Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, misafir odaların temsilcilerine “hoşgeldiniz” diyerek, “Anadolu’nun kalbinden Avrupa kapısına uzanan bir koridor olma rezervi taşıyan bu dört kentin, özellikle Çanakkale Köprüsü ile birlikte çok daha yakın çalışıp birlikte büyümeye başlayacağına inanıyorum” diye konuştu. Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu çalışmalar hakkında Meclis’i bilgilendirmek üzere bir konuşma yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, geçen yıl 105 Çanakkale gencine eğitim imkanı sağlayan ÇTSO İş Merkezi’nin kiracıları ile birlikte kurumsal kimlik kazandığını belirterek; “Kira sözleşmelerinde de yer aldığı gibi, ödedikleri kiralardan sağlanan gelirlerin yeme-içme-gezmelere değil Yönetim ve Meclis kararlarımız ile ila-nihaye ihtiyacı olan Çanakkaleli öğrencilerimize burs olarak verileceğinin de huzuru ile tüm sorumluluklarını vaktinde yerine getiriyorlar. İnanıyorum ki, tüm ÇTSO İş Merkezi Ailesi ve tüm üyelerimiz; yıllar öncesinde bu arsamız boş dururken İzmir yolu üzerinde aylık 10.000 dolara Oda’ya arazi kiralamak isteyenleri unutmadan bu kararımızın sonuna kadar takipçisi ve korumacısı olacaktır” diye konuştu.
ÇTSO Meclis toplantısına misafir olarak katılan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Özden, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Kerem Kırımlı, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hakan Özdamar, Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı ve Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Ramazan Bozkurt adına bir konuşma yapan Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın, varoluşun kenti Çanakkale’de bulunmaktan duyduğu heyecan ve mutluluğu dile getirerek, ÇTSO’ya teşekkürlerini iletti.
İlhami Aydın, ÇTSO’nun 100. Yıl etkinliklerine istinaden tüm odaların meclis veya yönetim kurulu toplantılarından birini ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapılması ve bir projenin müjdesinin burada verilmesi çağrısını memnuniyetle aldıklarını ve bundan dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, “Bu anlamlı etkinlikte bölgesel bir gündeme odaklanmanın faydalı olacağını hep birlikte düşünüyoruz” diye konuştu.
İlhami Aydın, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklamalarından Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün 2015 yılında yap-işlet modeli ile ihaleye çıkartılacağı müjdesini aldıklarını belirterek, “Bu proje ile ülkemiz Asya ile Avrupa arasında bir kez daha alternatif olarak bağlanacağı gibi Kütahya, Balıkesir, Çanakkale ve Trakya’da illerarası ticari ve ekonomik entegrasyonun başlamasına vesile olacağını ifade etti.
Okyay; “Büyük bir güç oluşturma kapasitemiz var”
ÇTSO Kasım ayı Meclis toplantısının açılış konuşmasına, Ermenek’teki maden kazasında hayatını kaybeden işçilere rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı dileyerek başlayan Meclis Başkanı Osman Okyay sözlerini şöyle sürdürdü: “Madencilik, iş güvenliği riskinin en yüksek olduğu sektörlerden biri. Bu işe giren girişimcilerin maksimum duyarlılıkla çalışması, kamunun da bu konuda ihmale sıfır tolerans göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Umarım Ermenek, madenlerde yaşadığımız son büyük iş kazası olarak tarihteki yerini alır. Bugün aramızda Balıkesir, Bandırma, Erdek, Kütahya, Tavşanlı ve Tekirdağ’ın değerli oda ve borsa başkanları var. Bu değerli katılım için sevgili başkanlara teşekkür ediyor, Meclisimize hoş geldiniz diyorum. Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu URAK’ın yaptığı son “illerarası rekabetçilik endeksi” sıralamasında Tekirdağ 7’nci, Balıkesir 23’üncü, Çanakkale 33’üncü Kütahya 45’inci sırada yer alıyor. Bu sıralamaların, kentlerimizin taşıdığı potansiyeli yansıtmadığı çok açık. Oysa bir araya geldiğimizde büyük bir güç oluşturma kapasitemiz var. Anadolu’nun kalbinden Avrupa kapısına uzanan bir koridor olma rezervi taşıyan bu dört kentin, özellikle Çanakkale Köprüsü ile birlikte çok daha yakın çalışıp birlikte büyümeye başlayacağına inanıyorum.”
“Küresel ekonomideki toparlanma ivme kaybetti”
Osman Okyay, konuşmasında, zor bir yıl olacağı başından belli olan 2014’ün sonuna gelinirken küresel ekonomideki toparlanmanın ivme kaybettiğinin göründüğünü, Küresel talebin zayıf seyrinin dünya ekonomisini potansiyel büyümesinden daha aşağı bir seviyeye çektiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Hem gelişmiş ekonomilerin, hem gelişmekte olan ekonomilerin performansının ülke ülke belirgin şekilde ayrıştığı bir süreç yaşıyoruz. Amerika bu dönemde diğer gelişmiş ekonomilerden pozitif ayrışan ülkelerden biri. Buna karşılık yanı başımızdaki Euro Bölgesi, giderek düşen performansıyla sadece Türkiye için değil, tüm dünya ekonomisi için kırılganlık kaynağı olmaya devam ediyor. Nitekim, Kasım ayı ortasında Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılan G-20 Liderler Zirvesi öncesi OECD tarafından yayınlanan G-20 Öncesi Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı, ülkelerin ayrıştığı ve aşağı yönlü risklerin arttığı teyit edildi. FED’in izleyeceği para politikasının gelişmekte olan ülke ekonomilerine doğru sermaye akışında yaratabileceği dalgalanma ve Avro bölgesindeki durgunluk riski, iki önemli belirleyici olarak varlığını koruyor. Nitekim Avrupa Komisyonu, yayınladığı Sonbahar 2014 Tahminleri Raporunda, Avro Bölgesi büyüme tahminini 2014 yılı için yüzde 1’den yüzde 0,4’e, 2015 yılı büyüme tahminini ise yüzde 1,5’ten yüzde 0,9’a çekti. Öte yandan Çin, yılın üçüncü çeyreğinde, küresel krizden bu yana en düşük performansı olan yüzde 7.3’lük bir büyüme gösterdi. Aynı dönemde Japonya ekonomisi yüzde 1.6 daraldı. Rusya’nın, düşen petrol gelirleri ve ülkeden çıkan sermaye nedeniyle Ruble’nin değer kaybını önlemek için faiz artırması ve kurda dalgalanma koridorundan vazgeçip serbest kur sistemine geçmesi, bizi etkilemesi olası diğer gelişme oldu.”
“100. yıl çalışmaları her kesimden bilgi almalı”
Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı`nın hızla yaklaşmakta olduğunu belirten Osman Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece Çanakkale için değil, bütün bu bölge ve Türkiye için çok değerli bir tanıtım fırsatı olan 100. Yılı dolu dolu değerlendirmemiz lazım. Avustralyalı aktör ve yönetmen Russel Crowe’un çektiği Water Diviner filmi ülkemizde Son Umut adıyla Aralık ayı sonunda gösterime girecek. Bu filmle birlikte Çanakkale’ye ilginin yoğunlaşacağını ve kentimizin daha fazla gündem olmaya başlayacağını düşünüyorum. Biz de Kale Grubu olarak Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı anısına bir belgesel çalışması yapıyoruz. Valiliğimiz liderliğinde yürütülen 100. Yıl çalışmalarının, her kesimden katkı alarak hızlandırılması, kentimizin menfaatinedir.”
Engin; “Su perdesinde çalışmalar hızla sürüyor”
Meclis Başkanı Osman Okyay`ın ardından kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, sözlerine misafir oda başkanlarına teşekkür ederek başladı ve “Sağ olsunlar, 2015 yılının heyecanını kendi memleketlerinde bugünden coşkuyla hissederek ön görüşme yapmak üzere koşa koşa geldiler. Umarız, bu coşkuları ile kendilerini ilimizde yatırımcı olarak da görür, ortak çalışma imkanı buluruz” dedi. Engin sözlerine şöyle devam etti: “Geçen ayki toplantımızdan bir hafta sonra 29 Ekim’de Games of Troy Projemizin tanıtımını gerçekleştirdik. 2015 yılında uluslararası yarışmacıların katılımları ile Games of Troy’u tüm dünya tanıyacak. “Anadolu’nun Anahtarı Çanakkale” Projemiz kapsamında Çanakkale Boğazımızda Kordon boyunda müzikli su dansları ve film gösterimlerinin yapılacağı Su Perdemizde çalışmalar hızla devam ediyor, kazı ve karadaki elektrik çekme işleri tamamlandı, yüzer duba tamamlanmak üzere” dedi.
Ezine Gıda İhtisas OSB ile Çan Dr. İbrahim Bodur Karma OSB dosyalarının hazırlanarak Çanakkale Valiliğine sunulduğunu söyleyen Bülend Engin; “OSB konusunda üzerimize düşen kısmı Odamızca yerine getirilecektir. Geçen yıl 105 Çanakkale gencine eğitim imkanı sağlayan ÇTSO İş Merkezimiz kiracılarımız ile birlikte kurumsal kimlik kazandı. Bu vesile ile tüm kiracılarımıza da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Kira sözleşmelerinde de yer aldığı gibi, ödedikleri kiralardan sağlanan gelirlerin yeme-içme -gezmelere değil Yönetim ve Meclis kararlarımız ile ila-nihaye ihtiyacı olan Çanakkaleli öğrencilerimize burs olarak verileceğinin de huzuru ile tüm sorumluluklarını vaktinde yerine getiriyorlar. İnanıyorum ki, tüm ÇTSO İş Merkezi Ailesi ve tüm üyelerimiz; yıllar öncesinde bu arsamız boş dururken İzmir yolu üzerinde aylık 10.000 dolara Oda’ya arazi kiralamak isteyenleri unutmadan bu kararımızın sonuna kadar takipçisi ve korumacısı olacaktır. Eylül ayı Meclis toplantımızın konuğu THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu’nun müjdeyi bu salonda vermesi ile birlikte Çanakkale-İstanbul uçak seferleri 21 Kasım’da başladı. Çanakkale olarak hep birlikte seferlerin devamlılığı için bizler de üzerimize düşeni yapacağız” dedi.
“Piri Reis Müzesi ÇTSO Kongre Fuar Merkezi`nde”
Bülend Engin konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Çanakkale toprakları tarihin kahramanlıklarına tanıklık etti. Bu tanıklık bize, Çanakkale ruhunu ve yurtseverlik ülküsünü miras bıraktı. Çanakkale topraklarının tarihinden bize kalan çok önemli bir miras daha var: Muhiddin Piri’nin mirası. Gelibolu’da doğan, dünyanın bilinmeyenlerini 500 yıl önce Kilitbahir kalesinde bir yağ kandili ışığında ceylan derisi üzerine işleyen Gelibolulu Piri Reis’in mirası. Akdeniz’i Türk gölü yapan, ufkunu dünyanın uçsuz bucaksız denizlerine açan o büyük denizcilerin mirası. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak Çanakkale Valiliğine devredilen Piri Reis ve Haritaları Sergisi malzemelerinden oluşan interaktif müze; Piri Reis’in 500 yıl önce bize miras bıraktığı değerlerini sonsuza kadar yaşatmak için Sayın Valimizin takdirleri ile artık ÇTSO Kongre Fuar Merkezimizde. Devrinin en büyük denizcisi artık bizimle nefes alacak. Bizler de ticaret ve sanayimizin ufkunu, Gelibolulu Piri Reis’in dünya ticaretine açılan yollarından yürüyerek genişleteceğiz. 500 yıl önce çizilen sadece bir dünya haritası değildir. Çizilen dünya ticaret yollarının, ticarette uzakları yakın etmenin haritasıdır. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri olarak bu değerli mirasa sahip çıkmak onuru hepimizindir.”
Konuşmaların ardından, Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin tarafından misafir oda başkanları Tekirdağ TSO Meclis Başkanı Mustafa Özden, Balıkesir TO Meclis Başkanı Mustafa Kerem Kırımlı, Balıkesir SO Başkanı Hakan Özdamar, Bandırma TO Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Erdek TO Meclis Başkanı Haluk Can Turan, Erdek TO Başkanı Özlem Sarı ve Tavşanlı TSO Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın ile Yardımcısı Ramazan Bozkurt’a plaket verildi ve bir kez daha işbirliğini geliştirme çağrısı yapıldı.
Daha sonra Meclis toplantısına gündem maddeleri doğrultusunda devam edildi ve Çanakkale-İstanbul uçak seferleri ile ilgili 5 uçak personelinden birinin konaklama giderlerinin ÇTSO tarafından karşılanması önerisi Meclis tarafından kabul edildi.