“Şiddete karşı ihmalkâr davranılmasın, önlem alınsın”

Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, şiddete karşı ihmalkâr davranılmaması ve önlem alınması gerektiğini söyledi.

606
Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının artık tahammül sınırını aştığını belirten Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “14 Mayıs–1 Ekim 2012 tarihleri arasında 2 bin 94 sözel şiddet, 990 fiziksel şiddet olmak üzere toplam 3 bin 84 şiddet olayının rapor edildiğini, bakanlığın hukuk birimlerine 2 bin 106, adli mercilere de bin 982 olayın intikal ettirildiği bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Söz konusu resmi beyan hastanelerde şiddetin tespitine yönelik ilk resmi veri olması ve durumun vahametini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında sadece adli sürecin işletildiği şiddet olaylarının bile ne kadar yoğun yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Son olarak hastanede arkadaşımız şiddete maruz uğrayarak darp edilmişlerdir. Kendilerine geçmiş olsun diyoruz. Şifa bekleyen insanlara yardım eden çalışanlara şiddet uygulayanlar herşeyden önce tüm milletin sağlığının da bir numaralı düşmanlarıdır. İnsanlıktan nasibini almamış, milletin sağlık hakkını engelleyen ve bir sağlık çalışanını darp etme gibi çirkin bir davranışta bulunanları kınıyoruz.
Bu şiddet olayı ne yazık ki hastanemizde yaşanan ilk olayda değildir. Daha öncede şiddet olayları meydana gelmiştir. Fakat yaşanan bu olaylara karşı yöneticilerin önlem almaması, çalışanların can güvenliği için yeteri kadar tedbirli davranılmaması bu konunu ihmal edilmesi nedeniyle, şiddet artarak devam etmektedir. Buradan bir kez daha yetkililerin dikkatini çekmek istiyor ve sağlık çalışanlara şiddete karşı önlem alın, çalışanlar rahat ve huzurlu bir şekilde hizmet üretsinler diyoruz” dedi.
 
“Artık ciddi adımlar atılmalı”
“Ayrıca yalnızca hastanemizde değil tüm Türkiye’de sağlıkta şiddetin en aza indirilmesi için yapılması gerekenler vardır” diyen Çavdar; “Sağlık çalışanına şiddet, kamu görevlisine darp olarak algılanıyor ve cezai yaptırımı az. Cezaların caydırıcı olması için TCK’da bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece basit bir darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçlarının da cezası olmalıdır. Tutuklu yargılama gibi caydırıcılığı olan unsurlar hayata geçirilmelidir. Bu konuda da artık sabrımız kalmamıştır. Bir an önce sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri çalışmalar hayata geçmelidir. Bu konuda artık ciddi adımlar atılmalıdır. Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır. Türk Sağlık-Sen olarak arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diyor, şiddeti uygulayanları kınıyor ve artık şiddet son bulsun diyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş