“Ölüm ülkesi haline geldik, umarım umut ülkesi oluruz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Meclisi`nin açılış konuşmasında yaptığı açıklamada maden facialarına ve diğer olaylara değinerek, “Ölüm ülkesi haline geldik, umuyorum umut ülkesi haline geliriz. Umarım bunlar ders olur ve sadece `takdiri ilahi`ye değil, aklımıza başımıza devşirme noktasında bize ibret olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ermenek`te meydana gelen ve 10 gündür madenin içinden çıkarılamayan 18 madenciye değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökpan, “Yasanın olması, bu kazaların önlenmesini sağlamıyor. Çünkü denetim yok. Maalesef yeteri kadar denetim yapıldığı söylenemez. Ülkemizde sorumluluk bilinci yeterince gelişmediği için; Başka bir ülkede olsa, şimdiye kadar birkaç tane bakan gitmişti. Çünkü, onun sorumluluğunda olan denetim elemanlarının, iyi denetlemedikleri ya da bir biçimde, hatır için denetleme yaptıkları ortaya çıkıyor. Bakan yalan söylemiyor, bir maden patronu çok rahatlıkla aralara birilerini sokarak, madenlerin kapatılmaması noktasında ricalarda bulunuyor. Bakan da söyledi `50 kişi arıyor` dedi. Siyasi ya da ticari ne dersek diyelim, buralarda tedbirsizlikler alabildiğine gidiyor. Bir de bizim klasik `Birşey olmaz` noktasında ve `kader`, `fıtrat` gibi kelimeleri çok fazla sahiplendiğimiz için bunlar başımıza geldi. `Bundan sonra gelmeyeceğini umut edelim` diyeceğim ama, açıkçası bu şartlarda da çok fazla umutlu olmak da mümkün değil diye düşünüyorum. Ben en azından şimdilik burada, 18 Maden emekçimizin akıbetlerinin belli olmasını istiyor, acılı ailelerine de sabır diliyorum. Birçok konuda vicdanlarımız sızlıyor. 8 kişilik tekneye 40 kişi bindirilip Karadeniz`e çıkmasını bile denetleyemeyen bir yönetimin sonucunda insanların başına glenler de malum! Sadece kendi ülkemizin değil, başka ülkelerden kaçıp, Avrupa`ya sığınmak isteyen insanların da ölümüne sebep oluyoruz. Ölüm ülkesi haline geldik, umuyorum umut ülkesi haline geliriz. Umarım bunlar ders olur ve sadece `takdiri ilahi`ye değil, aklımıza başımıza devşirme noktasında bize ibret olur diye düşünüyorum” dedi.
Kazdağları`na da değindi
“Altıncılar yine hareketlendi” diyen Gökhan, “Yine ruhsat alma aşamasında, ÇED`ler çıkarma noktasındalar. Alamos Gold şirketine kapasite artırımı için ÇED olumlu raporu verildi. Ama burada enteresan birşey daha var. Çanakkale İl Özel İdaresi Su Kanal Hizmetleri birimi, maden ile birlikte Ağı Dağı`ndaki suların kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor. Artık bizim dışımızda İl Özel İdaresi de dikkat çekiyor. Çünkü kırsalın suları da etkileniyor. Buna bağlı olarak da Kazdağları ve Madra Dağları Belediyeler Birliği toplantısında da Kazdağları`nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için girişimlerde bulundu. Bizim projemiz ise Midilli ile ilişki kurup, onları da bu işin içine katmaya sağlayacağız. Midilli Valisi yakında Belediyeyi ziyarete gelecekler. Burada da o konuyu onlarla konuşuruz” ifadelerini kullandı.