“Ortadoğu’da savaşmak için, ‘Gelibolu’ kullanılıyor”

Tarihi Roman türünün en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen, `Gülüm` kitabıyla ses getiren yazar Demet Aydınyelikoğlu ve `Gelibolu Günlükleri` kitabıyla tarihe ışık tutan yazar Jonathan King, Çanakkale Savaşı`nın farklı yansımalarını konuşmak için Çanakkalelilerle dün gerçekleştirilen panelde bir araya geldi. Aydınyeleklioğlu, `Gülüm` kitabını yazmaktaki amacının savaş boyutundan çıkıp savaşını insanlık boyutunu irdelemek olduğunu belirtirken, yazar King ise, Gelibolu Savaşları`nın Avusturyalılar için utanç verici bir yenilgi olduğunu, çünkü Türklerin kendi işgal edilmiş topraklarını savunduğu için savaştığını söyledi.

470
 
 
Çanakkale Savaşları`nın 100`üncü yılında Yunus Emre Enstitüsü`nün organizasyonu ve Ayışığı Kitap Evi`nin destekleriyle, savaşın tarafları edebiyat ve tarih köprüleriyle bir araya geldi. Tarihi Roman türünün en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen, `Gülüm` kitabıyla ses getiren yazar Demet Aydınyelikoğlu ve ` Gelibolu Günlükleri` kitabıyla tarihe ışık tutan yazar Jonathan King, Çanakkale Savaşı`nın farklı yansımalarını konuşmak için Çanakkalelilerle dün Olimpiyat Cafe`de gerçekleştirilen etkinlikte biraraya gelerek, tarih yazımını ve tarihsel kurgu romanlarının dününü ve bugününü konuştular. Yazar Demet Altınyelikoğlu, `Gülüm` kitabını yazarken kendinde bir misyon hissettiğini ifade ederek; “ 1915`ten, 2015`e savaş destanını bir aşk destanıyla birleştirerek böyle bir misyonu gerçekleştirmeye çalıştım. Burada büyük bir savaş yaşanmıştı. İnsanlığa mal olmuş , büyük kayıplar verilen bir savaştı. Ben de bunu yazmalıydım bir biçimde.Savaş boyutundan çıkıp insanlık boyutunu irdelemeye çalıştım” dedi. Tarih romanı yazmadığını, kaynağını tarihten alan roman yazdığını belirten Altınyeleklioğlu; “Roman tarihi desteklemeli. Ben tarihi kurgulamakla mükelllefim, tarihi yazmakla değil.Tarihin objektif olduğu söylenir. Ama tarih de insanlar tarafından yazılır neticede. Dolayısıyla tarih de taraflı olabilir. Bir yazar yaptığı kurguda, kelebekler kadar özgürdür aslında. Fakat bu engeldir yazara. Bu özgürlüğü o kadar abartabilir ki, tarihin önüne geçme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bunu çok iyi dengeleyebilecek bir kurgunun olması gerekiyor.” dedi.
 
“Gelibolu`yu bir zafer olarak anlatıyorlar”
Gelibolu Savaşları`nda dedesini kaybettiğini, Çanakkale`ye gelerek onu izlerini takip ettiğini
Yazar Jonathan King, Gelibolu Savaşları`nda ölen Anzac`lar üzerinden Avustralya devletinin propaganda yaptığını belirterek; “ Avustrulya`da hem devlet hem siyasi partiler, zorunlu askerlik olmadığı için, Ortadoğu`da IŞİD`e karşı savaşmak için, belirli reklamlarla gençleri askere teşvik etmeye çalışıyorlar. Gelibolu`yu bir zafer olarak anlatıyorlar. Avustrulya devleti bunu kullanıyor. Avustralya Başbakanı bu yıl Anzac Törenleri`nde Anzac`ların çok cesur kahraman olduğunu, bunun IŞİD`e karşı savaşırken de gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bu yalan bir propaganda. Anzac`lar savaşı kaybetti. Utanç verici bir yenilgiydi. Çünkü Türkler kendi işgal edilmiş topraklarını savunuyorlardı” diye belirtti.
Paylaş