havadurum

“Rant sağlamak amacıyla yapılmış konular değil...”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Belediye Meclis Üyesi Av. Muharrem Erkek basında çıkan haberler üzerine, eski ve yeni belediye meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu 39 kişi hakkında, bazı kararlarla yapılan imar planı tadilatlarının imar mevzuatına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla açılan dava ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

688
Mülkiye müfettişinin yorumunun yanlış olduğunu belirten Başkan Gökhan, söz konusu imar planı tadilatlarında herhangi bir rant sağlamak amacı taşımadığı için mahkemede bu yönde savunma yapacaklarını söyledi. Gökhan ayrıca açılan söz konusu davayı normal klasik bir dava olarak nitelendirdi. Belediye Meclis Üyesi Av. Muharrem Erkek ise, çok büyük bir imar yolsuzluğu yapılmış gibi yapılan spekülasyonların yanlı uygulamalar olduğuna dikkat çekerek; “Bazı dosyaların dava konusu olması çok doğaldır. Buradan hareket ederek okları Başkan Ülgür Gökhan üzerine yönelterek yapılan spekülasyonların amaçları farklıdır. Buradan siyasal nemalanmaya çalışmak kadar yanlış bir şey olamaz” dedi.
 
2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Belediye Meclisi`nin bazı kararlarla yapılan imar planı tadilatlarının imar mevzuatına aykırılık teşkil ettiği iddiaları hakkında, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi sonucunda plan tadilatı mevzuatına aykırılık belirlendiği öne sürüldü. Bu kapsamda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile eski ve yeni belediye meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu 39 kişi hakkında Çanakkale Sulh Ceza Mahkemesi`ne dava açıldığı belirtildi.
 
2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Belediye Meclisi`nin bazı kararlarla yapılan imar planı tadilatlarının imar mevzuatına aykırılık teşkil ettiği iddiaları hakkında, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi sonucunda plan tadilatı mevzuatına aykırılık belirlendiği öne sürüldü. Bu kapsamda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile eski ve yeni belediye meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu 39 kişi hakkında Çanakkale Sulh Ceza Mahkemesi`ne dava açıldığı belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Gökhan, geçen sene gelen mülkiye müfettişinin 5-6 dosyada imar yasasına aykırılık var iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu belirterek; “Mülkiye müfettişleri geçen sene geldiğinde 5-6 dosyada imar yasasına aykırılık var diye savcılığa suç duyurusunda bulunmuş. Savcılıkta dava açmış. Bütün meclis üyeleri var içinde. Müfettişin iş güzarlığından başka hiçbir şey değil. Meclisin toplamı 25 kişi. 39 kişi olduğuna göre geçmiş meclisten de arkadaşlar var demek ki. Bu meclisten 25kişi var. Bunların içinde AKP’liler ve MHP’liler var. Hatta MHP’liler hayatlarında ilk defa bir dosyaya evet oyu verdiler. Müfettiş de kalkmış suç duyurusunda bulunmuş. Yani klasik bildik her yerde olan bir şey. İmar yasasına aykırılık var diye savcılıkta bu konuyu mahkemeye havale ediyor. Daha önce de bazı arkadaşlar yargılanmıştı. Sonuçta burada çıkar ilişkisi olduğu için değil, imar yasasına aykırılıktan dava açılıyor” dedi.
 
“Normal klasik bir davadır”
Dava açılan imar dosyaları ile ilgili de kamuoyunu bilgilendiren Başkan Gökhan, açılan söz konusu davayı normal klasik bir dava olarak nitelendirdi. Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “4 dosya var. Bunlardan bir tanesi Güzelyalı da, emsal da bir artış konusu var. Parselasyonu 250 metrekare 500 olması lazım. Sığmıyor yani. Orada emsal de 10’dan 15’e çıkarıldı. Diğeri de 1/20 emsaldi, 1/23 ‘e çıkarıldı. Adam evleri satmış ve vatandaş da almış mağdur olmuş. Ne kadar kurtarılıyor diye bakıldı ve 23 kurtarıyordu ve 23 yapıldı. Bir de cezaevinin karşısındaki bir alanın bir bölümünün ticaret merkezi olarak değiştirilmesi var. Normal klasik bir davadır. Mülkiye müfettişinin raporu doğrultusunda açılan bir davadır. Daha öncede olmuş olan bir hadise bunlar. Bundan sonra olmayacak diye bir şey yok. Çünkü, her ay plan tadilatları yapıyoruz. Yani, kalkıp buna da takabilirler. İmar plan tadilatlarında en büyük sıkıntı şudur. Bir çıkar sağlamak amacıyla işlem yaparsan burada suçlu olursun. Yoksa imar tadilatının yerel yönetimlerce olmasının gereği zaten bu. Yani bir takım çözülmesi gereken konuların, yerelde çözülmesi. Bu Ankara’da da çözülebilirdi. Eskiden yetki Ankara’daydı. Gidiyordun Ankara’da çözmeye çalışıyordun. Şimdi yerel de bunu çözmeye çalışıyorsun. Meclis, bütün siyasi partileriyle bunu yapıyor. Sadece CHP’liler yapmıyor.”
 
“Müfettişin yorumu yanlış”
Belediye meclisinin yetkisinin kentte çözülememiş olan sorunları en uygun bir biçimde çözmek olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan; “Bence mülkiye müfettişinin yorumu yanlış. Yani, burada belediye meclisinin yetkisi, kentte çözülememiş olan sorunları, en uygun bir biçimde bunu çözmektir. Anlattığım iki örnek de bu. Zaten mahkemede de bu şekilde savunma yapacağız. Herhangi bir rant sağlamak amacıyla değil. Mesela adam 250 metrekarelik arsaya %10 emsal yaparsa. 25 metrekare taban alanını, 50 metrekare düdük gibi ev yapacak. Çevresi %30 emsalli bir alanda orada %10 olarak kalmış. Parselasyon 500’den aşağıda olmaması gerekirken, 250 olmuş. Dolayısıyla burada bir hata var. İdarenin bir hatası var zamanında yapılmış. Oradaki estetiği korumamız lazım. Düdük düdük evler olmaması lazım. Bütün bunlar mahkemede konuşulacak konular tabi” diye konuştu.
 
Erkek; “Abartılarak ve çarpıtılarak kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor”
Ülgür Gökhan’ın olması nedeniyle vekaleten başkanlık görevini sürdüren Belediye Meclis Üyesi Av. Muharrem Erkek basında çıkan haberler üzerine “Bu konular belediye meclislerinin temel görevleri arasında yer alan imar plan değişikliğine ilişkin uygulamalardır. Belediye meclislerinin rutin görevleri arasında yer alır. Böylesi bazı dosyaların dava konusu olması da çok doğaldır. Buradan hareket ederek okları Başkan Ülgür Gökhan üzerine yönelterek yapılan spekülasyonların amaçları farklıdır. Sanki çok büyük bir imar yolsuzluğu yapılmış gibi yapılan spekülasyonlar yanlı uygulamalardır. Kaldı ki belediye meclislerinin faaliyeti açısından son derece normal olan bu uygulama bir müfettişin itirazı ile açılmış dosyalarda onayı olan tüm meclis üyeleri için dava konusu yapılmıştır. Buradan siyasal nemalanmaya çalışmak kadar yanlış bir şey olamaz. Diğer bir konuda davaya neden olan bu dosyalar için daha öncesinde hiçbir şekilde idare mahkemesinin bir kararı olmadığı gibi herhangi bir itiraz dahi söz konusu değildir. Belediye meclisinde görev alan değişik partilere mensup tüm arkadaşlarımız için bu konularda verdikleri kararlar açısından kesinlik ile herhangi bir menfaat ilişkisi söz konusu değildir. Bu tip kararlar komisyonlarda yeterli çalışmalar sonrasında meclis üyelerinin vicdanları ile verdikleri kararlardır. Belediye meclisi de bunun için vardır. Halkın sorunlarına çözüm bulacaktır. Eşitlik ve adaleti sağlayacaktır. Bu çalışmalar bu kapsamdaki rutin işlerdir. Bir müfettişin böylesi bir tasarrufu olmuştur. Hukuki süreç sonrasında her şey ortaya çıkacaktır” dedi.
Paylaş