havadurum

“Metal işçilerinin grevi, kamu emekçilerinin grevidir”

KESK ve DİSK adına açıklamada bulunan KESK Dönem Sözcüsü Fatma Demirel, metal işçilerinin grevine değindi. “Metal işçilerinin grevi, kamu emekçilerinin grevidir” diyen Demirel, “Metal işçilerinin grevinin yasaklanmasını bir kez daha kınıyor, `Hepimizin grevi` diyerek ifade ettiğimiz metal işçilerinin mücadelesi ile her türlü dayanışma içerisinde olacağımızı bir kez daha tekrar ediyoruz” dedi.

871
29 Ocak tarihinde greve çıkan ve grevleri ikinci gününde yasaklanan metal işçilerine bir destek de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`ndan (DİSK) geldi. Yapılan ortak açıklamada metal işçilerinin grevinin herkesin grevi olduğu ifade edildi. Açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Fatma Demirel, “Bilindiği gibi metal işkolunda en çok üyeye sahip olan Türk Metal Sendikası 2014 yılı sonunda patronların örgütü olan MESS ile işbirliği halinde 150 bin işçi adına bir toplu sözleşmeye imza attı. Birleşik Metal İş Sendikası, yıllardır işçilerin haklarını geriye götüren, patronları ise sevindiren sözleşmelerin bir örneği olan 2014 sözleşmesini kabul etmeyerek 29 Ocak’ta başlamak üzere GREV’e çıkma kararı aldı. Birleşik Metal İş üyesi işçiler haklarını kazanmak için mücadele ediyorlar. Onların kazanması demek, sendikal mücadelenin yeni bir nefes yeni bir güç kazanması demek. Onların kazanması demek, tiyatro oyununa döndürülen toplu sözleşme düzeninin bozulması için önemli bir kazanım sağlanması demek. Onların kazanması demek, hepimizin kazanması demek. Bunu bilen patron örgütleri ve hükümet, el birliği ile bu grevin başarısızlığa uğraması için, işçilerin mücadelesini bölmek, işçilerin dayanışmasını kırmak için grevin yasaklanması dahil her türlü çabanın içerisine girmektedir. Bu oyunların bozulması, grevin başarılı olması, tüm emekçilerin kazanması için metal işçilerinin grevini destekliyor, grevin başarılı olması için her türlü dayanışma ve birlikte mücadele içinde olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Metal işçilerinin grevi kamu emekçilerinin de grevidir. Metal işçilerinin grevini destekliyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.
“Metal işçileri sermayenin güvenliğini bozuyor”
“Hükümet bir kez daha bizleri şaşırtmayarak, emekçilerin karşısında sermayenin yanında olduğunu göstermiştir” diyen Demirel, “Birleşik Metal-İş Sendikasının kararı ile dün (29 Ocak ) itibariyle 22 fabrikada başlamış olan metal işçilerinin grevi, Bakanlar Kurulu tarafından `milli güvenliği bozucu` olarak değerlendirilmiş ve grevin 60 gün durdurulmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar, işçilerin hak arama mücadelesinin engellenmesidir. Bakanlar Kurulunun işçilerin grevi için `milli güvenliği bozucu` değerlendirmesinin biz emekçiler ve emekten yana olanlar için hiç bir gerçekliği ve hükmü yoktur. Evet, metal işçileri `birilerinin` güvenliğini bozmaktadır. İşçilerin birliği, dayanışması, büyük bir coşku ve kararlılıkla başlattıkları mücadele başta MESS patronları olmak üzere tüm patronları, sermaye sınıfını ve onun temsilcisi olan iktidarın güvenliğini bozmaktadır. İşçileri, emekçileri her tür kuralsızlıkla, istedikleri gibi kolayca sömürebilecekleri düzenin güvenliği bozulmaktadır. Bakanlar Kurulu da MESS patronlarının yanında durduğunu açıkça ilan etmiştir. Birleşik Metal İş üyesi işçiler grev kararını aldıkları günden bu yana MESS patronları onların grevini kırmak, mücadelelerini ve birliklerini zayıflatmak için her tür çabayı göstermiştir. Metal işçileri, bu oyunların hepsini geri püskürtmüş, her defasında daha da güçlenerek çıkmıştır. Fabrikalarda MESS`in kapsam dışı personeli de katarak grevi kırmak için yaptırdığı grev oylamaları, Birleşik Metal İş üyeleri için grev oylamasına dönüşmüştür. Sendika üyesi olmayan işçiler de greve evet demiş, MESS`e gereken cevap verilmiştir. Bugüne kadar tüm oyunları, engellemeleri bozan Birleşik Metal İş üyesi işçilerin bu engeli de kıracağını, mücadeleyi güçlendireceğine inanıyoruz. Metal işçilerinin grevinin yasaklanmasını bir kez daha kınıyor, `Hepimizin grevi` diyerek ifade ettiğimiz metal işçilerinin mücadelesi ile her türlü dayanışma içerisinde olacağımızı bir kez daha tekrar ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Paylaş