Üniversitelerde bulunan MEDİKO Sosyal Sağlık Merkezleri`nin önemine değinen Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi; “Üniversitelerin Mediko Sosyal Sağlık Merkezlerinin kuruluşu, kapsam ve amaçları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 46 ve 47’nci maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 3.2.1984 tarih ve 18301 sayı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Yükseköğretim Kurumları, Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin 2. ve 4. Maddelerinde tanımlanmıştır. Mediko Sosyal Sağlık Merkezleri öğrenciler ve çalışanlara yönelik birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu, beden ve ruh sağlığını korumaya yönelik hizmetlerin verildiği, diş sağlığı hizmetleri ile danışmanlık ve eğitim çalışmalarının da yapıldığı merkezlerdir” dedi.
“Binlerce öğrenci ile personele hizmet vermektedir”
“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde olan Mediko Sosyal Sağlık birimi binlerce öğrenci ile personele hizmet vermektedir” diyen Hasanefendi; “Verilen bu hizmetin sadece tedavi edici poliklinik hizmeti olduğunu düşünmek, sağlık hizmetlerinin yapısının anlaşılmamış olması ile açıklanabilir. Öğrencilerin beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek, hasta olanların muayene ve tedavilerini yapmak Üniversite içindeki tüm birimlerin sağlık koşullarını kontrol etmek, uyarmak ve düzeltilmesi için çaba sarf etmek bu hizmetlerden bazılarıdır. Mediko Sosyal Sağlık biriminin amaçları arasında, üniversite çalışanları ile emekli ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerine de koruyucu ve tedavi edici hizmetler vermek yer almaktadır. Bunların dışında, diş hekimliği hizmetleri, hastane öncesi acil yardım hizmetleri, psikolojik yardım ve rehberlik hizmetleri, spor hekimliği hizmetleri, eğitim hizmetleri, beslenme ve diyet hizmetleri, sunulan hizmetler arasındadır. Öğrencilerin sağlık sorunları yaş gruplarına özgündür. Mediko sosyal hizmetlerinin temeli okul sağlığı hizmetlerine dayanmaktadır. Asıl amacı öğrencilerin ve çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesidir. Mediko Sosyal Sağlık birimi bugüne kadar bünyesinde bulunan personellerle bu hizmetleri elinden geldiğince yapmaya çalışmıştır. Yıllardır yapılan eğitim programları, bağımlılıktan korunma, üreme sağlığı, akran eğitimi programları bunlardan bazılarıdır. Okul sağlığı hizmetleri bünyesinde bulunan ve sağlığı geliştirici hizmetler içinde sayılacak bu programlar üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmesi mümkün değildir. Mediko sosyal hizmetlerin yerini alması düşünülen üniversite hastanesi sağlık hizmetleri, üçüncü basamak sağlık kuruluşudur. Asli görevi eğitim ve araştırma olmakla birlikte ileri düzeyde yataklı tedavi hizmetleri vermektedir. Bu hizmetler içinde sağlığı korunması ve geliştirilmesi hizmetleri çok daha küçük boyutlarda yer almaktadır. Bu nedenledir ki mediko yerine sağlık hizmeti için adres gösterilen üniversite hastanesinin, medikonun asli görevlerinden doğan boşluğu doldurması mümkün değildir” şeklinde konuştu.
“MEDİKO`nun tasfiye edilmesinin nedeni işlevsizlik olamaz”
Öğrencilere hizmet veren MEDİKO Sosyal Sağlık Merkezi`nin işlevsiz olduğu gerekçesiyle kapatma kararı veren üniversite senatosunun bu kararına bir anlam veremediklerini ifade eden Hasanefendi; “Böylesi önemli hizmetleri olan bir merkezde; üç pratisyen hekim, bir diş hekimi, bir uzman psikolog ve bir uzman psikolojik danışman, üç yüksek Hemşire, bir laborant Teknisyeni, bir bilgisayar işletmeni ve bir ambulans şoförü bulunmaktadır. Bu kadro ile kendilerinin de ifade ettikleri hizmeti öğrencilerine ücretsiz bir şekilde sunabilmekteyken nasıl olup ta üniversite senatosunun işlevsiz olduğu gerekçesi ile kapatma kararı verdiklerini anlamak mümkün değildir. Günümüzde site yönetimlerinden bile işyeri hekimi bulundurmaları istenirken, ulaşımı zor bir yerde olan 15.000 öğrenciye en azından acil müdahalede bulanabilecek bir sağlık merkezinin tasfiye edilmesinin nedeni iddia edildiği gibi işlevsizlik olamaz. Ancak sağlığın piyasalaştırılmasının bir parçası olabilir. Anında müdahale ile binlerce öğrenciye destek olan bir kuruluşun kapanması sonucu o gençler sağlık hizmeti almak için en yakında olan Üniversite hastanesine yönlendirilecekler ve birçoğu ücretsiz sahip olabilecekleri bu olanaktan mahrum kalacak ancak para ödeyerek sağlık hizmeti satın alacaklardır” diye konuştu.
“Kapatma kararını geri çekin”
Üniversite Senatosunun kapatma kararını son derece yanlış bulan Hasanefendi, bu merkezin kapatılmasının 35 bin öğrenci ve ailelerinin mağduriyetine yol açacağını ifade etti. Bu nedenle bir an önce kapatma kararının geri çekilmesi ve yapılan yanlışın düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Hasanefendi şu şekilde konuştu: “Öğrenciler Mediko Sosyal Sağlık Merkezi`nde 1TL karşılığı muayene olurlarken, Devlet veya Üniversite hastanelerinde sadece muayene için 12 TL ödemek zorunda kalacaklardır. Oysa ki öğrencilerin çoğu ekonomik sıkıntılar yaşamakta, bir kısmı hem çalışıp hem öğrenimine devam etmektedir. Mediko Sosyal Sağlık Merkezi “kurum içi” statüsü ile daha rahat, daha hızlı ve kolay ulaşılabilir bir şekilde sağlık hizmeti verebilmekteyken öğrencilerin aile hekimlerine erişebilmesi ulaşım zorluğu, zaman kaybı ve mevcut koşulda aile hekimlerinin kayıtlı nüfuslarının 4000 civarında ve yeni kayıt kabul edemez durumda olmaları nedeni ile oldukça zordur. Hem ülkemizde hem de dünyada Aile hekimliği uygulaması olan ülkelerde Üniversitelerin Sağlık merkezleri vardır ve olmaya da devam etmektedir. Üniversite Senatosunun bu kararı son derece yanlış olup, sadece kendi hastanesine gelir sağlama amacını taşımaktadır. Öte yandan 35.000 öğrencinin ve ailelerinin mağduriyeti söz konusudur. Kısacası, bu kadar hizmetin verildiği ve yasal olarak yükümlülükleri belirlenmiş bir kurumun atıl olmasından nasıl söz edilebilir? Bir an önce bu kararın geri çekilmesi ve yapılan yanlışın düzeltilmesi gerektiğini kamuoyuna duyururuz.”