“Sağlık hakkı” için eylemdeyiz!

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) dün düzenlediği basın toplantısında 11 şubatta tüm Türkiye de iş bırakma dahil basın açıklamaları, eylem ve etkinliklerle bu genelgeyi tanımıyoruz. Cumartesi günleri nöbete gitmiyoruz eylemi başlatacaklarını bildirdi. SES Çanakkale Şube Başkanı Yusuf Yıldırım, “Bu uygulamaları, birlikte ortak mücadeleyle engelleyebileceğimize inandığımız için 11 şubatta tüm emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya ve sağlık hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

667
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) dün düzenlediği basın toplantısında 11 Şubat Perşembe günü tüm Türkiye’de eylem yapacaklarını bildirdi. SES Şube Başkanı Yusuf Yıldırım “Sağlıkta Dönüşüm Programı tüm uygulamaları ile hayata geçmeye devam ediyor. Bir yandan Sağlık hizmeti için ödenen katkı- katılım payı ve ilave ücretler artırılırken, bir yandan da çalışanların güvencesi ile oynanmakta , esnek kuralsız ve angarya çalışma, kural haline getirilmektedir. İşyeri ve güvencesi gün geçtikçe azalıyor, ortadan kaldırılıyor. 2002 yılından itibaren hızlandırılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 1. Basamak Sağlık Hizmeti veren sağlık ocakları tasfiye edilmiş, Aile Hekimliği sistemine geçilmiştir. Aile Hekimliği Kanunun amacı basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve birey ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesidir. Kanuna 2012 yılında yapılan ekleme ve her gün yenisini çıkarttıkları çeşitli yönetmeliklerle 1. Basamak Sağlık Hizmeti Ve koruyucu sağlık hizmeti görevi unutularak 1.basamak sağlık hizmetinde çalışan sağlık emekçilerine (hekim, ebe, hemşire vb.) cumartesi günleri nöbet dayatılmakta ve işletme haline getirilmiş hastanelerin acil servislerinde nöbet hizmeti 112 acil ambulans hizmetinde de geçici görevlendirmenin önü açılmak istenmektedir” dedi.
 
Cumartesi günleri nöbete gitmiyoruz
Yıldırım, geçmişte nöbete gitmeyerek yürürlüğe giren yönetmeliği tanımadıklarını eylemlerle gösterdiklerini belirterek “Aile Hekimliği sistemi yürürlüğe girdiğinden beri bu sistemin Türkiye gerçekleri ile uyumlu olmadığını, koruyucu sağlık hizmetlerini verilmesi yerine giderek poliklinik ağırlıklı sistem getirildiğini, dolayısıyla koruyucu Sağlık hizmetlerinin yeterince yerine getirilmediğini ifade ettik. 1 ocak itibariyle yürürlüğe giren yönetmeliği kabul etmeyip cumartesi günleri nöbete gitmedik. Bakanlığın nöbet uygulamasındaki ısrarı nedeniyle 11 şubatta tüm Türkiye de iş bırakma dahil basın açıklamaları, eylem ve etkinliklerle bu genelgeyi tanımıyoruz. Cumartesi günleri nöbete gitmiyoruz. Sağlık Bakanlığının Nöbet dayatmalarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz .Bu uygulamaları, birlikte ortak mücadeleyle engelleyebileceğimize inandığımız için 11 şubatta tüm emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya ve sağlık hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş