“Lütfen dairemize çekinerek gelmeyin”

Defterdar Mustafa Işık, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında kentte görev yapan gazetecilerle tanıştı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Defterdar Işık, Çanakkale Defterdarlığı`nın çalışmalarıyla ilgili bilgiler verirken, mükellefleri de belge düzenine uyması için uyarılarda bulundu. Çanakkale Defterdarlığı`nda görevli olan personelin mükelleflere her zaman tatlı dil, güler yüzle yaklaşacağını belirten Işık; “Mükelleflerimiz lütfen dairemize çekinerek gelmesinler. Evlerine nasıl rahatlıkla giriyorlarsa vergi idaremize ve diğer birimlerimize rahatlıkla gireceklerdir. Buna söz veriyorum. Bu böyle olacaktır. İş sahibi olan her vatandaşımız, Çanakkale Defterdar-lığı`nda işlerini rahatlıkla ve sürüncemede bırakılmadan göreceklerdir” dedi.

950
Çanakkale Defterdarlığı`nın çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına detaylı bilgiler veren Defterdar Mustafa Işık, defterdarlığın Temmuz 2013 ayı itibariyle tüm bütçe gelirleri tahakkukunun 815 milyon 144 bin lira olduğunu söyledi. Işık; “Bunun tahsil edilen kısmı 498 milyon 188 bin liradır. Giderlerimiz ise, 566 milyon 551 bin liradır. Tahsilat oranımız yani tahakkük eden verginin toplanma oranı 61. Şu anda %61`ini almışız. Gelirin gideri karşılama oranı %87 civarında. İnşallah iyi bir çalışmayla bunu başa baş getirmeye çalışacağız. Net vergi gelirlerinin toplamı ise, 566 milyon liradır. Tahsilatı da 439 milyon liradır. Bunun oranı ise %60 civarındadır. Stok borç miktarımız var. Yani öteden beri ödenmemiş ve tahsil edilememiş vergi alacaklarımız var. Bunun da miktarı 316 milyon liradır” dedi.
 
“İl genelinde 35 bin 468 mükellef var”
İl genelinde 35 bin 468 mükellefin olduğunu ifade eden Işık; “Gelir vergisi mükkellef sayısı 32 bin 217`dir. Gerçek usülde gelir vergisi mükellefimiz 22 bin 990, basit usülde gelir vergisi mükellefimizin sayısı da 9 bin 227`dir. Genel toplam yani vergi dairemize vergi tahhakkuk ettirmek amacıyla gelen gidenlerin toplam mükkellef sayısı 483 bin civarındadır. Yani 500 bine yakın bir mükkellef yoğunluğuyla il ve ilçe olarak çalışıyoruz” diye konuştu.
 
6 bin mükkellef denetlendi
Ocak ayından bu yana 6 bin 430 mükellefin denetime tabii tutulduğunu da kaydeden Defterdar Işık, defterdarlık olarak mükelleflerin, mükellifiyet görevlerini kanuna uygun bir şekilde yerine getirmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Ceza yazma gibi bir amaçlarının olmadığını da vurgulayan Işık; “Denetimlerde 112 milyon TL civarında ceza kesilmiştir. Her denetlenen mükellefimize ceza yazma diye bir şeyimiz yok. Bizim temel amacımız, mükelleflerimizin eğitilmesi ve uyarılmasıdır. Mükellifiyet görevlerini kanuna uygun bir şekilde yerine getirmelerinin temini bizim esas amacımızdır. Yoksa ceza yazma amacımız yoktur. Mükelleflerimiz gelirini giderini düzgün yapsın. Düzgün yaparsa ne olur? Hem vergi kayıt ve kaçağı azalır hem de ticaret yapanlar kendi hesaplarını en iyi şekilde bilirler. Mükelleflerimizin özelikle bilgi işleme geçmesini istiyoruz” dedi.
 
 
 
“Hedefi aşmış durumdayız”
Çanakkale Defterdarlığı olarak, Maliye Bakanlığı`nın belirlediği hedefin üzerinde olduklarını kaydeden Işık şu şekilde konuştu: “Maliye Bakanlığı ilk 6 ayda şu kadar vergi toplamak zorundasınız diye hedef belirliyor. Çanakkale Defterdarlığı olarak bu hedefi şu anda aşmış durumdayız. Verilerimize göre %104 olarak gözüküyor. İnşallah bunu devam ettireceğiz. 2. ayda 6 aylık hedefimizi yakalamış olacağız. Stok borçlarımızı da eriterek iyi bir sezon geçirmeyi umuyoruz. Hem mükelleflerimizin lehine olan hem de idaremizin lehine olan bir ortam yaratmaya çalışacağız.”
 
“Kayıp ve kaçağı asgari seviyeye indirmeyi amaçlıyoruz”
“Vergi denetiminin, vergi kayıp ve kaçağın asgari seviyeye indirilmesini amaçlıyoruz” diyen Defterdar Mustafa Işık; “Kesinlikle bunu sağlayacağız. Çünkü; güzel bir il, güzel bir üniversite, bölünmüş yolların devamını, Çanakkale`ye boğaz köprüsünü istiyorsak bunların bir maliyeti vardır. Bu maliyete katkının olması da tabiidir. Bunların bütçe kaynaklarından yapıldığı da göz alınarak verginin ne kadar önemli olduğunu ve vergi olgusunun ne kadar önem arz ettiğinin bir defa daha hatırlanması yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Denetimleri eksik etmeyeceğiz. Gerek yol denetimi gerekse vergi kayıp ve kaçağını önleyici tedbiri alacak denetimleri mutlaka yapacağız. Çünkü, Maliye Bakanlığı 2013 yılını kayıt dışılıkla mücadele yılı olarak ilan etti. Bu çerçevede bunları yapmamız gerekiyor. Yeni geldiğim için değil, bunlar zaten bizim asli görevimizdir” dedi.
 
“Mükelleflerimizi tedirgin etmek istemiyoruz”
“Bunları söylerken mükelleflerimizi tedirgin etmek istemiyoruz” diyen Işık; “Denetimden kastımız, mükkelleflerimizin mükellefiyet görevlerini bir hakkın yerini getirmesini temin etmektir. Yoksa, denetimleri sıklaştıracağız ve denetimleri çok önemsiyoruz dememin amacı, mükelleflerimizi tedirgin etmek değil, mükelleflerimizin ticaretini daha düzgün bir halde yürütmelerini temin etmektir. Mükelleflerimizi `Ben seni yakaladım. Al sana ceza` diye bir cezalandırma amacımız yok, onları hem eğiteceğiz hem de mükellefiyet görevlerini yerine getirmelerini temin edeceğiz. Kayıt dışılıkta ısrarcı olanlara da gerekli cezaları da yazacağız. Yani söyledik olmadı, bir daha söyledik olmadı, üçüncüsünde de artık yapacak bir şeyimiz kalmayacaktır” şeklinde konuştu.
 
“Mükelleflerimizin dürüstlüğüne güveniyorum”
Belge düzenine uymalarını talep ettiği mükelleflerin dürüstlüğüne de güvendiğinin altını çizen Defterdar Işık; “Bu yıl fişi fatura veya belge vermemenin cezası yaklaşık 180 liradır. Her bir mükellefimiz belge vermemekten dolayı ceza ile karşı karşıya kalıyor. Ülkemizin iyi bir yere gelmesi, global ekonomik krizlerin ülkemizi vurmaması için her alışverişlerde ticarete konu olan satışlarımızda veya mal alışlarımızda mutlaka belge düzenine uymalarını istiyorum. Belge düzenine çok önem veriyoruz. Bu nedenle belge ile alınacak ve satışlarda belgeli yapılacak. Buna uymayanlar hakkında vergi usül kanunlarıyla ilgili bölümlerini tatbik etmekten de çekinmeyeceğiz. Tüm mükelleflerimizin dürüstlüğüne güveniyorum ve inanıyorum. Belki hatalı işlem yapıyorlardır. Hatalarında ısrar etmemelerini istiyorum. Mükelleflerimizle beraber olacağımız önümüzdeki yıllarda hem vergi idaremizin etkinliği ve verimliliği açısından hem de onların ticaretlerinin akıcılığı ve seyyaleti açısından güzel yıllar geçiririz ve güzel ilişkilerimiz olur. Mükelleflerimizden belge düzenine uymalarını talep ediyoruz. Sosyal güvenlik Bakanlığı ile paralel çalışıyoruz. Mükelleflerimiz, yanlarında çalıştırdıkları şahısları hem Sosyal Güvenlik Kurumu`na hem de vergi dairemize bildirsinler. Çünkü, cezaları çok ağır. SGK, geriye giderek altından kalkılamayacak cezalar yazıyor. Bu nedenle yanında çalıştırdıkları şahısları bildirsinler” ifadelerini kullandı.
 
“Ülkemizi sevelim ve yüceltelim”
Türkiye`nin kıymetini bilerek her zaman çok çalışacaklarını belirten Işık; “Bu ülke hepimizin. Suriye`den kaçanlar Türkiye`ye geliyor. Afganistan`dan kaçanlar Türkiye`ye geliyor. Geçmişte Bulgaristan`dan kaçan soydaşlarımız bize geldi. Ve biz bunları kucaklıyoruz. Biliyorsunuz, Suriyelileri yediriyoruz içiriyoruz ve barındırıyoruz. Bütçeden masraf yapıyoruz. Ülkemizi sevelim ve yüceltelim. Çok çalışalım. Başka Türkiye yok. Biz nereye gideceğiz onun hesabını yapalım. Bizim gideceğimiz bir yer yok. Onun için ülkemizin kıymetini bileceğiz ve çok çalışacağız” dedi.
 
“Mükelleflerimize güler yüzlü olacağız”
Çanakkale Defterdarlığı olarak mükellefleri tatlı dil ve güler yüzle karşılayacaklarını vurgulayan Defterdar Mustafa Işık, mükelleflerin de defterdarlığa çekinerek gelmemesi gerektiğini söyledi. Işık; “Mükelleflerimize her zaman tatlı dil ve güler yüzlü olacağız. Geldiklerinde hoş karşılanacaklar. Lütfen dairemize çekinerek gelmesinler. Evlerine nasıl rahatlıkla giriyorlarsa vergi idaremize ve diğer birimlerimize rahatlıkla gireceklerdir. Buna söz veriyorum. Bu böyle olacaktır. İş sahibi olan her vatandaşımız, Çanakkale Defterdarlığı`nda işlerini rahatlıkla ve sürüncemede bırakılmadan göreceklerdir.” şeklinde konuştu.
 
“2B`lere konu olan taşınmaz sayısı 2 bin 218`dir”
Satışa çıkan 2B kamu arazileriyle ilgili de bilgiler veren Işık, 2B`lere konu olan taşınmaz sayısının 2 bin 218 olduğuna dikkat çekti. Bu arazilere vatandaşların yaptığı satın alma başvuru sayısının ise 2 bin 343 olarak açıklayan Işık şu şekilde konuştu; “Türkiye`nin %60`a yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında kamu arazileridir. Geçmişte devletle itilaflı olan mükelleflerimiz vardı. Bunlar 2B diye tabir edilen orman arazileri. Ormandan orman vazfını kaybetmiş ve boş arazilerdi. Bu itilafları çözmek için 2B arazilerinin satışıyla ilgili kanun çıktı. Devlet vatandaşıyla olan gayri menkül itilaflarını sona erdirmek için bunu çıkardı. Bu çerçevede 2B`lere konu olan taşınmaz sayısı 2 bin 218`dir. Bunun yüzölçümü de 13 milyon 477 bin. Kullanıcı sayısı 3 bin 226. Satın alma başvurusu 2 bin 343. Satışı yapılanlar bin 365. Bu işlemler ve satışlar halen devam etmektedir. Vatandaşların başvuruları dğerlendirilmektedir.”
 
“Yazışmaları hızlı bir şekilde sonuçlandırma yolunu deneyeceğim”
Çeşitli konularda kurumlar arası yapılan yazışmaları hızlı bir şekilde sonuçlandırma yolunu deneyeceğini kaydeden Işık; “Çeşitli konularda kurumlarla yapılan yazışmaları en hızlı bir şekilde sonuca ulaşması için gayret göstereceğim. Bu işlemler çok uzun sürüyor. Mümkün olduğu sürece bu işlemlerin bir kısmını elden takip etme yolunu seçeceğim. Yani hızlandırma anlamında çalışmalarımız bu yönde olacak. Vatandaşlarımızın `Maliyeye dilekçe verdim iki sene geçti hale bir netice alamadım` gibi sızlanmaları önlemek istiyorum. Birbirimizle olan yazışmaları hızlı bir şekilde sonuçlandırma yolunu deneyeceğim. İnşallah başarırız. Gerçek amacımız vatandaşımıza hizmet etmektir. Vatandaşa en iyi nasıl hizmet edilecekse öyle hizmet etmeyi amaçlıyorum. Ekibimi de ona göre dizayn edeceğim” dedi.
Paylaş