“Köle değil, hemşireyiz”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ( SES ) Çanakkale şubesi, Ebeler ve Hemşireler Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi ve sağlık sisteminin bu dönüşüme paralel olarak yapılandırılması nedeniyle hemşirelerin önemli sorunlar yaşadıklarını belirtti. SES Çanakkale Şubesi`nden yapılan açıklamada; “Bugün, ebe ve hemşireler, hastanelerin ve diğer tüm sağlık kurumlarının temel direkleri olmalarına rağmen, karar alma süreçleri ve ekonomik haklar bakımından ikincil konuma itilmişlerdir” diye belirtildi.

514
SES Çanakkale Şubesi, Ebeler ve Hemşireler Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak, hemşirelerin karşılaştıkları sorunlar ve taleplerini belirtti. Yapılan açıklamada, ebe ve hemşireler, hastanelerin ve diğer tüm sağlık kurumlarının temel direkleri olmalarına rağmen, karar alma süreçleri ve ekonomik haklar bakımından ikincil konuma itildikleri belirtilerek; “ Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde ve sürekliliğinin sağlanmasında oldukça önemli bir yeri olan ebe ve hemşireler, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi ve sağlık sisteminin bu dönüşüme paralel olarak yapılandırılması nedeniyle önemli sorunlar yaşamaktadırlar. Sağlıkta dönüşüm programı ile yaygınlaştırılan güvencesizlik sonucunda aynı okulu bitiren, aynı işi yapan, aynı unvana sahip kişilerin farklı özlük ve mali haklara sahip olması kesinlikle kabul edilir bir durum değildir. Genel olarak pek çok bulaşıcı hastalık riskini aynı anda barındıran, şiddete uğrama ihtimalinin oldukça yüksek olduğu, fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak ve sağlığı ciddi olarak tehdit eden mekanlarda çalışıyoruz. Uzun saatler çalışmakta, angarya ve insani sınırın üstündeki nöbetlere rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Yaptığımız iş, ürettiğimiz hizmet karşısında bizlere verilen ücretler oldukça yetersizdir. Aldığımız tüm ücretin emeklilik maaşına yansıtılmasını istiyoruz” denildi.
 
“80 bin hemşire adayından, 5 bin hemşire alımı kabul edilemez”
Türkiye`de taşeron işçi sayısının giderek arttığı belirtilen açıklamada; “ 2014 sonu itibariyle Türkiye’de taşeron işçi sayısı 1 milyon 482 bin 690’dır. Hükümetin taşeronu durdurmak ya da taşeron sisteminden vazgeçmek gibi bir derdi yoktur aksine hekim ve öğretmenlerin de taşeron şirketlerden karşılanması için tasarılar hazırlanmıştır. Aynı işi yapan, aynı eğitimi alan hatta aynı okuldan mezun olan arkadaşlarımız, farklı statülerde ve giderek daha çok taşeron şirketler aracılığıyla güvencesiz çalışmaya zorlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Sağlık Bakanlığı`nın hemşire alımı için belirlediği rakamı da eleştiren SES Çanakkale Şubesi; “ Sağlık Bakanlığı bu yıl sadece 5 bin hemşire alacağını belirtmiştir. Hemşirelerin mevcut çalışma koşulları ve iş yükleri düşünüldüğünde bu rakam gerçek ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzaktır. Hemşirelik okullarında 80 bin civarında hemşirelik öğrencisi bulunurken, bakanlığın gerçekleştirmeyi planladığı hemşire görevlendirmelerinin sayısı kesinlikle kabul edilir değildir” dedi.
 
“Çalışma şartları sadece bizi değil, hastaları da olumsuz etkiliyor”
Yapılan açıklamada çalışma koşullarının sadece hemşirelerin sağlığını değil, hastaların sağlığını da olumsuz yönde etkilediği vurgulanırken; “ Uzun süreli çalışma, performans baskısı, aşırı iş yükü, zaman baskısı, zor ve gereksiz karmaşık görevler, tehlikeli çalışma ortamları, yetersiz dinlenme araları ve oldukça kötü iş koşulları hemşirelerin en önemli sorunları arasındadır. Hemşirelerin çalışma ve yaşam koşulları, toplum sağlığını doğrudan etkilemektedir. Çalıştığımız kurum ve birimlerin işçi sağlığı ve güvenliği prensipleri uyarınca düzenlenmesi, koşulların uluslar arası standartlara yükseltilmesi gerekmektedir” denildi.
 
“Sağlıktaki yıkım yasalarını örgütlü mücadelemizle ortadan kaldıracağız”
Hastayı müşteri, çalışanı köle yapan ‘sağlıkta dönüşüm programı’ durdurulması gerektiğini ifade eden Çanakkale SES Şubesi; “ Ebe ve hemşirelik `ağır ve tehlikeli işler` kapsamına alınmalıdır. Sağlık kuruluşlarında 7 gün 24 saat açık ücretsiz kreş açılmalıdır. Gece bir saatlik çalışma iki saat sayılmalıdır. Gece çalışma meslekte artan yıl oranına göre azaltılmalıdır. Tüm sağlık emekçilerine fiili hizmet süresiyle erken emeklilik hakkı verilmelidir. Doğum izinleri ücretli hale getirilmelidir. Haftalık çalışma saati 35 saatle sınırlandırılmalıdır. Ücretsiz servis konulmalı, sosyal haklar sağlanmalıdır. Vekil, 4/b, 4/c, taşeron çalışan tüm meslektaşlarımız kadroya alınmalıdır. Özel hastanelerde çalışan ebe ve hemşirelerin çalışma saatleri de 35 saatle sınırlandırılmalı ve etkili denetim yapılmalıdır. Performans sistemi kaldırılmalı, temel ücret insanca yaşayacak düzeye çıkarılmalıdır. Sağlıktaki yıkım yasalarını örgütlü mücadelemizle ortadan kaldıracağımıza olan inancımızla, ebeler ve hemşireler haftanızı kutluyoruz” dedi.
Paylaş