“Puanlamada adaletli davrandım”

İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, basın mensupları ile bir araya gelerek eğitimde yaşanan gelişmelerin yanı sıra kentte tepkilere neden olan konulara da açıklık getirdi. Öğretmen evi, Merkez Ortaokulu, okul idarecilerine yönelik yapılan değerlendirmeye de değinen Memiş, okul idarecilerine yönelik yapılan puan usulü değerlendirmede adaletli davrandığını söyledi.

1035
 
 
 
Balıkçı286`da düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik takviye edici kurslar açılacağı müjdesini verdi. Memiş, 20 Ekim tarihinde başlayacak olan kurslar için velilerin öğretmen tercihi yapabileceğini belirterek; “Hafta içi veya hafta sonu 5. 12. sınıflar ve 12. sınıftan mezun olan öğrencilere takviye edici kurslar açacağız. Bunun duyurusunu ve takvimini en kısa zamanda yayınlayacağız. Bu kursta veli öğretmeni seçebilecek. Komisyon aracılığı ile hangi öğretmenlerin görev alacağını duyuracağız. Velililer de hangi öğretmenden çocuğuna kurs aldırmak istiyorsa öğretmen tercih edecek. Kurslarda sınıfların sayısı 10 ila 20 arası olacak. Yani 20`den fazla olamayacak. 20`den fazla olduğunda ikinci şubeyi açacağız. Okullar da ve Halk Eğitim Merkezleri’nde gerçekleştireceğimiz kurslar15.00 ile 22.00 arasında yapılacak. Kurslar için herhangi bir ücret alınmayacak. Öğretmenlerin ödemelerini devlet kendisi yapacak. Ücreti de normal ek dersten yüksek olacak. 20 Ekim tarihinde ilk kurs başlayacak” dedi.
 
Eğitimin fotoğrafını çekecek çalıştay
Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Çanakkale`de 2 gün boyunca düzenlenecek olan çalıştayda eğitimin fotoğrafının çekileceğini ifade eden Memiş; “Tarih, kültür ve turizmin konuşulduğu Çanakkale`de artık eğitimin kalitesini konuşalım. Bunu önemsiyorum. Eğitimin markalaşmasını konuşalım. Eğitimin niteliğini arttırma adına tartışalım. Pazartesi ve Salı günleri Kolin Otel`de bir çalıştayımız var. Çalıştayda 6 komisyon başlığı var. Birisi ilkokullar komisyonu, ortaokullar komisyonu, liseler komisyonu ve en önemlisi 6. bir komisyon var. Son günlerde kanayan bir yaramız olan madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele komisyonu var. Her komisyon 15 kişiden oluşuyor. Bu çalıştay aslında Çanakkale`deki eğitimin bir fotoğrafını çekecek. Çalıştaydan çıkacak sonucu kitap haline getirerek 81 ilimize göndereceğiz. Biz mükemmel değiliz ama mükemmel olmaya adayız. Gece gündüz çalışmaya varız” diye konuştu.
 
Okul sayısı artıyor
Çanakkale`de eğitime yapılan yatırımların devam ettiğini ve çeşitli yerlere okullar ve ana okullar yapılacağını kaydeden Memiş; “TOKİ, 16 derslikli bir ortaokul yapıyor. İÇDAŞ Biga`da yeni bir Endüstri Meslek Lisesi yapıyor. İÇDAŞ, Lapseki`ye giderken sol tarafta bir okul yaptı. Bir haftaya kadar onun açılışını yapacağız. Ben liselerin bir kampüs gibi olmasını ve lise öğrencilerinin akranlarıyla beraber olmasını hayal ediyorum. Böyle bir hayalim var. Fen Lisesi istenilen düzeyde değil. Oraya iyi bir lise yaparsak öğrencilerin birbirleriyle paylaşımı daha iyi olur düşüncesiyle aynı alana 16 derslik Sosyal Bilimler Lisesi yapıyoruz. Şu anda bir sponsorumuz %90 kabul etti. Lise 15 Mart 2015 tarihine kadar yetiştirilmeye çalışılacak. Çanakkale`de anaokulu sayımız yeterli değil. Şu anda Çanakkale ve ilçelere 8 tane anaokulu yapılacak. Bunlardan 6 derslikli olmak üzere 2 tanesi merkeze yapılacak. Anaokulunun birisini Kepez`e diğerini de Çanakkale Anadolu Lisesi`nin bahçesine yapmayı düşünüyoruz” dedi.
 
“Öğretmenevi 6 katlı olacak”
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılan Öğretmen Evi’ni 6 katlı olarak yapmayı düşündüklerini vurgulayan Memiş; “Depreme dayanıksız olduğu için öğretmenevi kapatılmıştı. Öğretmenevi için iki tane çözümümüz var. Birincisi, öğretmenevini yapmak için bir sponsor bulundu. Bu daha netleşmedi. İkinci çözüm ise öğretmenevini yap-işlet-devret modeli ile yaptırmayı düşünüyoruz. 236 metrekarelik alana sahip öğretmenevini 6 katlı olacak şekilde planlıyoruz. Giriş katını yine kafeterya olarak düşündüğümüz yeni hizmet binasının 2. katına toplantıların yapılabileceği VİP salon olarak adlandırılan toplantı salonu, 3. ve 4. katlarda yatak artırımı 5. katta yine restoran ve 6. katı ise açık teras olarak düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
3 okul yıkım aşamasında
Depreme dayanıksız olan okullar arasında bulunan Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu, Şemsettin Fatma Çamoğlu Ortaokulu ve Turgut Reis İlkokulu’nun kurban bayramı öncesi yıkılacağının altını çizen Memiş; yıkılan okulların yerine daha modern ve sağlam binalar yapılacağını söyledi. Memiş; "Bu okullarımızı 2015-2016 eğitim öğretim yılına yetiştirmeyi planlıyoruz" dedi.
 
"Öğrenci fazlalığı yok"
Bugün itibariyle Çanakkale`de 5 bin 45 öğretmen olduğunu dile getiren Memiş; "Merkez ve köylerde ilkokula 1626 öğrenci kaydı yapıldı. İlköğretim derslik başına düşen öğrenci sayısının oranı merkezde 25.08`dir. 14 bin 922 öğrenci sayısı var. Derslik sayısı ise 5 bin 95. Merkezdeki liselerde ise öğrenci sayısı 8 bin 8`dir. 323 derslik var. Bunun oranı ise 24.79`dur. Çanakkale bu noktada şanslı. Öğrenci fazlalığı yok" şeklinde konuştu.
"Puanlamada adaletli davrandım"
Okul idarecilerine yönelik yapılan puan usulü değerlendirmede adaletli davrandığını belirten Memiş; "Müdürlük atamalarında Milli eğitim Bakanlığı`nın yayınladığı takvim doğrultusunda puanlama yaptık. Bu puanlamada Çanakkale merkez ve ilçeler dahil 41 idarecimiz 75 ve üzeri aldı. Önce kendi okullarını tercih edenler yerleştirildi. Sonra ikinci aşamada istediği okulları tercih edenlerde yerleşti. Şimdi yeni süreç başladı. Mülakata alınacak olanlar var. Mülakatla müdür olmak isteyenlerin sayısı 645. Önce gerekli şartları taşıyanlara baktık ve şu anda onaylanan 549 kişi var. Bu konuda bize çok eleştiriler geliyor. Puanlamada 75 ve üzeri alan 41 idareciden sendikası olmayan 3 kişi, Türk Eğitim Sen`den 9 kişi, Eğitim Sen`den 3 kişi, Eğitim İş`ten 3 kişi ve Eğitim Bir Sen 23 kişi var. Bakan bey `Hak ve Adaletten ayrılmayın` talimatını verdi. Biz bu talimat doğrultusunda değerlendirme yaptık. Puanlamada hangi ölçütler var ise aynı oranda puan verdim ve vermeye devam edeceğim. Çünkü biz çalışkan arkadaşlarla eğitimin kalitesini ve niteliğini arttırabiliriz. Benim okul müdürüm siyasi düşüncesini öğretmenine, öğrencisine ve velisine yani bunu okulda ima ediyorsa bunlarla çalışmayacağımı daha öncede ifade etmiştim, şimdide bunu ifade ediyorum. Benim görevim eğitim öğretim. Ben siyasetçi değilim. Bu benim kırmızı çizgim. Kişi başarılı ise ve verilen görevi yerine getirdiyse müdür olarak görevine devam edecektir" dedi.
 
"Okul saatinde eylem yapılması haksızlıktır"
İdareci ve öğretmenlerin sendikal mücadelelerine de değinen Memiş, okul saatlerinde eylem yapılmasını hem öğrencilere hem de velilere yapılan bir haksızlık olarak nitelendirdi. Memiş şu şekilde konuştu: "Her sendika üyesi olan idareci ve öğretmen sendikanın almış olduğu karara uyar ve bununla ilgili eylem yapabilir. Kanuni hakkıdır. Eylemlerini hak olarak kullandıkları gibi kendi haklılıklarını dile getirirken öğrencilerin haksızlığına zemin oluşturmamaları gerekir. Kendilerinin iddia ettiği haksızlığı giderme adına meydanlarda iken, öğrencilerin haksızlığa uğramalarına sebep olmamaları lazım. Bu eylemler saat 3`ten sonra yapılabilinir. Cumartesi ve Pazar günleri yapılabilinir. Ama öğrenci okulda var iken eylem yapılması hem çocuklara hem de velilere bir haksızlıktır. Okul saatinde eyleme katılan idareci ve öğretmenler hem merkez hem de ilçelerde tespit edildi. Doğru olan şudur. Kişi okul müdürüne `Ben şu sendikanın üyesiyim. Şu tarihte genel merkezin almış olduğu karar doğrultusunda eyleme katılacağım` şeklinde dilekçe vermesi gerekiyor. Ancak bu yapılmıyor. Bununla ilgili işlem başlatılacak. Göreve gelmeyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Bu nettir."
 
Milli Eğitim, Endüstri Meslek Lisesi`ne taşınabilir
İMKB`nin olduğu yere Meslek Lisesi yapılacağını ve buraya Endüstri Meslek Lisesi`nin taşınacağını kaydeden Memiş, iki ayrı binada hizmet veren İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün ise boşalan Endüstri Meslek Lisesi`ne taşınabileceğini ancak bu konunun netlik kazanmadığını söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası için iki yer düşünüldüğünü de vurgulayan Memiş; "İMKB`nin olduğu yere bir Meslek Lisesi yapıyoruz. Merkezdeki Endüstri Meslek Lisesi oraya taşınacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün hizmet binası sorununu oraya taşınarak çözeceğiz. Şu anda net değil. Ama bizim hizmet binamız eksik. İki yeri düşünüyoruz. Ya burası ya da başka bir yer. Çünkü Milli Eğitim`de iki ayrı binada hizmet veriyor. Dolayısıyla bu durum iş verimimizi azaltıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü için düşünülen Endüstri Meslek Lisesi gönlümden geçen yer değil" ifadelerini kullandı.
 
"İmam Hatip bir yıl orada kalacak"
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Merkez Ortaokulu’nun yerine yapılan Bilim Sanat Merkezi binasına taşınan İmam Hatip Ortaokulu’nun bu şekliyle bir yıl boyunca eğitim vereceğini dile getiren Memiş; “İmam Hatip Ortaokulu sayısında artış vardı ve bizde Merkez Ortaokulu’nun bulunduğu yeri uygun gördük. Orada okuyan öğrencilerimizi de Gazi Ortaokulu’na yönlendirdik. İmam Hatip Ortaokulu bir yıl boyunca aynı yerde kalacak. Daha sonra o bölgede normal bir ortaokula ihtiyaç olursa İmam Hatip Ortaokulu’nu oradan alarak yerine Merkez Ortaokulu’nu yeniden açacağız” diye konuştu. Çanakkale`ye yeni yapılan devlet hastanesinin altındaki alana hayırsever Kemal Sözen Sağlık Meslek Lisesi yapılacağını belirten Memiş, şu anda tüm protokollerin son aşamada olduğunu ifade ederek; "Bunun ortasındaki alana İmam Hatip Lisesi yapılıyor" dedi.
Paylaş