havadurum

“Maraş katliamı insanlığa karşı suçtur”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar, 111 kişinin öldürüldüğü Maraş katliamının yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Maraş katliamının üzerinden 36 yıl geçtiğini anımsatan Bayar; “Maraş katliamı insanlığa karşı suçtur” dedi.

999
Üzerinden 36 yıl geçen Maraş katliamında resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldüğünü, binin üzerinde insanın yaralandığını, 552 evin yakılarak tahrip edildiğini ve 289 işyerinin yağmalandığını anımsatan İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar; “Maraş Katliamının üzerinden 36 yıl geçti. 19 Aralık 1978’de başlayıp, 26 Aralık 1978’de biten Maraş Katliamında resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldü, binin üzerinde insan yaralandı, 552 ev yakılarak tahrip edildi, 289 işyeri yağmalandı. Katliamın bitmesi ile birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de sıkıyönetim ilan edildi. 1980 yılında sıkıyönetim askeri mahkemesine dava açıldı. 804 kişi hakkında ceza istendi. Sıkıyönetim mahkemesi tarafından verilen ağır cezalar dahil tüm cezalar Yargıtay tarafından bozuldu. Daha sonra yapılan yargılamalar uzatıldı ve çok az kişiye hafif cezalar verilerek dava dosyası kapatıldı. Maraş Katliamı 12 Eylül 1980 askeri darbe dönemine giden önemli dönemeçlerden biri olmuştur. Bu katliam darbeye giden süreçte kontrgerilla tarafından yapılmış ve hala aydınlatılamamıştır. 17 Aralık 2013 günü yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile birlikte Başbakan devlet içerisinde paralel yapılanma olduğunu, devlet içindeki çetenin açığa çıkarılacağını söylemeye başladı. İnsan hakları savunucuları Türkiye Devleti içerisinde kontrgerilla yapılanması olduğunu, bu yapılanmanın dönem dönem kendisini farklı isimlerle adlandırdığını (jitem, hizbulkontra, Ergenekon gibi) ama hiçbir zaman açığa çıkarılamadığını ifade etmektedir. Maraş Katliamında görüldüğü gibi açık kontrgerilla katliamlarının aydınlatılamamış olması devlet içindeki çetenin varlığını devam ettirdiğinin en tipi kanıtıdır. Türkiye’de Ermeni soykırımı ile başlayan, Dersim soykırımı ile devam eden, Kürt isyanlarında işlenen insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere askeri darbe dönemlerindeki sistematik ağır insan hakları ihlalleri hala aydınlatılamamıştır. İnsan hakları savunucuları olarak gerçeğin açığa çıkarılmasını ve bu şekilde adaletin tecelli etmesini talep etmekteyiz” dedi.
 
“Başka katliamlar yaşamak istemiyoruz”
“Maraş Katliamı vesilesi ile siyasal iktidara sesleniyoruz” diyen Bayar; “Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İşlenen insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz. Maraş Katliamının 36. yıl dönümünde katliamda yaşamını yitirenleri minnetle anıyoruz. Alevi olmaktan başka hiçbir suç(!)ları olmayan masum insanları öldürenlerin hak ettikleri cezayı almasını istiyoruz. Maraş Katliamı gibi tüm katliamların insanlığa karşı suç olduğunu ve mutlaka zaman aşımına uğratılmaksızın aydınlatılması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu yapılmadığı için Sivas, Roboski, Zirve ve başka katliamların yaşandığını biliyoruz. Başka katliamlar yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş