“Paravan örgüt” iddiası

Çanakkale`de çevre mücadelesinin en önemli dina-miklerinden biri olan Çevre Platformu, geçtiğimiz günlerde siyah çelenk şoku yaşadı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası`nın bulunduğu kapıya bıra-kılan, üzerinde “İthal kömür lobisinin imkanlarıyla, yerli kömür santrallerine karşı çıkmak mıdır çevrecilik?” yazılı siyah çelengin kim yada kimler tarafından bırakıldığı merak konusu iken ortaya atılan iddialar kafa karıştırdı.

394
Çanakkale Çevre Platformu`na bırakılan siyah çelengin ardından bazı haber sitelerinde çelengin, “Güney Marmara Çevre Platformu” isimli bir grup tarafından bırakıldığı iddia edildi. Ancak bölgedeki birçok çevre örgütünün ise böylesi bir çevre örgütlenmesinden haberinin olmadığı öğrenildi. Çanakkale Çevre Platformu`nu `sadece` yerli kömür santrallerine karşı çıkmakla ve ithal kömür lobisinin desteğini almakla suçlayan söz konusu örgütlenmenin, bilinçli yaratılan “paravan” bir örgütlenme olduğu ileri sürüldü.
 
Söz konusu “Güney Marmara Çevre Platformu” hakkındaki `paravan` iddiaları ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, çelengin üzerin-deki notun, eleştiriden çok provokasyon ifadeleri olduğunu söyledi. Bugüne kadar yerli yabancı ayrımı yapmaksızın termik santrallere karşı çıktıklarını ve davalar açtıklarını ifade eden Savaş, “Bu eylem, her ne kadar bizi eleştiriyor gibi görülse de, yerli termik santrallere de karşı çıktığımızdan rahatsız olmuşa benziyor. Dolayısıyla bu eylemin, çevre talanına neden olacak şirketlerce organize edilip edilmediği sorusu gündeme gelmiştir. Çünkü varlığı bile şüpheli olan bu platformun `paravan` bir örgütlenme olabileceği iddiası bizce de güç kazanmaktadır” dedi.
Paylaş