havadurum

“Mayıs ayı şehitleri” Çanakkale’de anıldı

Çanakkale HDP Gençlik Meclisi, İbrahim Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer`i anmak amacıyla dün bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından Çanakkale HDP Gençlik Meclisi adına açıklama yapan Tuğçe Okumuşlar, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin faşizan tutumun kendini hala yaşatmaya çalıştığını ifade ederek; “Çanakkale`de 14 Mayıs Perşembe günü devrimci, yurtsever ve sol-sosyalistlere yapılan saldırılar bunun devamıdır. Bugün iki farklı şehirde demokrasi kaygısına bürünmüş bir partiye yapılan tam da budur. Adana ve Mersin de eş zamanlı yapılan bomba saldırısı demokrasiden korkan baskıcı zihniyetin ürünüdür” dedi.

821
 
 
Çanakkale HDP Gençlik Meclisi, İbrahim Kaypakkaya`nın işkence edilerek katledilmesinin 43`üncü yılında, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve `Dörtler` olarak bilinen Ferhat Kurtay, Eşref Aynık, Necmi Öner ve Mahmut Zengin`i anmak amacıyla önceki gün bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe HDP Çanakkale Milletvekili Adayı Mihriban Şah, HDP Çanakkale İl Eş Başkanları Rahime Kanilga ve Şehmus Aslan da katıldı. Gol Çay Bahçesi önünden başlayan yürüyüş İskele Meydanı`nda son buldu. Çanakkale HDP Gençlik Meclisi İskele Meydanı`nda bir açıklama yapan Tuğçe Okumuşlar, 18 Mayıs`ın, özgürlük meşalesinin tutuşturulduğu tarihin adı olduğunu belirterek; Mayıs ayı dünyada ve ülkemizde demokrasi, sosyalizm ve komünizm mücadelesi açısından, gericiliğe karşı başlatılan tarihsel mücadele açısından önemli bir yere sahiptir. 18 Mayıs devrim mücadelesinin öncü isimlerinden İbrahim Kaypakkaya`nın, 18 Mayıs 1973 tarihinde Diyarbakır Cezaevi`nde işkence edilerek katledilmesinin 43`üncü yıldönümü. Onun yarattığı çizgi birçok devrimci, yurtsever ve sosyalist mücadelenin temelini oluşturmuştur. Onun şahsında katedilen yol kutsal ve anlamlıdır. 1977 yılına gelindiğinde sömürgeciler tarafından bireyi kendi tarihine, kültürüne, diline ve ülkesine yabancılaştırmanın hala devam ettiğini söylen Okumuşlar; “Bu dayatılmaya çalıştırılan çizgi bir halkın özgürlüğü için başkaldıran Haki Karer ile devam etmiştir. Ama bu faşist ve cuntacı zihniyet bu onurlu davaya da ajan-provakatör güçlerini devreye sokarak müdahale etmiştir. Antep’ te Haki` yi katleden bu zihniyetten öte değildir” dedi.
 
“Dörtler, yolumuzu aydınlatmıştır”
Mayıs ayının onurlu insanların katledildiği anlarla dolu olduğunu ifade eden Okumuşlar; “ O anlardan biri de Amed zindanında gerçekleşen faşist cunta esareti altındaki Dörtlerdir. Ferhat Kurtay, Eşref Aynık, Necmi Öner ve Mahmut Zengin Amed zindanında bedenlerini ateşe vererek bu soylu duruşlarını devam ettirmişlerdir. Onların bu tavrı bize ne kadar zaman geçse de soysuzluğa asla boyun eğilmeyeceğini göstermiştir” diye belirtti.
 
“Bombalı saldırılar, demokrasiden korkan baskıcı zihniyetin ürünüdür”
Önceki günlerde Çanakkale`de HDP üyelerine yönelik gerçekleşen saldırı ve HDP Mersin ve Adana binalarının bombalanmasına değinen Okumuşlar; “ Fakat zaman ne kadar geçerse geçsin bu faşizan tutum hala kendini yaşatmaya çalışmaktadır. Çanakkale de 14 Mayıs Perşembe günü devrimci, yurtsever ve sol sosyalistlere yapılan saldırılar bunun devamıdır. Bugün iki farklı şehirde demokrasi kaygısına bürünmüş bir partiye yapılan tam da budur. Adana ve Mersin de eş zamanlı yapılan bomba saldırısı demokrasiden korkan baskıcı zihniyetin ürünüdür” dedi.
Paylaş