“Lösemi hastalarına acıyarak bakmamalıyız”

Çanakkale 5.Üniversitelerarası Fotoğraf Festivali`nde sergi açan Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi öğrencisi Ceren Kalecik 4 yaşındaki lösemi hastası bir çocuğun yaşamından kesitleri aktardığı sergisi ile büyük ilgi uyandırdı.

1620
Kalecik bir fotoğraf sanatçısı olarak rastgele veya şans eseri fotoğraf kareleri üzerine çalışmak yerine, bir lösemi hastasının yaşadığı süreci ele alarak, günlerce rolüne hazırlanan bir aktör gibi serginin kahramanı Eylül`ü yakından tanımak için her gün hastaneye ziyarete giderek, onunla vakit geçirmiş bir fotoğrafçı. Amacının lösemi hastalarına toplumsal acı eksenli bakışı değiştirmek olduğunu belirten Kalecik: “Lösemi hastalarına acıyarak bakmamalıyız.Onlar hayat dolu, enerjik ve canlı çocuklar” dedi.
 
 
İstanbul`da yaşayan ve halen Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi`ne devam eden Kalecik :“ Yola çıkışım, öncelikli aslında toplumda lösemi hastalarının bakış açısını eleştirmekti. Herkes genelde bu hastaların yaşadıklarını acındırarak anlatıyordu. 4 yaşında ÇOMÜ Tıp Fakültesi`nde yatan bir hastanın, Eylül`ün ailesiyle tanıştım. 7 ay süren bir çalışma sonucunda 50 gün hastanede tedavi gören bu çocuğu ziyaret ettim. Onunla iletişim kurdum, onun dünyasına girdim. Birlikte oyunlar oynadık. O süreci an an fotoğrafladım” dedi.
 
 
Lösemi hastalarının ilaçlarını tedarik etmekte zorlandığını ve bu konuya da dikkat çekmeyi istediğini belirten Kalecik lösemi hastalarının zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Eylül`ün ailesinin de çok anlayışlı ve pozitif olduğunu ifade eden Kalecik: “Eylül fotoğrafları çekilirken bir şeyler olduğunu anladı, sergiden de haberi var, ama çok küçük olduğu için tam anlamıyla farkında değil” dedi.
 
Paylaş