“Meclis vebal altında”

Çanakkale Belediye Meclisi`nin Kasım ayı oturumunda yapılan toplantının gündemine gelen eski AKFA fabrikasının olduğu alandaki imar planı değişiklikleri, tüm uyarılara rağmen, oy çokluğu ile geçti. 1/5000`lik plan notlarında bulunan tüm maddeler görmezden gelinirken, meclis üyelerinin plan notlarında olmasına rağmen yapılan projeyi görmeden onay vermesi ise şaşkınlık yarattı. CHP`li vekil Serdar Soydan ile de ilişkilendirilen projeyi görmeyen meclisin neye onay verdiği ise merak konusu!

1074
CHP`li Milletvekili Serdar Soydan`ın yakından takip ettiği, ismi ile birlikte gündeme gelen eski AKFA fabrikasının bulunduğu alana dair imar planı değişiklikleri, Çanakkale Belediye Meclisi`nin gündemine geldi. “Barbaros Mahallesi, 31L-lVc pafta, 247 ada, 2,9, ve 10parsellerde 2537,4 ve 2536,24 PİN numaralı nazım imar planı ve uygulama imar planı değişiklik teklifi” adı altında gündeme gelen konuyla ilgili olarak meclis üyelerini ilk önce Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan uyardı. Alandaki yoğunluk artışına dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burada 0,30 emsaldeki alan 4 bin 800 metrekare inşaat alanı olabilecekken, bir emsalde, 16 bin`lik bir inşaat alanına çevrilmektedir. Yani emsalden doğan toplam inşaat alanı artışı, 11 bin 198 metrekaredir. Yani 4 bin 800 iken, 15 bin 998`e çıkmaktadır. Burada emsal olarak gösterilen yandaki otel ki, AVM bizim özel proje alanımızın kapsamı dışındadır, burada bir emsal sadece ve sadece münhasıran bir otele verilmiştir. Yani tek bir turizm tesisine verilmiştir. Burada da tek bir turizm tesisi olması idi, bir emsal verilmesinde hiçbir sakınca yoktu. Ancak planda ifade edilen, otel yapılacağına dair görülen kısım bu işin sadece yüzde 25`idir. Diğer taraftan sonuçta, 5 binlik plan notlarında da olmayan ticaret alanı şekline getirilmiştir. Burada alışveriş merkezini ticaret alanı olarak algılamak mümkün değildir. AVM ayrıdır, ticaret alanı ayrıdır. Ticaret alanlarının daha sonra homeofis`ler şekli ile konut alanı haline getirilme riskini taşıdığını ifade etmek istiyorum. Yapılacaktır demiyorum, risk taşımaktadır. Diğer emsal gösterilen otel 15 metre çekmişken, burada yoldan çekme mesafesi 7 metredir. Yani bir zorlama olmuştur. Bir emsale ulaşma zorlaması olmuştur” dedi.
 
“Son derece sakıncalıdır”
“5 binlik plan notlarının tamamı ortadan kaldırılmıştır” diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çünkü plan notlarında burada yapılacaklar sayılmıştır, emsal 0,30`u geçemez plan notu vardır ve yapılacak olan projeler kentte en hassas olunan bölgesinde, yani kent girişinde, denize kıyısı olan ve kamuoyu tarafından buranın olabildiğince yeşil alan olarak kullanılmasını arzu ettiği bir alanda, maalesef yoğunluk artışını görmekteyiz. Buradaki mimariden ziyade yerleşim planı, vaziyet planı, yükseklik, cephe ve görünüşlerinin belediye meclisinin onayından kaldırılması, son derece sakıncalıdır. Plan tadilatından sonraki sorumluluk meclise ait olacaktır. Buradaki herhangi bir olumsuzluktan Çanakkale Belediye Meclisi sorumlu olacaktır. Dolayısıyla ben meclisimizin böyle bir sorumluluk almaması gerektiğine inandığım için düşüncemi ifade etmek istiyorum” dedi.
 
Gökhan, “benim oyum red” dedi
Kendi oyunun rengini de açıklayan Gökhan, “Bir başka nokta da otel yapılacak alan ile, yanındaki binanın alanı 12 metre mesafededir. Bu mesafenin hiçbir turistik tesise, uygun olmayacağını da ifade etmek istiyorum. Bu kadar yoğun bir emsal artışı, yoğunluk artışı, daha çok yeşil alan olması noktasında maalesef uygun bir plan tadilatı olmayacaktır diye düşünüyorum. Nitekim bu konudaki imar komisyonumuzun daha önceki kararında da onlar da aynı düşüncedeydi. Daha sonra o kararı değiştirdiler. Yarın burada, bu konuda daha fazla sıkıntıya düşmememiz için meclis üyelerimiz tarafından bir kez daha sağlıklı biçimde düşünülerek oylanmasını, bu konuda ben de oyumun red olduğunu da açık ve net bir biçimde ifade etmek istiyorum. Hepsi kayıtlara geçsin, yarın bu bir polemik konusu olmasın” dedi.
 
“Meclisin denetiminden kaçırdılar”
“Tamamı turizm ve konaklama alanı olursa, 1`e evet diyorum” ifadelerini de kullanan Gökhan, “Ama ticaret alanının ne ifade ettiğini de bilmek istiyorum. Bir de bizim, meclisimizin denetiminden kaçırılıyor. Ne yapılacağına dair meclis onayı değerlendirilerek, onaylandıktan sonra olmalı. Belediye meclisi burada her şeyi konuşuyor. Burada ticaret alanı diye bir zorlama var ve burada emsali 1`e çıkarma telaşı var. Bu konu kamuoyunda tartışılacaktır” dedi.
 
“Şehrin önünü tıkamayalım”
“Belediye Meclislerinin imar yetkisi insanların işlerini Ankara`da çözmek yerine, yerinde daha pratik çözmeleri, şehrin imar açısından takınmaması ve şehrin önünü açmak içindir” diyen CHP Grubu Başkanvekili Celal Karakaş ise, “Ama şartları zorlamamak lazımdır. Tekrar hatırlatıyorum, 1/5 binlik plan çok net bir şekilde 0,30`u geçemez diyor. Bunun yoruma açık hiçbir şeyi yok. Ortada 16 dönümlük bir alan var ve 3,5 kat yoğunluk artışı var. Lütfen buna dikkat edelim ve şehrin önünü tıkamayalım. İkincisi bakın hemen yanında, günü birlik bir tesis alanı var, emsal kaç? 0,45, öbür tarafta 0,45, vali konağı 0,50, 1 nerede var burada, yolun öbür tarafındaki alışveriş merkezi ve bir de otel var. Şimdi olay gün gibi açık. İdare edilecek bir şey yok ortada, şehrin önünü tıkamayalım ve sıkıntıya sebebiyet vermeyelim. Meclis üyesi arkadaşlarımı dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Sağı-solu 0,45-0,50 ve plan notun da 0,30`u geçemez diyor. Yüzde 25 otel, yüzde 75 ticaret alanı. Ne yapılacak? 14,5 metre yüksekliğinde binalar olarak, içinde ticaret alanı olarak ne olacağını ben bilmeyeceğim ve izin vereceğim. Bunu bilmek hakkımız değil mi? Üçüncü maddede, `arkadaki AVM`ye bak` demiyor, `komşuya da bak` demiyor, `emsal 0,30`u geçemez` diyor” şeklinde konuşarak meclis üyelerini uyardı.
Paylaş