“Mücadeleyi bırakmayacağız”

Kazdağları`ndaki 7 ayrı maden sahası ile ilgili olarak İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED iptal kararı sonrasında ilgili altın şirketlerinin aynı bölgede feldspat ve kuvars madenleri için başvuru yapmaya hazırlandığı iddialarını değerlendiren Çanakkale Çevre Platformu, “Yapmak istedikleri, bir yolunu bulup altın gümüş işletmelerini kurmaktır, bu yolla gerçek niyetlerine kılıf hazırlamaktır” dedi.

756
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Nihat Gülhan, Çevre Platformu yürütme kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında son dönemki gelişmeleri değerlendirdi. “Dünya ve ülkemiz yaşam alanlarını ve yaşam kaynaklarını korumaya yönelik çok değerli bir dönemden geçiyor” diyen Gülhan, “Çocuk genç, yaşlı her birey havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmanın, betonlaşmaya karşı durmanın, parklardan derin vadilere kadar, kentler köyler bu talanlara karşı onurlu bir direniş sergiliyor. Çanakkale ilimizde de bu mücadele platformumuzla ve yöre halkımızla devam ediyor. Son günlerde feldspat ve kuvars aramalarıyla ilgili basında birtakım haberler paylaşıldı. Platform olarak altın-gümüş gibi vahşi madenciliğe yani 1 gram altın için yüzlerce ağacın kıyımına, çevremize 2 ton ağır metallerin açığa çıkarılmış atık bırakılmasına, yine 1 gram altın için 3 ton suyumuzun kirletilerek yok edilmesine karşı olduğumuzu hep söyledik ve de mücadele ettik. Bu amaçla bölgemizdeki 7 işletmenin ÇED’ini iptal ettirdik. Ancak altın tekellerinin kolay vazgeçmeyeceklerini bildiğimiz için nöbette olduğumuzu da duyurduk. Yine yöremizde özellikle de seramik sanayisinde kullanılan feldspat, kuvars gibi madenlere karşı çıkmadık. Kurşunlu köyündeki gibi yaşam alanın içinde, verimli toprakların üzerinde, devlet eliyle vahşi bir şekilde aranması durumunda karşı çıkmaya, engel olmaya anayasal yollardan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“Kimse şirketlere moderatörlük yapmasın”
“Yer altı zenginliklerimizin bizim için değerli olduğu, fakat bunların çıkarılma teknikleri, yatakları birçok bilimsel çalışma ışığında yapılmalı ve canlı hayatını etkileyecek, zarar verecek nitelikte olmaması gerektiğini de hep söyledik” diyen Gülhan, “Bugün geldiğimiz nokta da çedleri iptal edilen altın tekellerinin bölgemizde kuvars, feldspat gibi maden çıkarmak istediklerini, bu amaçla bazı köylerin muhtarları ile (özellikle altın- gümüş aramalarının çevresindeki köy muhtarları ile) toplantı düzenleyerek yöre halkını kandırmaya ve gerçek dışı vaatlerde bulunmaya başladıklarını öğrendik. Bu konuda yöre halkını gerçek ve doğru bilgilerle uyarmak bizim boynumuzun borcudur. Burada il yöneticilerimizin de dikkatini bu yöne çekmek istiyoruz. Söz konusu şirketlerin ilgi alanları genellikle altın, gümüş, kurşun vb. doğayı kirleten kimyasal madenlerdir. Kuvars ve feldspat gibi madenler, ilgi alanlarının dışındadır. Yapmak istedikleri, bir yolunu bulup altın gümüş işletmelerini kurmaktır, bu yolla gerçek niyetlerine kılıf hazırlamaktır. Hiç kimse bu kapitalist şirketlere moderatörlük yapmamalıdır. Anayasanın 56. maddesinin devlete ve yurttaşlara yüklediği görevi kimsenin unutmaması gerekiyor” şeklinde konuştular.
 
“Praksis`te buluşalım”
“Yaşam alanlarımız korumak amacıyla hepimiz çeşitli yöntemlerle mücadele ediyoruz” diyen Gülhan, açıklamalarını “Kimi zaman bu mücadeleleri ortaklaştırmaya, buluşturmaya çalışarak güçlendiriyoruz. Bu mücadeleye destek veren , katkı sunan `3-5 ağaç kervanı yola çıkıyor` sloganıyla Praksis müzik grubu, tiyatro topluluğu, pandomim gösterimi ve çocuk etkinlikleri ile 13 haziran Cuma günü saat 19:00 da Çağlar Kaynak Basketbol sahasında bizlerle olacaklar. Kazdağları ve Biga yarımdasın da altın tekelleri ve termik santrallere karşı vermiş olduğumuz mücadeleye destek için kentimizi onurlandıracak grubumuzu ve bizleri tek ses, tek yürek olmaya tüm Çanakkale halkını aramıza davet ediyoruz” ifadeleri ile sonlandırdı.
Paylaş