havadurum

“Kürde düşman, kadına düşman, bilime düşman Erdoğan”

Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Örgütü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi.

464
Türkiye genelinde tepkilerin odağı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Örgütü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
“Başbakan Erdoğan “Kürtaj cinayettir” buyurmuş, ardından da hızını alamayarak “Kürtaj Uludere’dir” riyakarlığı ile kadınların karşısına çıkmıştır. Erdoğan, aslına rücu eden anlayışın dile gelmesi olan bu cümlelerle kadınların mücadele ederek kazandığı kendi bedenleri üzerinde karar verme hakkının önemli gösterenlerinden biri olan kürtaj hakkının gaspına yönelik AKP hükümetinin atacağı adımların sinyallerini vermiştir.
 
İktidara geldikleri ilk günden beri kadınları sıkıştırdıkları cenderenin kuvvet kazanması için yürüttükleri politikaların çocuk yaşta evliliklerin meşruiyet kazanması, tecavüzlerin olağanlaşması ve cezasız bırakılması, hak arayan kadınların sindirilmesi, kadınların giderek daha ucuz ve güvencesiz emek olarak en ağır sömürü koşullarına mahkum edilmeleri anlamına geldiği aşikar. Ancak faşist diktatörlükler döneminde tek adamların yapacağı açıklamalarla, “ırkın geleceğini garantiye alma” söylemlerine benzer şekilde, kadınların bedenleri üzerinde devlet eliyle kurulan tahakküm, bu denli pervasızca dile getirilebilir. Bu cümleler, AKP iktidarının “ileri demokrasisi”nde kadınlara biçtiği yeri de özetlemektedir. 5 çocuk doğurun, devletin elini çektiği hizmetlerin açıklarını kapatın, hem kendiniz hem doğurduklarınız ucuz emek olarak piyasalarımızda yerinizi alın, bu zamana kadar elde ettiğiniz haklarınızı tırpanlamama ses çıkarmayın! Kürtaj hakkına ilişkin açıklamalarını bir özrü bile çok gördükleri, faillerin açığa çıkarılmasını engelledikleri “Uludere Katliamı”nı dillendirerek gerçekleştirmesi ise cürette hudut tanımadığını göstermiştir.
 
Bu açıklamayla Erdoğan’ın “siz doğurun, biz nasılsa öldürüyoruz”u da itiraf ettiği, bu itirafın Kürt Sorunu’nun çözümsüzlüğünü katil rolüyle devam ettiren AKP iktidarının çürümüş politikalarının kadınlar açısından nerelere uzanacağının da işareti olduğunu bir kez daha gördük. Başbakan Erdoğan’ı öncelikle saygıya, arkasından da izana davet ediyoruz. “Haddini daha fazla aşma” diyoruz. Başbakan Erdoğan “üç çocuk doğurun”la ifadesini bulan, “kadın mıdır kız mıdır bilemem” diyerek pervasızlaşan, “kürtaj cinayettir” lafıyla doruğa çıkardığı kadın düşmanlığından bir an önce vazgeçmelidir. Bilimsel olarak hiçbir tutarlılık ihtiyacı taşımadan, kendi politik ve ekonomik amaçları için hurafeleri kaynak alarak ortaya attığı cümleler kadının, bilimin ve insan haklarının hiçe sayıldığı bir dayatmaya dönüşüyor.
 
Kadınlar kendi bedenleri hakkında karar vermelerinin önünü açan mücadelelerinde 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız bugünlerde geri adım atmayı kabul etmeyecekleri denli çok bedel ödemiştir. AKP’nin bedenlerine, emeklerine ve kimliklerine yönelik saldırıları karşısında kadınlar “artık yeter” deme gücüne de, birliktelik ve dayanışmaya da sahiptirler.”
Paylaş