“Öz yurdunda garipsin öz vatanında parya...”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda yabancı devlet adamının katıldığı Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’üncü yılı ve Anzak günü etkinlikleri kentte olğan üstü uygulamaları da beraberinde getirdi. Dün gece Çanakkale Halkevi’nin balkonundaki 1 Mayıs Pankartı söküldü, sabah 4 Halkevi üyesi gözaltına alınırken, arama saatler sürdü. Komünist Partililerin partiye girişlerinin yasaklandığı ileri sürülürken, Çanakkaleliler yaşadıkları kentte, yolda karşıdan karşıya geçerken polisin iznine ve bir disipline göre geçişlerini tamamladı.

994
 
 
Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü ve Anzak Günü etkinlikleri kentte dün de “sıkıyönetim” havası estirmeye devam etti. Kentin merkezine çıkan ve merkezinde bulunan Demircioğlu Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Cumhuriyet Bulvarı, Kayserili Ahmet Caddesi gibi caddeler trafiğe kapatılırken, vatandaşlar polis bariyerleri ile kaplı kaldırımlardan geçmek zorunda kaldı. Karşıdan karşıya geçmek isteyen vatandaşlar ise belirli geçiş noktalarından polis iznine bağlı olarak geçişlerini tamamladı. Çok sayıda yabancı devlet yetkilileri ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kente gelmesi kent yaşamını etkileyen bir dizi uygulamaya neden oldu. Önceki gece Çanakkale Halkevi`nin balkonunda asılı olan “Diktatörün, gericinin, faşistin yürü üstüne üstüne, Halkevi ile 1 Mayıs’a” yazılı 1 Mayıs pankartı söküldü. Sabah saatlerinde de halkevinde başlayan arama ile birlikte 4 kişi de gözaltına alındı. İ.G., B.Ç., T.İ. ve C.S., isimli Halkevi üyeleri ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Halkevi’ndeki arama ise yaklaşık 4 saat sürdü.
 
 
KP`ye yasak!
Öte yandan Komünist Parti Çanakkale İl örgütü önünde de güvenlik önlemi alındığı, içeriye girişlerin yasaklandığı ileri sürülürken, içeriye giriş olduğu takdirde arama ve gözaltı yapılacağının söylendiği iddia edildi.
 
 
Sokağa çıkmak serbest, karşıya geçmek yasak!
Dün kentte, sadece kaldırmadan yürümelerine izin verilen Çanakkaleliler, karşıdan karşıya geçmek istediklerinde ise, polislerin vereceği izne göre geçişlerini yaptılar. Ortaya, sıkıyönetim günlerini anımsatan görüntüler çıktı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda düzenlenen törenler nedeni ile Çanakkale kent merkezinde istenmeyen görüntülere neden oldu. Çanakkale`de kent merkezinde Demircioğlu Caddesi ve Kayserili Ahmetpaşa Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokakta, kaldırımların kenarlarına polis bariyerleri çekildi. Özellikle kent merkezine giriş yolu üzerinde bulunan Demircioğlu Caddesi araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Günü `olağanüstü hal` ile geçiren Çanakkaleliler, İnönü Caddesi`nin Demircioğlu Caddesi ile kesiştiği Çanakkale Devlet Hastanesi`nin bulunduğu, İnönü Caddesi`nin devamı olan tarafa geçmek isteyen hasta yakınları da polis bariyerleri arkasında bekletildi. Hasta yakınları, “Bu nasıl bir uygulama, hastamız var, açın yolu” diyerek tepki gösterirken, bu orada biriken çok sayıda vatandaş da, “kimi, kimden koruyorsunuz?” tepkisini gösterdiler. Bu sırada açılan yolda, iki tarafta da biriken Çanakkalelilerin geçişi “kontrollü” olarak sağlandı. Gün içinde bu tür uygulamalarla karşılaşan Çanakkaleli yurttaşlar, “Sokağa çıkmak da mı yasak?” diyerek tepkilerini dile getirirken, polis bariyerleri ve 40-50 metre arayla ikişer polisin görevlendirildiği Çanakkale`de görüntüler, `sıkıyönetim günleri`ni anımsattı. Kentte polis baskınlarının ve göz altıların yaşandığı 24 Nisan törenleri, Çanakkaleliler için çileye döndü.
Paylaş