“Kızılay Dede”nin ismi ölümsüzleşti

Çanakkale`de yaklaşık 4 yıl önce yaşama veda eden, Kızılay Derneği eski Başkanı Cafer Türker`in ismi Kızılay Sokak`a verildi. “Kızılay Cafer Türker Sokak” olarak ismi değişen sokakta dün tören düzenlendi.

557
Çanakkale`de “Kızılay Dede” olarak tanınan, kentin değerlerinden biri olarak yaklaşık 4 yıl önce hayata gözlerini yuman Cafer Türker`in ismi, Kızılay Sokak`ta ölümsüzleşti. Dün yeni ismi ile Kızılay Cafer Türker Sokak`ta düzenlenen törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, AKP İl Başkanı Erdener Can, Türker ailesi, belediye meclis üyeleri, siyasiler ve iş adamları katıldı. Çanakkale`de 27 yıl boyunca Çanakkale Kızılay Derneği Başkanlığı yapan ve Türk Kızılay’ı tarafından uzun süreli başkanlığı ve hizmetlerinden dolayı önce “Onursal Üyelik”, sonra da “Onursal Başkanlık” unvanını alan Cafer Türker’in isminin verilmesi nedeni ile düzenlenen törende Cafer Türker`in oğlu, eğitimci Mustafa Türker konuşma yaptı. Türker konuşmasında Babası Cafer Türker`i “Bardaktaki su gibi dupduru kişiliği insan sevgisiyle dopdolu esnaflığı, yemek yemeyi unutacak kadar çalışkanlığı, gücün ezdiği hakkı yenilmişlerin `sahibi`, eğilip bükülmeyen, güce tapınmayan, karıncayı incitmeye çekinen, Özgün ve özgür kişiliğiyle, yardımlaşma, paylaşmanın dayanışma felsefesiyle yaşayan, taklit etmeye kalksak beceremeyeceğimiz kadar özverili, tanık olanların kıskanacağı kadar hayırsever, mangal yürekli bir adamdı” şeklinde tanıtırken, “Çanakkale, bir zamanlar hastalara kan bulunamayan bir yerdi. O dönemler gırtlak kanseri bir babanın evladı olan Cafer Türker için, Çanakkale’de ardından İstanbul’da kan bulmak zor hatta imkânsızdı. Kanın karaborsaya düştüğü 1976’da Kızılay’a üye oldu. 1998 yılında toplanan kan miktarıyla Çanakkale Kızılayım Türkiye birincisi yaptı. 2010 yılındaki hayalindeki Kızılay binasını tamamlayarak başkanlık görevini devretti” dedi. Kızılay Derneği Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Kaplan da konuşma yaparak Cafer Türker`in mirasına sahip çıktıklarını ve Türk Kızılay`ında Çanakkale`nin rekor üzerine rekor kırdığını ifade etti.
 
“Kent gönüllüsü olmalıyız”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, her kentlinin bir kent gönüllüsü olması gerektiğini ifade ederek, “Kent gönüllüsü olmak çok önemlidir. Herkes birer kent gönüllüsü olmalıdır. Herkes kent gönüllüsü olarak bu topluma bir şeyler vermenin çabası içinde olmalıdır. `Cafer Türker Kimdir?` diye 50 yıl sonra sorulduğunda onun gönüllü Kızılay katılımcısı ve başkanı olduğunun unutulmaması için `Kızılay Cafer Türker Sokak` denildi. Çünkü, Cafer Türker çok iyi bir kent gönüllüsüydü. Çanakkaleli değildi, dışarıdan gelmişti ama; Çanakkale için çalıştı, Çanakkale`deki insanların esenliği için çalıştı, örnek oldu ve iyi bir kent gönüllüsüydü. Hepimize örnek olması gerekir” dedi. Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü de “Başta insanlığa hizmet amacıyla 27 yıl Kızılay Derneği Başkanlığı yapmış, yine belediye meclisinde ve sivil toplum kuruluşlarında görev almış değerli büyüğümüzün adının yaşaması için bu sokağa ismini vermişler. Bu da ahde vefanın güzel bir örneği oldu” dedi. Sokak tören ile açıldı.
Paylaş