havadurum

“Kurtuluş yok, tek başına”

Gezi Parkı`na destek eylemleri devam ediyor. Önceki gün Çanakkale iki farklı alanda etkinliğe tanık oldu. Bir grup, dayattıkları sloganlarının atılmaması üzerine alternatif bir eylem düzenlerken, diğer grup, ellerinde dövizleri, sloganları ile Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin de olduğu çok sayıda vatandaş ile yürüdü.

650
Taksim`de Gezi Parkı eylemleri ile başlayan ve Türkiye`nin her bölgesinde, neredeyse her ilinde yapılan gösteriler devam ediyor. Gezi Parkı`ndaki polis şiddetinin ardından ülke geneline hızla yayılan, halkın, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi talepleri ile politikleşen eylemlerde AKP iktidarı, iç ve dış politikaları ile eleştiriliyor. Gençliğin önderlik ettiği, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin destek verdiği, halk kitlelerinin eylemlere katıldığı, evlerinden alkışları, düdük sesleri ve tencere-tava sesleri ile güçlendirdiği gösteriler hız kesmiyor. "Kırmızılı kadın", "Siyahlı kadın" "Red-Hack" ve "Duran adam" gibi sembollerini yaratan eylemlerin, önümüzdeki süreçte de devam edeceği tahmin ediliyor.
 
"Birleşirsek kazanırız"
Çanakkale`de de eylemler ara vermeden devam ediyor. Çanakkale`de çeşitli güzergahlarda yürüyüş, yol kapatma ve gemi seferlerinin engellenmesi, zaman zaman ise serbest kürsü olarak çeşitlendirilen eylemler ile Gezi Parkı`na destek verilerek, halkın talepleri de aktarılmış oluyor. Son birkaç gündür, çeşitli sloganların atılması yönündeki taleplerinde ısrarcı olan bir grup ise, taleplerinin karşılık görmemesi üzerine alternatif bir eylem yapmayı tercih etti. Önceki gün Truva Atı önünde bir araya gelen grup, durma eylemi de yaptı. Eylemlere ilk gününden itibaren ara vermeden katılan vatandaşlar ise yürüyüş esnasında, Truva Atı önünden geçerken, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganı attılar. Geçiş sırasında yapılan konuşmada Türkiye genelinde insanların siyasi görüş, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bir araya gelerek AKP`ye karşı birleşebilmenin en güzel örneği yaşandığı vurgulandı. Yapılan konuşmada, "Birbirimizi ötekileştirmeden, ayrışmadan, ayrılmadan, birbirimizi siyasi ve ideolojik olarak sorgulamadan, taleplerimizle Taksim`e destek vermeliyiz" dendi.
 
CHP tam kadro İskele Meydanı`ndaydı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iki farklı yerde düzenlenen eylemlerde İskele Meydanı`ndaki toplanmaya katılmayı tercih etti. Eylem öncesi CHP`nin nasıl bir tavır alacağı merak ediliyordu. CHP`nin "Birleşiyoruz" başlığı ile düzenlenen eyleme katılması, "Ayrışarak değil, birleşerek kazanırız" mesajı olarak algılandı.
 
Amerikalı öğrencilerden de destek
Golf Aile Çay Bahçesi`ne kadar yapılan yürüyüş sırasında Amerika`da okuyan ve bir öğrenci programı kapsamında Çanakkale`de bulunan yabancı öğrenciler de eyleme katılarak destek verdi. Yabancı öğrenciler, sempatik tavırları ile eylemin bir anda ilgi odağı oldular.
 
"Gözaltılar serbest bırakılsın"
Eylem sırasında Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyesi bir kişi, önceki gün arkadaşının gözaltına alındığını hatırlatarak serbest bırakılmasını istedi. "Sosyalist kimliği ile bu harekete destek veren arkadaşımız gözaltına alınmıştır" diyen SGD üyesi genç, "İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 50`nin üzerinde gözaltına alınan arkadaşlarımız da serbest bırakılmalıdır" dedi.
Paylaş