“Köyümüz onurumuzdur”

Kazdağı etiklerinde bulunan Edremit`in Zeytinli beldesi Mehmetalan köylüleri, yapılmak istenen Zeytinli Barajı`na karşı direniyor. Önce fizibilite çalışması yapmak için gelen DSİ görevlilerine izin vermeyen köylüler, önceki gün basın açıklaması yaparak, köylerine sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Kepçelerin karşısına oturan köylüler, “Sonuna kadar direneceğiz” diyerek ne kadar kararlı olduklarını gösterdiler.

876
 
 
Tahtacı Türkmen kültürünün yaşatıldığı, günümüzde kalan son örneklerden biri olan “Kültür Mirası” köylerinin kamulaştırılarak taşınmak suretiyle yok olmasına karşı direnen Mehmetalan Köylüleri, sadece köyleri için değil, aynı zamanda “Milli Park” sınırlarındaki eşsiz biyolojik ekosistemin yok olmasına karşı da direniyor. Köylülerin tüm karşı çıkışlarına ve eylemlerine rağmen, ısrarla yapılması planlanan Zeytinli Barajı, tepki çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılması planlanan Zeytinli Barajı’nın fizibilite çalışmaları kapsamında toprak numunesi almak için gelen Devlet Su İşleri (DSİ) görevlilerine köylüler izin vermedi. Mehmetalan köyü sakinleri, Kaşıkçı Deresi ve Kirişlik Vadisi`nden numune toprak almak için kepçe ve jandarmalarla birlikte gelen DSİ ekibine tepki gösterirken, iş makinesinin önünde oturarak çalışmalarına izin vermeyen köylüler adına konuşan Mehmetalan Muhtarı Metin Aktaş, önceki gün yapılan eylemde de bir konuşma yaptı. “Dereler özgür aksın, baraja hayır” yazılı pankart önünde bir araya gelen çok sayıda köylünün katıldığı eylemde konuşan Muhtar Aktaş, "Ben mücadele etmezsem ileride torunlarımın yüzüne bakamam" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
 
 
“Köyümüz vicdanımızdır”
Köylüler adına konuşan Selvi Koç ise, “Mehmetalan Köyü Kirişlik vadisine yapılması planlanan bir baraj projesi bulunmaktadır. Yapılması planlanan bu barajın, büyük bir tehdit oluşturduğundan hareketle, bu zamana kadar ne kadar uğraşsak da hiçbir resmi kurumdan baraj ile ilgili bilgi edinemedik” dedi. “Buraya zemin çalışması için gelen mühendislerle yaptığımız görüşmelerde bize zararı olmayacağı, hatta faydası olacağı gibi komik bilgiler verilmiştir” diyen Koç, “Fakat haritalara baktığımızda, bize hiçbir faydası olmayacağı gibi köyümüzün baraj sahası içinde bulunduğundan, yerinden kaldırılması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığımız için son derece kaygı duymaktayız. Köyümüzün kaldırılacak ihtimali nedeni ile insanlarımız huzursuz ve son derece endişelidir. 200 yıldır burada, huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamını devam ettiren biz Mehmetalan köylüleri ne olursa olsun, asla ama asla köyümüzü terk etmeyeceğiz. Bu köy, bizlerin dedeleri, neneleri, babaları tarafından, sırtlarında su bidonları taşıyarak bu hale gelmiştir. Bin bir çilelerle kazanılan bu yerlere sahip çıkmak bizim onurumuz ve vicdanımızdır. Atalarımızdan bizlere bırakılan bu güzel köyümüzü, bağımızı ve tarlalarımızı çocuklarımıza bırakmak en büyük arzumuzdur” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
Paylaş