ne olduğudur. Elbette muhalefet de yandaşlık da olabilir. Aynı zamanda karşıtlık da olabilir savunulabilinir de. Sonuçta bakılır çoğunluk hangi noktada ise çoğunluğun kararı esas olunur. Hiç kimsenin kimseye böyle bir şey söylemesi söz konusu olamaz. Gerçekçi değil, işin özüne aykırı. Kazdağlarında bunu yaşıyoruz. Madenlere karşı olanlar toplantı dahi yaptırmıyor. Bu demokratik bir süreç, yaptırmıyor olabilir. Her şey mümkündür ama buna karşı sen kimsin demek mümkün değildir. Bu yatırımlar kente yapılacak yatırımlardır. Kente büyük yatırım yapılacağı zaman halkın genel görüşü alınmalıdır.  Yapılsın diyen olabileceği gibi hayır olmasın diyen de olacaktır. Ama önemli olan çoğunluğun ne düşündüğüdür. Sonuç olarak yat limanı yapılması belediyenin kimse daha ortalıkta yokken önerisidir. Benim önerimdir.
 
Seçimlerde seçim vaatleri arasında mevcut alana bir yat limanının yapılıp yapılmayacağının incelenmesi çalışması yapılacağını söylemiştim. Seçimlerden sonra ilk icraatlarımdan bir tanesi DLİ’lerine  yazı yazarak bu alanın yat limanı yapımı için değerlendirilmesini istedim. Ses çıkmadı ama bu süreç yaşandı bu incelenmelidir. Bu fizibilite, çevre yapılabilirlik meselesidir. Tartışılmalı ortak nokta bulunmalıdır. Uygun gördüğümüz yer uygun çıkmayabilir. Somut bilgiler doğrultusunda uygun olmadığı noktasına gelinebilir. Bizde düşüncemizden vazgeçebiliriz. Benim  de orada bir yat limanı yapılması noktasında çalışma yapılması görüşümde bir değişiklik yok.  Mevki olarak alanın uygun olabileceği noktasında şahsi değil genel bir kabulde vardı. Ama ÇED raporu, inceleme, fizibilite sonrası fikrimin değişebileceğini de bildirdim”.
 
“Tarihi değerlerin üzerine yapılamaz”
Yat Limanı yapılması planlanan bölgede batıkların olduğu ve bunların liman yapımı sırasında zarar göreceği yönünde bilgilerin doğru olması halinde limanın yapılmasına koruma kurulunun izin veremeyeceği belirten Başkan Gökhan; “ Tarihi değerlerin yapılacak alanın içerisinde kalacağı yönünde bir şey varsa ona bizim evet dememiz söz konusu olamaz. Zaten kurul buna müsaade etmez. Derinlik var, arka plandaki kullanım alanları meselesi var. Bunlar tartışmaya açık olmalıdır. Tarihi değerlerin mevcudiyetini tehlikeye düşürüyorsa limanın yapılması söz konusu dahi olamaz” dedi.
Paylaş