“Madenciler, Kazdağları’nda tahribata yol açacak...”

İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu, çevre felaketlerinin yaşandığı Kazdağları ile ilgili raporunu tamamladı. Çalışmalarını tamamlayan komisyon, altın arama çalışmalarının Kazdağları’nda büyük bir tahribata yol açacağı kanısına vardı.

558
Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketlerini mercek altına alan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu, maden arama çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporu dün meclise sundu. CHP’li İl Genel Meclisi Hilmi Baydar’ın girişimiyle oluşturulan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun maden arama çalışmaları hakkında topladığı bilgiler ve üniversite ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin konu hakkında detaylı raporlarının yer aldığı Kazdağı dosyası İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin’e teslim edildi.
 
Kazdağları ve çevresinde altın arama çalışmalarını uzun süredir inceleyen komisyonun hazırladığı rapor hakkında meclis üyelerine bilgiler veren CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hilmi Baydar, Bakanlığa sunulacak rapor ile Kazdağları’nda faaliyetlerini sürdüren altın tekellerinin işletme ruhsatlarının iptali ve ÇED verilmemesi için çalışma yapmayı hedeflediklerini söyledi.
 
 
Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketlerini mercek altına alan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu, maden arama çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporu dün meclise sundu. CHP’li İl Genel Meclisi Hilmi Baydar’ın girişimiyle oluşturulan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun maden arama çalışmaları hakkında topladığı bilgiler ve üniversite ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin konu hakkında detaylı raporlarının yer aldığı Kazdağı dosyası İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin’e teslim edildi. Kazdağları ve çevresinde altın arama çalışmalarını uzun süredir inceleyen komisyonun hazırladığı rapor hakkında meclis üyelerine bilgiler veren CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hilmi Baydar, Bakanlığa sunulacak rapor ile Kazdağları’nda faaliyetlerini sürdüren altın tekellerinin işletme ruhsatlarının iptali ve ÇED verilmemesi için çalışma yapmayı hedeflediklerini söyledi.
 
 
“Tahribata yol açacağı kanısına vardık”
Söz konusu komisyonun çalışmaları belli bir konuma getirdiğini ifade eden Baydar, komisyon olarak gerekli incelemelerin ardından altın arama çalışmalarının Kazdağı ve bölgesinde büyük bir tahribata yol açacağı kanısına vardıklarını ifade ederek; “Ciğerimiz olan Kazdağları’nda çok büyük bir tahribat olacağı kanısına vardık. İşletme ruhsatı ile ilgili de Valilik duyarlılık gösteriyor ve imzalamıyor. Hazırladığımız dosyaya üniversiteden aldığımız raporu da ekleyerek, Bakanlığa gitmeyi düşünüyoruz. İşletme ruhsatlarının iptali ve ÇED raporlarının verilmemesiyle ilgili çalışma yapmayı hedefliyoruz” dedi.
 
“Raporlar dikkat çekici”
Dosyanın içerisinde kapsamlı ve detaylı bilimsel raporlarında yer aldığını ve bu raporlardaki bazı bölümlerin çok dikkat çekici olduğunu kaydeden Baydar; “Bu dosyanın içinde Çanakkale Belediyesi’nin meclis kararı var. Bu meclis kararı da oy birliği ile alınmış bir karardır. Bu kararda GSM ile ilgili Valilik açılan dava sonuna kadar bu ruhsatları vermesin diyor. Bunun dışında Çanakkale Çevre Platformunun görüşü var. O görüşte ilginç bir nokta var. O da şudur. Uluslararası altın arama şirketi, Toronto Borsası’na 29 milyon ton altın cevheri beyan ediyor. Halbuki ÇED raporunda bu şirket 120 ton kapasiteli bir işletmeden bahsediyor. Bu dikkat çekicidir. Ağıdağı ve Kirazlı altın cevher yataklarının yüksek sülfürlü cevher tipinden olduğundan bahsediyor. Bu durumda su ve toprağı büyük oranda zehirleyeceği anlaşılıyor” diye konuştu.
 
Baydar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dosyanın içerisinde Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nin, Türk Tabipler Birliği Çanakkale Tabip Odası Başkanlığı Çevre Komisyonu’nun raporları var. Bu raporlar çok kapsamlı bir rapordur. Maden işletmelerinin sağlığımıza ne tür zararlar vereceğini çok güzel bilimsel olarak açıklıyor. ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Murat Tosunoğlu, Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ile Yrd. Doç. Dr. Ersin Karabacak’ın ortak görüşlerinin yeraldığı rapor var. Bu raporda çok ilginç ve detaylı bir rapor. Bu raporda ise ÇED raporunun çok aceleye getirildiğini ve o kısa süre içinde hayvan ve bitki çeşitlerinin tam anlamıyla tespit edilemeyeceğini belirtiyor. Prof. Dr. Murat Türkeş’in raporu var. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş’ın raporu var. Bu raporda da bu bölgede 5 milyar dolarlık bir altın madeni hesaplandığını ve halbuki yıllık tarım gelirinin 7 milyar dolar civarında olduğunu iddia ediliyor. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının Kazdağları ile ilgili gazetelerde çıkan görüşleri de var. Bunları dosya haline getirdik. Bu dosyayı İl Genel Meclis Başkanlığı’na sunuyorum. Üstüne de diğer alınacak raporu eklersek faydalı bir iş yapacağımıza inanıyorum.”
 
Raporlar çoğaltılıp grup başkan vekillerine verilecek
Bilgilendirmenin ardından CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hilmi Baydar, Kazdağları’nda yaşanan altın arama çalışmaları hakkında bilimsel raporların yer aldığı dosyayı, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin’e takdim etti. İl Genel Meclis üyeleri de söz konusu dosyadaki raporlardan kendilerine de verilmesini talep etti. Bunun üzerine raporların, İl Genel Meclisi Grup Başkan vekillerine çoğaltılarak dağıtılacağı bildirildi.
Paylaş