havadurum

“Özgürlük haktır, haklar özgürlük içindir”

Çanakkale Belediyesi`nin geleneksel hale getirdiği ve ‘Barış Kültürümüz Olsun’ sloganıyla 51’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali`nin bu yıl ki temasına `Özgürlük Haktır, Haklar Özgürlük İçindir` sloganı da eklendi. Hem dünyada yaşanan savaşlar hem de Soma`da yaşanan faciada madencilerin hayatını kaybetmesi nedeniyle eğlenceden ziyade kültür ve sanat etkinliklerine ağırlık verilecek olan bu yıl ki Uluslararası Troia Festivali`nde Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, Troia ile ilgili özel bir beste yapan Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a takdim edilecek.

656
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl 51`ncisi düzenlenecek Uluslararası Troia Festivali`nin tanıtımını dün gerçekleştirdi. Kalabalık bir basın temsilcisi grubunun takip ettiği toplantıda, festivale ilişkin bilgiler veren Başkan Gökhan, hem dünyada yaşanan savaşlarda çok sayıda günahsız insanların hem de Soma`da yaşanan faciada 301 madencinin hayatını kaybetmesi nedeniyle bu yıl ki Uluslararası Troia Festivali programında bu olumsuzlukları dikkate alarak daha özgün nitelikte ve belli mekanlarda özellikle de bu olumsuzluklara da vurgu yapacak olan sanatçılarla bir takım işbirliğine girdiklerini söyledi. Uluslararası Troia Festivali`nin bu yıl ki bütçesini de KDV dahil 650 bin TL olarak kamuoyuna açıklayan Başkan Gökhan; "Festivalimizin 51.`sini inşallah bu yıl da güzel etkinliklerle yaşarız" dedi.
 
 
Bu yıl ki tema; `Özgürlük Haktır, Haklar Özgürlük İçindir`
Bu yıl 51`ncisi organize edilen Uluslararası Troia Festivali`nin tanıtımı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından dün Yelken Kulübü`nde yapıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia Festivali`nin bu yıl 12-16 Ağustos tarihleri arasında 51. kez Çanakkale halkıyla buluşacağını ifade etti. `Özgürlük Haktır, Haklar Özgürlük İçindir` sloganının festivalin bu yıl ki teması olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan; "Özgürlük konusunda benim hassasiyetim var. Bu konuyu ısrarla gündemde tutmaya çalışıyorum. Barış konusunu da hep gündemde tutarım. Özgürlük de çok önemli. Özgürlüğümüzün olmadığı noktada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Nitekim bugün dünyada özgürlük arayışlarını görüyorsunuz. Özgürlüğünü kaybeden ülkeleri ve insanları görüyoruz. Özgürlüğün ne kadar önemli bir kavram olduğunu bir kez daha izliyoruz. Bu nedenle Çanakkale`de bu kelime çok fazla anlam ifade etmiyor olabilir. Çünkü, biz Çanakkale`de yıllardır özgürce yaşamanın mutluluğunu ve keyfini sürüyoruz. Bizim amacımız bu keyfi kaçırmamak. Yani bunu hep bilinç altımızda tutup özgürlüğün önemini ön plana çıkarıp bu kavramdan Çanakkalelilerin yoksun kalmaması için bunu sürekli tekrar ediyoruz. İstedikleri kadar herkes eleştirebilir ama özgürlük benim için çok kutsal bir kavramdır ve bu bir haktır. Onun için sloganımızın başlangıcı budur. İnsan hakları da ne içindir? Özgürlük içindir. İnsan haklarını kafamızda sıralarsak, bu hakların öneminin insaların özgürlüğüne yönelik bir kavram olduğunu hepimiz anlayabiliriz. Geçen yıl festivalimizin 50. yılı idi. Geçen yıl daha coşkulu ve daha geniş kapsamlı bir festival yaptık. Burada amacımız 50. yıla bir anlam katmaktı. İnsanların beklentilerini de karşılamak ve çok önemli bir katılım sağlamak için ciddi sanatçılar ve etkinlikler düzenledik. Geçen yıl ki festivalimizi gerçekten Çanakkale halkı ve esnafı çok beğendi. Çünkü gerçekten hep akıllarda kaldı ve konuşuldu. Bu sene de birlik ve beraberlik içerisinde bir festival programı düzenledik. `Barış Kültürümüz Olsun` teması üzerine kurgulanmış ve programlarla zenginleştirilmiş bir festival kent halkını bekliyor. Ama tabi bu festivalin farklı noktalarda önemi var. O da bir tanesi alanında önemli işlere imzalar atmış müzisyenler, tiyatro sanatçıları, dans sanatçıları, gazeteci yazarlar, ressamlar çeşitli mekanlarda bizlerle beraber olacaklar" dedi.
 
 
"Soma olayları bizim canımızı çok acıttı"
"Troia Festivali`nde özellikle dikkat ettiğimiz bir konu var. Türkiye bu yıl ve geçmiş yıllarda çok sıkıntılı günler geçirdi. Özellikle Soma olayları bizim canımızı çok acıttı" diyen Başkan Gökhan; "Kadın cinayetlerinin yine yoğun bir biçimde devam etmesi. Kadına karşı hükümetin davranış ve düşünce biçimleri. Kadının özgürlüklerine yönelik özellikle saldıran ve kadınları rencide eden söylemlerin ortaya konması. Yine ülkemizde bu olumsuzluklar yaşanırken Ortadoğu`da dinmeyen savaşlar, İsrail`in Gazze`ye yaptığı saldırı ve bu saldıralarda insanların ölmesi ve buna benzer bir çok uluslararası insanlık dışı olumsuzluklar aslında festivali yapmamayı bile gerektirecek nitelikte olaylar diye düşünüyorum. Ama sonuç itibariyle şunu da gözardı etmememiz lazım. Bu olumsuzlukları dikkate alarak daha özgün nitelikte ve belli mekanlarda özellikle bu olumsuzluklara da vurgu yapacak olan sanatçılarla bir takım işbirliğine girdik. Ve onlarda bu etkinliklerde saydığım olumsuzlukları da dile getirerek bir takım söylemlerde bulunacaklar" şeklinde konuştu.
 
"Festivali eğlenceden ziyade sanat etkinliği olarak planladık"
Uluslararası Troia Festivali`nin bu yıl ki programını eğlenceden ziyade sanat etkinliği olarak planladıklarına dikkat çeken Başkan Gökhan; "Bunun için bu yıl Cumhuriyet Meydanı`nda etkinliğimiz yok. Halkın coşkuyla orada katılacağı bir etkinliği açıkçası planlamadık. Sadece Özgürlük Parkı`nda Çimenlik Kalesi`nde, Kordonboyunda, Anfi Tiyatro gibi mekanlarda etkinlikleri düzenlemeyi daha uygun bulduk. Bu yıl kortej yapmıyoruz. Kortej daha eğlenceli bir kavram olduğu için bundan vazgeçtik. Bu yıl eğlenceden ziyade özgün müzikler ve sanat etkinlikleriyle bu yıl ki festivalin geçmesini planladık. Onun için sanatçılarımızı bu bağlamda seçtik. Dünyada insanlık dramı yaşanıyor. Bunu özellikle Ortadoığu`da biliyorsunuz çocukların ölümü, insanların bulundukları yerlerden göçe mecbur bırakılmaları, sıcakta açlık ve susuzlukla insanların vatanlardından kaçıyor olmaları ve maalesef bütün bunların kutsal dediğimiz dinimizin üzerinden bu kavgaların yapılıyor olması bizim vicdanımızı rahatsız ediyor. Bu davranışlara gerekçesi ne olursa olsun bir anlam veremiyoruz. Böyle bir sıkıntılı durumda en azından Çanakkale`de yinede herşeye rağmen dünya ve ülke barışını, insanlar arası barışı simgeleyen bir söylemleri olan ve bu konuda düşünceleri olan sanatçılarla bir araya gelmeyi ön gördük" dedi.
 
"Çevreye olan duyarlılığımız sürüyor"
Her yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası Troia Festivali`nde çevreye olan duyarlılıklarının sürdüğünü kaydeden Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: "Yine bu yıl her zaman olduğu gibi çevreye özellikle Kazdağları`na olan duyarlılığımız devam ediyor. Festivalin bütün meteryallerin hepsi geri dönüşümlü malzemelerden yapılmıştır. Kağıt kullanılmamıştır. Afişimiz her yıl olduğu gibi yarışmayla tespit edildi. 2012 yılında 178 tane eser yarışmaya katılmış ve 33 tane üniversiteden katılım sağlanmış. 2013 yılında 141 eser ve 17 üniversiteden katılım sağlanmış. Bir düşüş olmuş ama 2014 yılında 403 tane eser katılmış ve 52 üniversite afiş yarışmasına ilgi göstermiş. Işık Üniversitesi`nden sayın İdil Dilan Soyer yarışmada birinci oldu. Ödül Troia`da yapılacak olan açılış töreninde kendisine takdim edilecek. Ödülün değeri 7 bin 500 TL`dir."
 
Homeros Ödülü Kazak sanatçıya
Kültür ve sanat etkinliklerine ağırlık verilecek olan bu yıl ki Uluslararası Troia Festivali`nde Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, Troia ile ilgili özel bir beste yapan Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a takdim edilecek. Bu yıl ki Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü`nün Ağustos Çarşamba günü saat 20.00 de Troia Ören Yeri`nde gerçekleştirilecek olan açılış programında Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a takdim edileceğini vurgulayan Başkan Gökhan; "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a verilmesi kararlaştırıldı. Akbar, Troia ile ilgili özel bir beste yaptı. Bizim de ödül yönetmeliğimizde var. Troia ile ilgili yani her türlü sanatsal etkinlikle katkı verenlere de bu ödül veriliyor. Bu yıl da Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a ödül verilmesi ön görüldü. 13 Ağustos Çarşamba günü açılış programında Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü Kazak Sanatçı Anjelika Akbar`a takdim edilecek. Bu programda da kendisi bir sunum ve performans sergileyecek" ifadelerini kullandı.
 
"Bu yıl festivalimizin programını mekanlara göre hazırladık"
Uluslararası Troia Festivali`nde yer alacak olan etkinlikleri kamuoyuna açıklayan Başkan Gökhan, festival programını mekanlara göre hazırladıklarının altını çizdi. Başkan Gökhan; "Özgürlük Parkı, Barış Kordonu, Çimenlik Kalesi ve Anfi Tiyatro da her gün programlar var. Resim, fotoğraf gibi sanat eserleri de Korfmann Kütüphanesi, Sosyal Tesisleri, MAHAL, Güzel Sanatlar Galerisi ve Yazar Sanatçı Evi`nde sergilenecek. Festival programı doğrultusunda resmi açılışımız 13 Ağustos Çarşamba günü Troia Ören Yerinde saat 8`de gerçekleştirilecek. Özgürlük Parkı`nda 12 Ağustos tarihinden itibaren her gün program var. Salı günü eski bando konseri olacak. 13 Ağustos tarihinde saat 21.00 de Yeşim Salkım-Metin Uca müzik ile beraber bir performans sergileyecekler. 14 Ağustos tarihinde ise saat 21.00 de Vedat Sakman-İlhan Şeşen Özgürlük Parkı`nda bir konser verecek. 15 ağustos tarihinde de saat 21.000 de Bülent Ortaçgil tarafından konser verilecek. 16 Ağustos tarihinde saat 21.00 de toplumsal olaylara duyarlı birisi olan Yasemin Göksu tarafından konser verilecek" dedi.
 
Barış Kordonu`nda etkinlikler olacak
"Bu yıl Barış Kordonu`nda da etkinliklerimiz var" diyen Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: "Barış Kordonu`nda Çanakkalelilere yer verdik. 12 Ağustos tarihinde Grup Türkü sahne alacak. 13 Ağustos tarihinde Çanakkale Kent Orkestrası konser verecek. 14 Ağustos tarihinde Berrin Şener konserde vatandaşlarla buluşacak. 15 Ağustos da Grup Ezgi 16 Ağustos yani son gün FasaFisa `Ege Dansları` sahne alacaklar. Çimenlik Kalesi`nde güzel etkinlikler olacak. 12 Ağustos tarihinde Fazıl Say-Serenad Bağcan birlikte bir konser verecek. Bu konserler festivalin unutulmazları arasında yerini alacaktır. 13 Ağustos tarihinde Çimenlik Kalesi`nde bir dans gösterisi olacak. 14 Ağustos da keman sanatçısı Canan Anderson performans sergileyecek. 15 Ağustos tarihinde ise Angela Ahıskal ve öğrencileri sahne alacak. 16`sında da `Flamencotolia` Göçmen Oda Orkestrası tarafından eserler seslendirilecek. 12-14 Ağustos tarihleri arasında Anfi Tiyatro da da çeşitli tiyatro gösterileri olacak. Halk Bahçesi`nde her zaman olduğu gibi bu yıl da 12-16 Ağustos tarihleri arasında 17.30-20.30 arası çocuklar için etkinlikler olacak. Sanat Atölyeleri Bienaldeyiz ekibi tarafından Bienal ile ilgili atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Halk Bahçesi`nde 3 söyleşi olacak. 12 Ağustos günü saat 19.00 da Gazeteci Ahmet Şık`ı dinleyeceğiz. Ayın 14`ünde saat 19.00 da `Basın Özgürlüğü Olmadan Milli İrade Gerçekleşir mi?` konulu söyleşi olacak. 16 Ağustos tarihinde de `Cennetin Düşüşü` konulu bir belgesel izlnecek. Festival programı kapsamında çeşitli sergiler de beğeniye sunulacak."
Paylaş